Anderlues

Anderlues

Anderlues

De bewoners van Anderlues zijn voor alles ‘Bourlettis’, wat verwijst naar de emblematische ‘Bourlettetoren’ die het gezicht van de gemeente bepaalt. En de ‘Bourlettis’ hebben één ding gemeen: ze houden van feesten en folklore en bezorgen u stuk voor stuk een hartelijk onthaal. Anderlues is in volle ontwikkeling. Het is een groene en tegelijk stedelijk aandoende gemeente. U geniet er enerzijds van het rustige leven in een residentiële omgeving terwijl u zich anderzijds op twee stappen van een groot winkelcentrum en tal van sportvoorzieningen bevindt. Met de premetro staat u bovendien in geen tijd in Charleroi. Klaar om de ‘Bourletti’-levensstijl mee te maken?

Adres : 21 Place Albert 1er – 6150 Anderlues

Anderlues ligt in het hart van Henegouwse platteland – de provincie dankt haar naam aan de Haine (of Hene) die hier ontspringt. Het is een charmante residentiële en ondernemende gemeente, tussen Charleroi (13 km) en Binche (8 km). Bijzonder aan Anderlues is dat ze bij de grootschalige fusieoperatie in 1997 met geen enkele andere gemeente werd samengevoegd. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met het gevoel van trots, onafhankelijkheid en samenhorigheid dat hier heerst. De 12.254 inwoners dragen fier hun bijnaam ‘Bourlettis’, wat verwijst naar de Bourlettetoren, het laatste overblijfsel van de romaanse Sint-Medarduskerk uit de 12e eeuw en het symbool van de gemeente. Anderlues ligt vlak bij de R3 en de E42 en is uitstekend bereikbaar. Op het vlak van openbaar vervoer zijn er de ‘métro léger’ (premetro) naar Charleroi en tal van plaatselijke buslijnen.

Een gemeente in volle omwenteling

Anderlues heeft respect voor de restanten uit haar arbeiders- en industriële verleden – zoals de sierlijke mijnschachttoren van put nr. 2 – en maakt er zelfs nog steeds gebruik van. De gemeente is de eerste in België die groene energie haalt uit het achtergebleven mijngas (het zogeheten ‘grisou’), waarmee ze actief het milieu en het klimaat beschermt. Deze kleine stad is in volle ontwikkeling, op stedelijk, economisch en sportief vlak. Momenteel wordt een uitgebreid renovatieplan uitgevoerd dat het uitzicht van de gemeente beetje bij beetje verandert. De sportinfrastructuur krijgt een moderne make-over en het winkelcentrum blijft groeien. U treft er nu al tal van grote merken. Ook huisvesting is een prioriteit. Diverse projecten werden al voltooid en privé-ontwikkelaars tonen zich met de dag meer geïnteresseerd in Anderlues. De gemeente plant nog volop nieuwe bouwzones voor huizen en appartementen met verschillende oppervlaktes en in diverse prijscategorieën.

De vernieuwing van de gemeente heeft ook gevolgen voor de landschappen in de buurt. Het landelijke karakter wordt sinds het verdwijnen van de mijnbouw weer geleidelijk hersteld, de weelderige vegetatie krijgt stilaan de bovenhand op de vroegere, braakliggende terrils. Weg van het centrum kijkt u al snel uit over uitgestrekte teeltgebieden die een indrukwekkend uitzicht bieden op het omliggende platteland. Met de nabijheid van het Centrumkanaal kunt u hier ook lange fiets- of wandeltochten maken langs het water.

Een gemeente van ‘bons vivants’

Anderlues is een carnavalstad. Elk jaar trekt de stoet van Feureu – die net als in Binche rond de Gilles draait en niet minder dan 8 verenigen samenbrengt – door de straten. De meeste bewoners, jong of oud, zijn dan van de partij, samen met een massa bezoekers. De ‘Bourlettis’ houden vast aan hun symbolen, maar zijn ook de eersten om ze te delen. Zo geeft de jumelage met het Franse Gigondas aanleiding tot heel wat uitwisselingen. Er is zelfs een jaarlijks feest ter ere van de stedenband met een banket, wijndegustaties en proeverijen van streekproducten. Lokale producenten kunnen er in alle rust een praatje slaan.

Ook na het ‘jumelage’- en carnavalsseizoen vinden de ‘Bourlettis’ nog voldoende gelegenheid om samen te komen, rond sport, cultuur of folklore. De gemeente beschikt over verschillende sportzalen en voorzieningen en over een dynamisch cultureel centrum dat film- en theatervoorstellingen, tentoonstellingen en conferenties op het programma zet en onderdak biedt aan diverse culturele, creatieve, folkloristische of andere plaatselijke verenigingen.

Met alle voorzieningen en winkels in de buurt heeft Anderlues al heel wat troeven in huis. De opleving die ze nu doormaakt, zal dat lijstje ongetwijfeld nog doen aangroeien. Hoog tijd om op ontdekking te gaan!

Sterke punten

Praktisch

 • Lijnen 1 en 2 van de premetro van Charleroi (op 20 minuten)
 • Verschillende buslijnen, met name naar Thieu, Morlanwelz, La Louvière, Strépy-Bracquegnies, Chapelle-lez-Herlaimont, Montigny-le-Tilleul, Binche en La Hestre
 • Vlak bij de grote verkeersassen (o.m. de N90, N55, N59 en E42): op 15 minuten van Thuin, op 20 minuten van Charleroi, op 30 minuten van Bergen, op 45 minuten van Brussel.
 • Groot winkelcentrum met alle grote merken (mode, voeding, decoratie, doe-het-zelf enz.)
 • Bedrijvenpark

Leefomgeving

 • Residentieel en commercieel
 • Opportuniteiten voor de aankoop van gronden en vastgoed tegen aantrekkelijke prijzen, bouw van nieuwe verkavelingen
 • Eerder stedelijk, met eenvoudige toegang tot de groene ruimtes

Vrije tijd

 • Sporthal, polyvalente sportzaal, zwembad, Zaal Jean XXIII
 • Cultureel centrum
 • Bouba City, grote binnenspeeltuin