Viroinval

Viroinval

Viroinval

Viroinval beschikt over een verbluffende geografische setting – ’s zomers lijkt het nog het meest op een stukje goddelijke Provence – een cultureel centrum en een bioscoop. De mensen hebben hier veel zin voor initiatief en de vastgoedmarkt is voorlopig nog een van de meest toegankelijke van het land. Viroinval is de moeite van een omweg waard. Laat u verrassen. De gemeente trekt elk jaar meer dan 130 000 bezoekers aan en daar zijn de bewoners – die allemaal wel op een of andere manier bij het verenigingsleven betrokken zijn – bijzonder fier op. Ze pleiten voor een gespreid toerisme met respect voor en behoud van het culturele en natuurlijke patrimonium. De ‘Pagnol van Wallonië’, Arthur Masson, vond in deze gemeente inspiratie voor zijn kronieken over het leven van de gewone Walen. Net als wij wist hij één ding zeker: Viroinval ontdekken is het meteen ook in uw hart sluiten.

Adres : Parc Communal, 1 – 5670 Viroinval

Viroinval strekt zich uit over de valleien van drie rivieren: de Viroin, de Eau Blanche en de Eau Noire. De gemeente staat in Wallonië bekend om haar uitzonderlijke biodiversiteit, met name door de drie biogeografische zones die de landschappen typeren. 5 800 inwoners kijken er uit op een unieke natuurlijke omgeving met kalksteenstroken, valleien en het typische Ardense woud. Verspreid over de deelgemeentes Dourbes, Le Mesnil, Mazée, Nismes, Oignies-en-Thiérache, Olloy-sur-Viroin, Treignes en Vierves-sur-Viroin spelen de ‘Viroinvalois’ stuk voor stuk een rol in het culturele en folkloristische leven. Dat blijkt ook uit de ontelbare verenigingen die hier voor de nodige ‘couleur locale’ zorgen.

‘Viroinval, natuurlijk’

In deze groene parel bezaaid met feeërieke dorpjes aan de rand van de ‘Calestienne’ of Kalkzoom ontdekt u niet alleen zeldzame planten en dieren maar ook grotten en kloven. Dat zorgt voor een liefelijke sfeer die zelfs de meest onverschillige wandelaars weet te bekoren. In Nismes kunt u in het natuurpark Viroin-Hermeton, in de inmiddels befaamde Jardins d’Ô, met klein en groot optimaal van de buitenlucht genieten. Ontspan in de buurt van het kasteel, in het volledig heringerichte park, aan de oevers van de rivier, de kanalen en de vijver en benut de vele speelmogelijkheden voor de kinderen. Naast de afvaarten van de Viroin met de kajak, de viszones, het rotsklimmen bij Maisselle en de tochten voor wandelaars, fietsers en ruiters zijn er nog een resem andere activiteiten die bezoekers de prachtige natuur van Viroinval laten ontdekken.

De over het algemeen veelal oude gebouwen zijn opgetrokken uit verschillende kleuren steen naargelang de drie geologische gebieden maar met één gemeenschappelijk kenmerk, met name de daken uit leisteen. Die typische architectuur verleent de verschillende dorpjes in de fusiegemeente een geheel eigen cachet. Viroinval wil haar landelijke identiteit behouden. Ze trekt de kaart van de kmo’s in plaats van de industrie en gaat voor een uitgekiende mix van residentiële bouwgronden en charmante gerenoveerde of nog te renoveren gebouwen.

Land van folklore en cultuur

De dorpscultuur maakt dat de ‘Viroinvalois’ zich maar wat graag laten betrekken bij het verenigingsleven – zij het sportief, cultureel of folkloristisch. Elke gemeente toont zich enthousiast en elke gemeente heeft wel een carnavalsfeest om fier op te zijn. Viroinval telt meer dan 120 verenigingen (een per 50 inwoners!) die er met hun projecten en initiatieven voor zorgen dat het leven in de gemeente nooit stilstaat.

De lokale passie voor cultuur is er ook op andere leuke locaties, zoals de bioscoop waar naast de films die net zijn uitgekomen ook bekende klassiekers en documentaires vertoond worden. Het eveneens erg actieve cultureel centrum Action-Sud biedt een resem boeiende events zoals film- en andere voorstellingen, shows, concerten, activiteiten en tentoonstellingen.

Het Stoomtreinmuseum van de 3 Valleien en het Museum van het Kleine Formaat, de enige plaats voor hedendaagse kunst in het zuiden van de regio Charleroi Métropole, zijn zeker een uitje waard. Liefhebbers van Waalse literatuur kunnen in het Espace Arthur Masson een duik nemen in de werken van ‘de Pagnol van Wallonië’. U waant zich in een teletijdmachine die u terugflitst naar het plattelandsleven halverwege de 20e eeuw. Liefhebbers van ambachtelijke beroepen en archeologie kunnen hun hart ophalen in het Ecomuseum van de Viroin en het Museum van Malgré-Tout.

De rust van de Viroinvallei

Om de voor de bewoners zo kostbare rustige leefomgeving van Viroinval niet te verstoren, vindt u hier geen schreeuwerige winkelcentra. U doet uw inkopen in de buurtwinkels, bij de bioproducenten of in de middelgrote supermarkt. Wie toch in een grote supermarkt wil shoppen, kan dat in de nabijgelegen gemeente Couvin. U rijdt er in slechts 10 minuten met de wagen naartoe.

De liefde voor de streek gaat uiteraard ook door de maag. In de vele restaurants kunt u uw honger naar streekproducten en ander lekkers stillen zonder dat u daarvoor te diep in de buidel moet tasten. Viroinval zorgt voor jong en oud. De allerkleinsten kunnen terecht in een crèche of bij de onthaalouders van Kind & Gezin en er zijn tien kleuter- en lagere scholen. Voor senioren is er dan weer een plaatselijk rusthuis en diensten voor thuiszorg die ervoor zorgen dat de ouderen niet geïsoleerd raken en in alle comfort kunnen leven. De bereikbaarheid van de gemeente wordt verzekerd door de TEC-buslijnen en de goede ontsluiting naar de N5, N99 en N40. U raakt zo makkelijk van het centrum van Nismes naar Couvin, Philippeville of Namen.

De natuur en de stilte, het kalme levensritme en de toegankelijke woningmarkt vormen maar één gezicht van Viroinval. Er is ook de overvloed aan folkloristische, culturele en sportieve activiteiten. Dit verscholen hoekje van Wallonië is er eentje om volop te ontdekken!

De sterke punten

Praktisch

  • Snelle toegang tot de N5, N40 en N99
  • Vlak bij het stadscentrum van Couvin
  • TEC-buslijnen

Leefomgeving

  • Natuurlijke omgeving tussen de Ardense hellingen, de Kalkzoom en de Drie Valleien
  • Kleine residentiële dorpjes
  • Vierves-sur-Viroin heeft een prachtig kasteel en wordt als een van de mooiste dorpjes van Wallonië beschouwd
  • Een eerder oudere en typische bebouwing, wel residentiële bouwgronden

Vrije tijd