Seneffe

Seneffe

Seneffe

Seneffe staat voor aarde, water en steen. De uitgestrekte landbouwgebieden worden doorkruist door tal van waterstromen zoals het oude en nieuwe kanaal Charleroi-Brussel en de Samme met zijn vele zijrivieren. Daarnaast zijn er nog tal van bronnen en putten van oude steengroeves. De vele kastelen, prachtige stenen huizen en charmante straatjes geven deze fusiegemeente een pittoreske en oorspronkelijke uitstraling. Wie op zoek is naar rust maar toch alle faciliteiten en diensten – waaronder een station – binnen handbereik wil, vindt in Seneffe een gunstig gelegen gemeente aan de poorten van Waals-Brabant en Henegouwen.

Adres : Rue Lintermans, 21 – 7180 Seneffe

Seneffe heeft een uitstekende ligging ten zuiden van Nijvel (10 km), op de grens tussen Waals-Brabant en Henegouwen en betovert met haar plattelandsaard en haar waardevolle erfgoed. De gemeente bevindt zich op de kruising van de grote verkeersassen naar Bergen en Brussel. Met de wagen staat u op 10 minuten in La Louvière en op 20 minuten in Charleroi. Seneffe heeft vier deelgemeenten: Arquennes, Familleureux, Feluy en Petit-Rœulx-lez-Nivelles, en telt 11 400 inwoners.

Steen, water en aarde

Deze drie elementen staan symbool voor het mooie Seneffe. Het uitzicht van de gemeente wordt bepaald door de arduinsteengroeves – waarvan sommige opgevuld werden en andere overstroomden –, de verschillende waterlopen die er doorheen stromen – in het bijzonder het kanaal Charleroi-Brussel en het ‘Oude kanaal‘ – en de vele landbouwgronden zo ver het oog reikt. Alles in deze landelijke omgeving ademt rust uit. Genieten van de ongerepte natuur doet u al wandelend over de vele paden, langs de 3 RAVeL-routes (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) of in het BLOSO-sportcentrum ‘La Marlette’. Dat bevindt zich midden in de natuur, aan de rand van het kanaal Charleroi-Brussel, en beschikt over een zwemzone en een watersportgebied waar u diverse disciplines kunt beoefenen. Naast het nieuwe is er ook nog het oude kanaal dat door de gemeente loopt en wandelaars een blik biedt op een buitengewone fauna en flora.

Land van kastelen

Ook het uitzonderlijke erfgoed lokt heel wat toeristen. Die raken niet uitgekeken op de magnifieke privékastelen, waaronder het Kasteel van Feluy, van La Rocq en uiteraard ook het Kasteel van Seneffe. In dit somptueuze neoklassieke bouwwerk uit de 18e eeuw is het Museum van Edelsmeedkunst van de Franse Gemeenschap ondergebracht. Daarnaast vinden bezoekers er een theater, een orangerie, een volière, een park van 22 hectare en een grote vijver met middenin… een romantisch eilandje. Op het domein worden diverse evenementen en happenings georganiseerd voor alle smaken en leeftijden. In de mooie steegjes en oude straten van de deelgemeentes kunt u de huizen uit plaatselijke steen bewonderen die nog herinneren aan de vele groeves die hier werden uitgebaat. Die elegante en authentieke setting inspireerde ook al enkele regisseurs die hier scènes van hun historische films kwamen draaien.

Alle voorzieningen

Naast zijn onmiskenbare materiële troeven beschikt Seneffe ook over een ruim aanbod diensten en faciliteiten. We vermelden daarbij het station, een goed busnet van TEC, alle soorten winkels (grote supermarkten maar ook boerderijwinkels, bakkers en slagers), verschillende kleuter- en lagere scholen, vier bibliotheken, restaurants – waaronder de sterrenzaak ‘Au gré du vent’ –, hotels enz. De drie industriezones zorgen daarnaast voor uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden (5 000 werknemers op een bevolking van ongeveer 11 000 inwoners).

Vitaal en dynamisch

Seneffe is een feestgemeente die meermaals per jaar helemaal tot leven komt, tot groot jolijt van bewoners en bezoekers. Onder de vele evenementen op de kalender stippen we de twee carnavalsfeesten in Seneffe en Arquennes aan, naast een muziekfestival, muzieknachten, een folkloristische mars, een kerstmarkt en ‘ducasses’ of volksfeesten à volonté. De plaatselijke verenigingen, de gemeente en het Kasteel van Seneffe organiseren nog diverse andere culturele activiteiten, terwijl in de polyvalente zalen van de fusiegemeente ook elk weekend wel een activiteit plaatsvindt.

Het leven op het platteland met uitgestrekte groene ruimtes en veel rust wordt hier kortom naadloos gecombineerd met alle mogelijke faciliteiten en diensten.  Er zal vast niet veel overtuiging nodig zijn om u te doen inzien dat Seneffe ook u veel te bieden heeft!

De sterke punten

Praktisch

  • Bedrijvenparken (Seneffe-Manage, Feluy & Tyberchamps)
  • 7 gemeente- en vrije scholen
  • Een station in Familleureux (lijn 117 tussen ‘s Gravenbrakel en Luttre)
  • Goed TEC-busnet

Leefomgeving

  • Semi-landelijk met uitgebreide landbouwgebieden, kanalen, steengroeves
  • Pittoreske dorpjes met prachtige stenen huizen
  • Bouwproject voor 200 woningen langs het kanaal (voormalige CommScope-site)

Vrije tijd