Sambreville

Sambreville

De inwoners van Sambreville noemen hun stad ‘la Chaleureuse’, kortom hartelijk en gastvrij. Het is de op een na meest dichtbevolkte gemeente van de provincie Namen en door de vele diensten en faciliteiten en de vlotte bereikbaarheid is het er gemakkelijk en aangenaam leven. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Sambreville vlak bij de Samber maar ook vlak bij de Biesme, een zijrivier. De gemeente heeft een rijk industrieel verleden, verwierf naam en faam met haar glasproducten en heeft nog altijd een energieke uitstraling. De troeven van deze stad in het oosten van de Métropole zullen u snel weten te bekoren!

Adres : Grand Place – 5060 Sambreville

Sambreville ligt ten zuiden van de Waalse autosnelweg E42, halverwege tussen Namen en Charleroi, en telt 7 deelgemeenten: Arsimont, Auvelais, Falisolle, Keumiée, Moignelée, Tamines en Velaine-sur-Sambre. De fusiegemeente beschikt over twee treinstations, in Tamines en Auvelais, en ligt op een steenworp van Brussels South Charleroi Airport. De 29.000 inwoners waarderen het uitgebreide dienstenaanbod (heel wat scholen, een ziekenhuis, talrijke winkels) en de kosmopolitische sfeer van de stad. Ga mee op ontdekking…

Een gemeente met een rijk verleden…

Sambreville heeft een rijk industrieel verleden (de glasmakerij maakte er naam en faam) en had ook een steenkoolmijn die bijna een eeuw actief was. Hoewel ze vandaag een semi-residentieel en veeleer landelijk karakter heeft, wist ze de dynamiek van weleer te behouden. Deelgemeente Tamines is officieel erkend als een van de 7 martelaarsteden van België door het bloedbad dat Duitse militairen er in 1914 aanrichtten. 383 burgers lieten er het leven, een honderdtal anderen raakten gewond.

…met de blik resoluut op de toekomst gericht

Met een ambitieus stadsproject zet Sambreville voluit in op de toekomst. Een gespecialiseerd en gerenommeerd team voerde daarvoor een grondige studie uit met als doel de verschillende stadsprojecten op elkaar af te stemmen.

In al deze ontwikkelingsplannen nemen economie en leefomgeving een belangrijke plaats in. Denk met name aan de nieuwe gemengde wijken die volledig op het water gericht zijn – met veel aandacht voor zachte mobiliteit – en die de Samber met het stadscentrum verbinden. Of het ‘Parc des générations’, een echt stadspark waar inwoners van alle generaties zich in alle rust en veiligheid kunnen ontspannen.

Een multiculturele, dynamische gemeente

De vele nationaliteiten die deze fusiegemeente rijk is, bezorgen Sambreville een kosmopolitische feel en een unieke, multiculturele en uiterst diverse uitstraling. Bovendien zijn er veel gelegenheden om elkaar wat beter te leren kennen. Naast het regionaal cultureel centrum vindt u in Sambreville een theater dat recent gerenoveerd werd en binnen het gewest als toplocatie voor de podiumkunsten wordt beschouwd. Ook in het cultuurhuis Quai de Scène, tegenover het station van Auvelais, kunt u voor allerhande culturele evenementen terecht. Sportliefhebbers hebben dan weer twee polyvalente zalen ter beschikking, een zwembad (dat momenteel gerenoveerd wordt) en andere voorzieningen voor de vele lokale sportclubs. Inmiddels werd ook een gemeentebedrijf opgericht om het gemeentelijke sportbeleid te coördineren.

En dan is er nog het rijke verenigingsleven, dat actief is op de meest uiteenlopende domeinen (hulp aan minderbedeelden, integratie van mensen met buitenlandse roots, sociaal-economische inschakeling, folklore, seniorenverenigingen, jeugdbewegingen enz.). Het is de naam van Sambreville als open en hartelijke stad waardig.

De uitdrukking ‘la Chaleureuse’ wordt nog extra kracht bijgezet door de talrijke folkloristische groepen. Honderden gezinnen zakken elk jaar opnieuw af naar het beroemde carnaval van Tamines en de befaamde Calvacade-optocht van Auvelais.

In Sambreville vult het ene het andere optimaal aan. U treft er tegelijk een landelijke omgeving en de diensten van een grote agglomeratie, een rustig kader om in te wonen en bruisende festiviteiten.

De sterke punten

Praktisch

Leefomgeving

 • Semi-stedelijke maar erg groene gemeente
 • Gelegen aan twee rivieren, de Samber en de Biesme
 • Vastgoed: uitgebreid aanbod, geschikt voor alle profielen
 • Compact stadscentrum met winkels en faciliteiten
 • Dorpjes met een landelijk karakter

Vrije tijd

 • CRAC’S, regionaal cultureel centrum
 • Bibliotheken
 • Spelotheek
 • Openbare computerruimte
 • Talrijke sportclubs (vechtsporten, badminton, duiken, tennis, dans, wielrennen enz.)
 • Gemeentelijk zwembad (wordt momenteel gerenoveerd)
 • Jeugdhuis
 • Jeugdbewegingen
 • Diverse verenigingen
 • 3 muziek- en kunstacademies