Merbes-le-Château

Merbes-le-Château

Merbes-le-Château

Merbes-le-Château is de landelijke gemeente bij uitstek. Ze staat bekend om haar marmerindustrie, de geschiedkundige site ‘Carrières de l’imaginaire’ (verwijzend naar de steengroeves) en het moerassige natuurreservaat waar wilde paarden vredig grazen. De lage bevolkingsdichtheid gaat hand in hand met een aangename en ruimhartige sfeer en landschappen bestaande uit weiden en akkers begrensd door bossen, hagen en struiken en stille wandelpaden met glooiende hellingen vol bloemen. Kortom een uitzonderlijke leefomgeving. En er zijn nog pluspunten…

Adres : Rue Saint Martin, 71 –  6567 Merbes-le-Château

Door de opvallende bolvormige klokkentoren van de Saint-Martinkerk is Merbes-le-Château al van ver te herkennen. De fusiegemeente die ook de dorpjes Fontaine-Valmont, Labuissière en Merbes-Sainte-Marie onder haar vleugels heeft, telt iets meer dan 4.000 inwoners. Deze uitzonderlijke gemeente ligt vlak bij de Franse grens, tussen Thuin en Erquelinnes, en biedt alles wat u van het plattelandsleven mag verwachten. U treft er de allermooiste landschappen, zalige rust en een gezellige, aangename vakantiesfeer voor een ongeëvenaard gevoel van welbehagen. Zoals zo vaak gaat dat landelijke karakter ook gepaard met een warme, hartelijke gemeenschap. De bewoners laten zich graag betrekken bij het verenigingsleven en ontmoeten elkaar tijdens de vele festiviteiten binnen de gemeente, zoals de zomerzonnewende, het carnaval en het Halloweenfeest.

Land van marmer

De marmerindustrie vierde hoogtij in deze gemeente, die ook vandaag nog het oudste marmerbedrijf van Europa huisvest met de onderneming Merbes-Sprimont. Die groep werd opgericht in 1779 en is onlosmakelijk verbonden met de lokale, Europese en wereldwijde architectuur. De voormalige marmergroeve van Sainte-Anne werd inmiddels omgedoopt tot de site ‘Carrières de l’imaginaire‘ en is nu een wandelgebied, met verrassende landschappen gevormd door een wirwar van steengroeves en een prachtig uitzicht op de schitterende Sambervallei.

Landelijk en pittoresk

Merbes-le-Château is een hoofdzakelijk residentiële en landelijke gemeente, bestaande uit uiterst charmante dorpjes, een centrum met lieflijke smalle straatjes, mooie landhuizen, arbeiders- en burgerwoningen en een uitgestrekte groene omgeving zo ver het oog reikt. De Haute Sambre (of Hoge Samber) stroomt van het westen naar het oosten door de gemeente. De oevers van deze rivier zijn perfect om te wandelen en sinds 2000 staat er zowaar ook een indrukwekkend beeld van een dinosaurus, die waakt over de ingang van de stad.

Naast de vele landbouwgronden vindt u hier ook het vogel- en natuurreservaat van de Hoge Samber, dat zich over een honderdtal hectare uitstrekt. Het reservaat bestaat voor het overgrote deel uit moerassen en heeft een uitzonderlijke biodiversiteit. De wilde paarden die er in alle rust grazen en aan de basten van de wilgen knabbelen, helpen het gebied mee te onderhouden. De gemeente is genoemd naar de vochtige aard van dit terrein. ‘Merbes’ is afgeleid van ‘maribaki’, wat zoveel betekent als ‘moerasstroom’ of ‘moerasbeek’.

Bereikbaar met de trein, vlak bij alle voorzieningen

Merbes-le-Château is de gedroomde gemeente voor wie rust zoekt zonder de essentiële faciliteiten te hoeven missen. Er zijn twee treinhaltes (in Fontaine-Valmont en in Labuissière), u vindt er kleuter- en lagere scholen, tal van buitenschoolse activiteiten, een tandarts- en dokterskabinet en diverse gemeentelijke infrastructuren (feestzalen) en sportclubs.

U kunt er uw aankopen doen in enkele buurtwinkels terwijl ook de grote supermarkten niet veraf zijn. Die vindt u in Erquelinnes, op amper 5 km van het centrum van de gemeente. Het voordeel van een landelijke gemeente met goede grond is ook dat een eigen moestuintje als snel heel mooie producten oplevert – heel wat bewoners houden zich daar dan ook mee bezig – en daarnaast kunt u in de plaatselijke boerderijwinkels terecht voor een heleboel zalige streekproducten!

Merbes-le-Château heeft alle troeven in handen voor wie op zoek is naar rust en natuur zonder aan comfort te moeten inboeten. Kuier door het hart van deze innemende gemeente en overtuig uzelf!

De sterke punten

Praktisch

 • Kleuter- en lagere scholen in de gemeente, secundair onderwijs in Binche, Beaumont, Thuin, Estinnes en Erquelinnes, bereikbaar met het openbaar vervoer (TEC)
 • Treinhaltes in Fontaine-Valmont en Labuissière (lijn 130A die Charleroi met Erquelinnes verbindt)
 • Wordt doorkruist door de RN55 (Binche-Erquelinnes), de RN562 (Lobbes-Rouveroy), de RN559 (Lobbes-Sartiau) en de RN561 (Thuin-Erquelinnes)
 • TEC: lijnen 108 (Binche-Erquelinnes), 21 (Binche-Estinnes), 194 (Thuin-Thuin) en 119 (Anderlues-Beaumont)
 • RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen)

Leefomgeving

 • Oude gebouwen van voor de industriële revolutie en landhuizen, boerderijen, fermettes en schuren, burgerwoningen, rijhuizen uit het industriële tijdperk
 • Landelijk en residentieel, bijzonder groen

Vrije tijd

 • Carrières de l’imaginaire
 • Waterrecreatie op de Samber
 • Gemeentelijke bibliotheek
 • Natuurreservaat van Labuissière
 • Bewegwijzerde wandelwegen
 • Tal van actieve plaatselijke verenigingen (cultuur, sport, vrije tijd)
 • Jeugdbewegingen