Châtelet

Châtelet

Châtelet

Aan de rand van Charleroi vinden we Châtelet, een veelzijdige stad die al eeuwen bekendstaat om haar aardewerk en als plaats waar de wereldberoemde surrealistische schilder René Magritte opgroeide. Châtelet is tegelijk stedelijk en landelijk, chic en volks. Deze buitengewoon dynamische gemeente telt ook tal van groene ruimtes, zoals het uitzonderlijke Sebastopol-natuurreservaat. Momenteel zit deze fusiegemeente in een belangrijke overgangsfase, met verrassende ideeën en innovatieve projecten op het vlak van wonen die alle profielen kunnen aanspreken. Aan u om ze te ontdekken.

Adres : Rue Gendebien, 55 – 6200 Châtelet

Châtelet ligt aan de oever van de Samber en heeft nog twee deelgemeenten, Châtelineau aan de noordelijke oever en het historische dorp Bouffioulx. Het is een stad in volle transitie met iets meer dan 36.000 inwoners. Blikvangers zijn de marsen van Entre-Sambre-et-Meuse (het gebied tussen Samber en Maas), de Cavalcade of Optocht van Châtelet (een eeuwenoude processie met hedendaagse accenten) en het ‘Maison de la poterie’ of Pottenbakkershuis. Daarnaast staat de gemeente bekend als de plaats waar de vermaarde Belgische surrealistische kunstschilder René Magritte een belangrijk deel van zijn kindertijd en adolescentie doorbracht. De stad kent vele gezichten, met enerzijds overblijfselen uit het arbeidersverleden en middeleeuwse architectuur, maar anderzijds ook woonwijken, handelszones en landelijke gebieden. Het ambitieuze stadsvernieuwingsproject dat momenteel wordt uitgerold, streeft met name naar een betere mobiliteit en meer levenskwaliteit voor de bewoners.

Een streek van pottenbakkers

Châtelet – en dan vooral Bouffioulx – staat al eeuwenlang bekend om haar uiterst bedreven en gerenommeerde pottenbakkers. Reeds in de Gallo-Romeinse tijd doken de eerste pottenbakkerijen op, die  volop gebruikmaakten van de plaatselijke kleigrond van uitzonderlijke kwaliteit. Nadien vestigden zich in de regio ook nog smederijen, glas- en spijkerfabrieken die vooral werden aangetrokken door de gunstige ligging aan het water, waardoor ze hun goederen per boot konden vervoeren.

Een veelzijdige stad

Als voormalige burgerlijke en industriestad wist Châtelet heel wat overblijfselen van haar rijke geschiedenis te bewaren. Daaruit groeide een gemeente die tegelijk chic en volks is, met hier en daar rijzige herenhuizen – zoals de woning in art-nouveaustijl waar Magritte grootgebracht werd en waar nu tentoonstellingen en workshops in kunst en filosofie worden gehouden – afgewisseld met charmante arbeiderswoningen. Dat contrast is er ook door de stedelijke en landelijke zones die elkaar afwisselen. Hoewel er nog steeds industrie aanwezig is, wist Châtelet haar groene ruimtes te behouden. Kijk maar naar het ‘Bois de Châtelet’, het stadspark, het befaamde Sebastopol-natuurreservaat en de rotsvlakte van Bouffioulx met haar beruchte steenbergen. Fauna en flora worden hier niet verstoord. Châtelet biedt dan ook tal van mogelijkheden om de batterijen op te laden in de volle natuur, zij het op de eerdergenoemde locaties dan wel tijdens een wandeling langs het RAVeL-netwerk (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) dat door de fusiegemeente loopt.

Alle faciliteiten binnen handbereik

Als stad beschikt Châtelet over alle benodigde winkels, diensten en faciliteiten. U vindt er de grote merkketens, maar ook buurtwinkels, leuke boetieks, markten, bars, restaurants, sportinfrastructuur, scholen (van kleuter- tot secundaire school), gezondheidscentra enz. Door haar gunstige ligging aan de poorten van Charleroi is Châtelet optimaal bereikbaar, met dank aan de verschillende buslijnen, het station en de vlotte toegang tot de belangrijkste verkeersassen.

Aan ontmoetingsmogelijkheden is er ook geen gebrek. De folklore is hier nog altijd alomtegenwoordig, getuige daarvan de mars van Sint-Rochus (Saint-Roch) en de ‘Marche Impériale de la Grande Terre’ (keizerlijke mars, de ‘grande terre’ verwijst naar de plaats waar de Franse generaal Gérard met zijn leger overnachtte), de Cavalcade of Optocht van Châtelet en het Pottenbakkersfeest van Bouffioulx.

Châtelet is een dynamische, creatieve stad boordevol uitdagende projecten. Wees snel en laat u verrassen!

De sterke punten

Praktisch

 • Treinstation (lijn 130 van Namen naar Charleroi)
 • Snelle toegang naar de R3 van Charleroi
 • Cora-shoppingcenter in Châtelineau
 •  Uitgebreid aanbod TEC-buslijnen

Leefomgeving

 • Châtelet, stedelijk centrum met een industrieel verleden
 • Châtelineau, eerder residentieel
 • Bouffioulx, middeleeuwse kern en landelijke omgeving
 • Alle soorten woningen, van appartementen tot herenhuizen, van arbeiderswoonsten tot villa’s.

Vrije tijd

 • Sportcomplex in Châtelineau
 • Sebastopol-natuurreservaat
 • Gemeentepark van 15 hectare met wandelpaden, 3 speeltuinen voor kinderen, gemeenschappelijke tuin en boomgaard