Fleurus

Fleurus

Fleurus

Fleurus heeft als bijnaam ‘de Stad van de Bernardijnen’. Dat is een verwijzing naar de Zusters Bernardijnen die er in 1814 een klooster oprichtten, maar ook naar het smakelijke koekje dat er al sinds 1830 naam en faam maakt. Deze snelgroeiende gemeente wist haar strategische positie op de kruising tussen Henegouwen, Waals-Brabant en de Naamse regio ten volle te benutten. Fleurus heeft een rijke geschiedenis, maar dat is lang niet alles. Naast het ambitieuze stadsvernieuwingsproject dat er momenteel loopt, onderscheidt deze gemeente zich door haar vitaliteit, een kwaliteitsvolle sportieve en culturele infrastructuur en tal van groene ruimtes waaronder het Forêt des Loisirs dat het stedelijke gebied van de nodige zuurstof voorziet. Wie in Fleurus woont, vindt er net als in een ‘gewone’ grote stad alle winkels, diensten en faciliteiten maar ook die typische gezellige dorpssfeer. Het ontdekken meer dan waard.

Adres : Chemin de Mons 61- 6220 Fleurus

Naast Fleurus-centrum telt de fusiegemeente nog 7 deelgemeenten: Brye, Heppignies, Lambusart, Saint-Amand, Wagnelée, Wanfercée-Baulet en Wangenies. Met meer dan 22.000 inwoners is ze – naast Charleroi – de derde dichtstbevolkte gemeente van de regio Charleroi Métropole.

Op de kruising van drie provincies

Fleurus ligt op een tiental kilometer ten noordoosten van Charleroi, op de kruising van drie provincies (Henegouwen, Waals-Brabant en Namen). Een strategische positie die ze optimaal heeft benut om zich verder te ontwikkelen, met name door verschillende economische activiteitenzones in te richten met enkele toonaangevende bedrijven en tal van kmo’s. De gemeente beschikt bovendien over een uitstekende mobiliteit, met directe toegang tot de grote verkeersassen, een station en een veelvoud aan TEC-buslijnen. Daarnaast strekt ook een deel van de luchthaven van Charleroi zich over haar grondgebied uit. De groei die Fleurus momenteel doormaakt, is duidelijk zichtbaar in de stad, die een ware transformatie en een verfraaiingsoperatie ondergaat. Onder de verschillende stadsvernieuwingsprojecten vinden we onder meer het project voor de herinrichting van het noordelijke stadscentrum met de veelbelovende bijnaam ‘Champs Élysées’.

Stad van de Bernardijnen

Fleurus is door de eeuwen heen een geliefd slagveld geweest voor indringers van alle soorten en maten. Maar behalve om haar duizendjarige geschiedenis staat Fleurus ook bekend om… haar heerlijke patisserie. De befaamde Slag bij Fleurus (ook wel de Slag bij Ligny genoemd) was de laatste overwinning van Napoleon voor zijn aankomst in Waterloo. En toch kennen we Fleurus vooral als de ‘Cité des Bernardins‘ (Stad van de Bernardijnen). Het gelijknamige koekje wordt gemaakt op basis van amandelen, suiker en cassonade (bruine suiker) die er de lichte bruine kleur aan geeft; die doet denken aan de pij van de Bernardijnen.

De voordelen van een stad met de gezelligheid van een dorp

Door de folklore, de traditionele Cavalcade-optocht, de Ducasses (het Waalse woord voor volksfeest) en tal van andere lokale festiviteiten wist Fleurus de typische dorpssfeer en -gezelligheid te behouden. Het Forêt des Loisirs of ‘Bois de Soleilmont’ (bos van Soleilmont’) is nog een ideaal ontmoetingspunt. Dit prachtige bosrijke domein van 44 hectare, een echte groene long in een stedelijke omgeving, is de ideale plek voor de ‘Fleurusiens’ om een praatje te slaan en hun dosis natuur en ontspanning op te doen langs een van de zeven wandelpaden, in de BBQ-zones of op het speelplein.

Tegelijkertijd blijft Fleurus ook een echte stad met alle winkels, diensten en faciliteiten die u ervan mag verwachten. Wat het cultuurlandschap betreft, beschikt de gemeente over meerdere bibliotheken en een levendig cultureel centrum. De Ferme de Martinrou (een uiterst artistieke omgebouwde familiehoeve) biedt een kwalitatief hoogstaand programma aan met voorstellingen voor volwassenen en kinderen, creatieve workshops en ateliers. Fleurus heeft ook een uitgebreid en verscheiden sportaanbod, met diverse sportclubs, een zwembad, 4 polyvalente sportzalen en zelfs een internationaal tennistornooi. Ook de plaatselijke basketbal- en voetbalteams gooiden al hoge ogen in de eigen competities (respectievelijk in tweede en derde klasse).

In Fleurus is alles mogelijk. Deze stad stimuleert lichaam en geest, ze biedt mogelijkheden voor een rijkgevuld sociaal (en professioneel) leven, de combinatie van verkwikkende natuur en het elan van de lokale economie, kansen om te creëren, te ontwikkelen, ergens bij te horen… kortom, een plaats vol beloften; aan u om ze te ontdekken!

De sterke punten

Praktisch

  • Vlak bij de grote verkeersassen:  E42, A15, N29, N567
  • Treinstation: lijn 140 Ottignies-Charleroi (herinrichtingsproject om de bezoekersstromen van en naar de luchthaven van Charleroi te ontvangen)
  • Verschillende onderwijsinstellingen, waaronder drie middelbare scholen
  • Diverse bedrijvenparken
  • Talrijke TEC-buslijnen (17, 67, 73, 147a, 156, 163, 568, 710, LBV enz.)

Leefomgeving

  • Gunstige geografische ligging
  • Groene gemeente (met dank aan de omliggende dorpjes) met een stadscentrum
  • Heel uitgebreid aanbod onroerende goederen, voor alle smaken en alle budgetten: 2-, 3- of 4-gevelwoningen, fermettes, villa’s, tweedehands- en nieuwe appartementen, bouwgronden, renovatieprojecten enz.
  • Mooie vastgoedmogelijkheden

Vrije tijd