Couvin

Couvin

Couvin

Couvin staat bekend om de wereldberoemde tennisrackets van Donnay die hier werden uitgevonden. Het is bovendien een geologisch pareltje met wereldwijd vermaarde grotten. Naast het heuvelachtige landschap met uitgestrekte wouden beschikt de gemeente over uitzonderlijk beschermd erfgoed. Deze plattelandsgemeente is bovendien volop in ontwikkeling en biedt nu al een uiterst gevarieerde sportinfrastructuur, levendige folkloristische en culturele events en diverse shoppingmogelijkheden. Ontdek het stadscentrum en de pittoreske dorpjes errond.

Adres : Avenue de la libération, 2 – 5660 Couvin

Couvin ligt in de ‘Calestienne’, de gelijknamige kalksteenstrook tegen de grens met Frankrijk. Ze is met een oppervlakte van 206,93 km2 (na Doornik) de op een na meest uitgestrekte gemeente van België.

De fusiegemeente telt 13.800 inwoners verspreid over Couvin zelf en de 13 deelgemeenten Aublain, Boussu-en-Fagne, Le Brûly, Brûly-de-Pesche, Cul-des-Sarts, Dailly, Frasnes-lez-Couvin, Gonrieux, Mariembourg, Pesche, Petigny, Petite-Chapelle en Presgaux, die elk op zich een uitstap waard zijn. U treft er een rijkgevuld patrimonium met imposante kasteelboerderijen en prachtige landschappen zo ver het oog reikt. Het schitterende stuwmeer van Ry de Rome, de indrukwekkende bossen (die 2/3 van het grondgebied uitmaken), kronkelende valleien en steile hellingen maken dat u hier een natuurlijke rijkdom kunt ontdekken die u nergens anders in België aantreft.

Een uitzonderlijk natuurlijk en cultureel erfgoed

Couvin is uiteraard wereldberoemd als de geboorteplaats van de tennisrackets van Donnay die menig grote speler zoals Björn Borg en Andre Agassi (om er maar twee te noemen) naar de top hebben gebracht. Maar ook de natuur, uniek in Wallonië, is hier prachtig. Deze streek in het hart van de ‘Vallée des Eaux Vives’ of de Vallei van het Levende Water staat wereldwijd bekend om haar bijzondere geologische bezienswaardigheden. De ‘abannets’ (openluchtgrotten) van Petigny en de verbazingwekkende kalkstenen klif zijn zonder meer de blikvangers van het dorpscentrum.

De gemeente is van groot toeristisch en cultureel belang. Naast de grotten telt ze nog tal van opvallende sites zoals de bunker van Hitler in Brûly-de-Pesche, de Molen van Tromcourt, het Domein Saint-Roch, de Stoomtrein van de Drie Valleien (CFV3V of Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées) en de brouwerij en het bijbehorende museum van de Brasserie des Fagnes (waar onder meer de ‘Super des Fagnes’ gebrouwen wordt). In het cultureel centrum, de theaterzalen en bij de vele animatiegroepen kunt u dan weer terecht voor events voor elke smaak en leeftijd.

Een economische en toeristische kern

Samen met de deelgemeente Mariembourg (de Burcht van Maria) en het eigen industriepark vormt het centrum van Couvin het economische hart van de streek. De toeristische aantrekkingskracht van de fusiegemeente is, met name door de vele tradities en het architectonische erfgoed, dan ook groot. Couvin wist heel wat van haar voortreffelijke architectuur te bewaren, getuige daarvan de vele beschermde gebouwen. De mooie Grote Markt en de nauwe straatjes in trapvorm geven Couvin ook een authentiek, schilderachtig uitzicht. Door de stad stroomt de Eau Noire, bronrivier van de Viroin, die samen met de vele groene ruimtes nog wat extra charme en ‘fraîcheur’ aan deze plaats verleent.

Alle faciliteiten en tal van projecten

Winkels in alle groottes, sportclubs, verschillende scholen (van het kleuter- tot het secundair onderwijs), een bioscoop, karting, bowling, … deze landelijke kleine stad heeft het allemaal. Aansluitend op het stadscentrum wordt hier binnenkort overigens ook nog een winkelcentrum opgericht. Met de aanleg van het nieuwe deel van de autosnelweg E420, dat op het einde van de zomer van 2019 in gebruik genomen werd en als ringweg rond Couvin fungeert, maakt de gemeente zich ook op voor de verdere uitwerking van haar ambitieuze stadsproject dat het centrum nieuw leven moet inblazen en de leefomgeving voor haar bewoners nog aantrekkelijker moet maken.

Couvin staat dus duidelijk niet stil. Ontdek er de vele natuur- en architectuurparels, neem deel aan tal van activiteiten, kuier door de straten en wie weet wilt u hier nooit meer weg!

De sterke punten

Praktisch

  • Expreslijn TEC Namen-Couvin en buslijnen naar Chimay, Viroinval en Philippeville
  • Spoorlijn 132 Charleroi Zuid-Couvin (2 stations in de fusiegemeente)
  • Bedrijvenpark van Mariembourg
  • Mooi onderwijsaanbod

Leefomgeving

  • 2/3 van het grondgebied bestaat uit bossen in een heuvelachtig landschap
  • Pittoresk stadscentrum met kleine straatjes en gelijksoortige gebouwen
  • Landelijke dorpjes met een rijk patrimonium, uitgesproken verschil tussen het noorden van de fusiegemeente waar steen domineert en het zuiden met zijn vele bossen en bewerkte gronden

Vrije tijd