Pont-à-Celles

Pont-à-Celles

Pont-à-Celles

Pont-à-Celles is een idyllische gemeente in het noorden van Charleroi die bekendstaat als het epicentrum van de Gipsyjazz. De wereldberoemde Sintigitarist Django Reinhardt werd hier geboren. De fusiegemeente is perfect gelegen in Henegouwen op de grens met Waals-Brabant, heeft een station, twee treinhaltes en een snelle verbinding met de grote verkeersassen. In deze groene, levendige, culturele en sportieve omgeving is het aangenaam rustig wonen terwijl toch alle diensten en voorzieningen aanwezig zijn.

Adres : Place communale n° 22 – 6230 Pont-à-Celles

Pont-à-Celles is een aantrekkelijke groene gemeente met een ideale ligging ten noorden van Charleroi. Ze ligt op een steenworp van Waals-Brabant, tussen Nijvel en Charleroi (allebei op 15 minuten met de auto), en is uitstekend bereikbaar via de grote verkeersassen, zoals de A54 of E42. Daarnaast beschikt ze over een station en twee treinhaltes. De iets meer dan 17 000 inwoners wonen verspreid over het centrum en de zes deelgemeenten Buzet, Luttre, Obaix, Thiméon, Viesville en Liberchies. Met name die laatste is bekend als geboorteplaats van Jean Baptiste – Django – Reinhardt, een van de bekendste jazzgitaristen van de 20e eeuw.

Een groen plattelandsdecor

Pont-à-Celles is een hoofdzakelijk landelijke en residentiële fusiegemeente ‘op de buiten‘, doorkruist door het kanaal Charleroi-Brussel. Door de uitbouw van de spoorlijn zijn Pont-à-Celles zelf en het nabije Luttre eerder verstedelijkt, terwijl de andere plaatsen duidelijk hun plattelandskarakter wisten te bewaren. Het landschap van de gemeente bestaat uit grote landbouwzones (70% van het grondgebied), bezaaid met charmante dorpjes en grote vierkantshoeves. U treft er ook drie natuurreservaten – van de vijver van Launoy, van Biernimont en Viesville – die, elk met hun eigen kenmerken, zuurstof geven aan deze regio met grote teeltgebieden.

 

Pont-à-Celles wil die weelderige en beschermde natuur absoluut in stand houden. In een lange traditie van milieuprojecten voert de gemeente tal van acties voor het klimaat en duurzame ontwikkeling. Ze neemt o.a. deel aan de campagne POLLEC 3 van het Waalse Gewest. Dat klimaatactieplan voor duurzame energie heeft als doel de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen.

Een levendig lokaal leven

Eén weekend per jaar staat de gemeente volledig in het teken van de Gipsyjazz (of ‘jazz manouche’) tijdens het Django-festival. Behalve de concerten biedt Djang’Off het grote publiek nog tal van andere evenementen, waaronder straatacts, muziekworkshops en tentoonstellingen. In de zomer trekken dan weer 2.000 Marcheerders en pelgrims, samen met 150 ruiters, begeleid door 50 fanfares en batterijen trommelaars, door de straten van Pont-à-Celles. Dat doen ze ter gelegenheid van de befaamde Tour de la Madeleine (of Marche de la Madeleine), een religieuze processie die inmiddels door UNESCO is erkend als Werelderfgoed. Cultuurliefhebbers komen hier dus zeker aan hun trekken. Het cultureel centrum organiseert hier het hele jaar door tal van voorstellingen, activiteiten, colloquia en tentoonstellingen, naast workshops voor volwassenen en kinderen.

Voor wie graag beweegt en sport beschikt Pont-à-Celles daarnaast nog over alle vereiste diensten en faciliteiten. Er zijn een station en twee treinhaltes, minstens een school per dorp en een atheneum op het grondgebied van de fusiegemeente, een nieuwe bibliotheek, een muziekacademie, een multisportzone, een sporthal, clubs die diverse disciplines aanbieden (zoals dans, voetbal, basketbal, tennis, gevechtssporten, paardrijden enz.), restaurants, buurtwinkels, grote handelszaken enz. In de gemeente heerst ook een uiterst dynamische ondernemingsgeest met een heleboel projecten van jonge starters (biogroenteteelt, verpakkingsvrije kruidenierszaak enz.).

Droomt u van een leven op het platteland en een gezellige dorpssfeer maar dan met alle voorzieningen, in het bijzonder op het gebied van mobiliteit? Dan is Pont-à-Celles zeker een bezoek waard!

De sterke punten

Praktisch

  • Minstens een school per deelgemeente + een atheneum
  • Een station in Luttre (lijn 124 naar Brussel-Zuid of Charleroi-Zuid) en twee treinhaltes, Pont-à-Celles Noord en Obaix-Buzet (lijn 117 La Louvière-Zuid – Charleroi-Zuid)
  • Vlak bij de grote verkeersassen: A54, E42, E420, E19, N5 en N586
  • Met de wagen op 15 minuten van Nijvel en Charleroi, op 30 minuten van Brussel
  • Er zijn zo’n 800 ondernemingen actief op het grondgebied van de gemeente (vooral in de groot- en detailhandel, in de vastgoed- en landbouwsector)

Leefomgeving

  • Een heel groene omgeving doorkruist door het kanaal Charleroi-Brussel
  • Een verstedelijkt centrum en landelijke dorpjes errond
  • Het vastgoedaanbod bestaat veelal uit eengezinswoningen (vrijstaande huizen, rijwoningen of halfopen bebouwingen), gerenoveerde of nog te renoveren oudere gebouwen en bouwgronden
  • Een uitstekende verhouding bewoonbare oppervlakte/prijs

Vrije tijd