Montigny-le-Tilleul

Montigny-le-Tilleul

Montigny-le-Tilleul

Montigny-le-Tilleul is een land van steen, steenkool en rivieren. De gemeente maakt deel uit van de groene gordel rond Charleroi. Door de uitzonderlijke leefomgeving, de ‘way of life’ en de goede ontsluiting is het een zeer gewilde gemeente in de rand van de grootstad. Snakt u naar cultuur of houdt u van de buitenlucht? Verkiest u een interessant architecturaal kader of toch eerder de vrije natuur? Een combinatie van dit alles? Dan voldoet Montigny-le-Tilleul ongetwijfeld aan uw verwachtingen!

Adres : Rue de Marchienne, 1-5 – 6110 Montigny-le-Tilleul

In de veeleer rustige streek ten zuiden van Charleroi ligt de bemiddelde gemeente Montigny-le-Tilleul. Ze telt iets meer dan 10.000 inwoners en heeft een deelgemeente, Landelies. Het geheel vormt een groen overgangsgebied tussen de stedelijke en industriële agglomeratie van Charleroi enerzijds en de aanpalende landstreek Thudinië anderzijds.

Hoewel ze vrij klein is, heeft deze semi-stedelijke gemeente alles van een grote gemeente. Naast een uitstekende bereikbaarheid met een snelle ontsluiting naar de R3 van Charleroi, een station en verschillende buslijnen beschikt ze tevens over alle mogelijke voorzieningen. U vindt er een postkantoor, een levendig centrum met verschillende horecazaken, grote en kleine winkels, scholen, een bibliotheek, een muziekacademie, een polyvalente sporthal, een cultureel centrum en zelfs een ziekenhuis en een dagopvangcentrum voor volwassenen (le Bois Roussel).

Land van steen, steenkool en rivieren

Hoewel de focus lang op landbouw en de uitbating van de steengroeven lag, werden na de kanalisatie van de Samber in de 19e eeuw ook verschillende scheepswerven aangelegd in Montigny-le-Tilleul. De gemeente huisvestte daarnaast de steenkoolmijn Forte-Taille die tussen 1875 en 1935 ontgonnen werd. Vandaag is het een hoofdzakelijk residentiële en commerciële locatie waar het aangenaam en rustig wonen is. De redelijke omvang en tegelijk goed beschermde leefomgeving houden die uitstraling intact.

Overal natuur

Montigny-le-Tilleul heeft haar landelijke karakter te danken aan de vele groene ruimtes binnen de stedelijke kern en de weidse uitzichten op de heuvelachtige landschappen en bossen rondom. Naast de diverse groene hoekjes en het natuurreservaat van Landelies is het fijn wandelen langs de Samber en de Eau d’Heure die door deze fusiegemeente stromen. En dan zijn er nog de mooie jaagpaden, RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen), een jachthaven, een gemeentepark met fitnesstoestellen en de steengroeven van Blanc Caillou. Geen gebrek aan natuurschoon dus om te herbronnen, zij het te voet of met de fiets, al joggend, klimmend, vissend of nog op een andere manier.

Om de omgeving te vrijwaren die zo bepalend is voor het welzijn van haar inwoners, heeft de gemeente al tal van initiatieven voor duurzame ontwikkeling op touw gezet. Montigny-le-Tilleul hanteert een ‘nul pesticiden’-beleid bij de vergroening van haar openbare ruimten. De gemeente heeft een gemeenschappelijke moestuin aangelegd en organiseert ook een beurs voor duurzame ontwikkeling (‘Aux gestes citoyens!’ rond diverse burgeracties) met tentoonstellingen, conferenties en gratis workshops. De gemeentelijke bibliotheek organiseert bovendien workshops rond ‘zero waste’ en conferenties over thema’s zoals permacultuur om bodemuitputting tegen te gaan.

Gelijksoortige architectuur met een natuurlijke charme

Hoewel Montigny-le-Tilleul deel uitmaakt van het groene voorstedelijke gebied van Charleroi, onderscheidt de gemeente zich door de gespreide woonzones en architecturale samenhang. De meeste hoofdstraten doen charmant aan ongeacht de periode waarin ze ontstonden. In de ene vindt u liefelijke lage huisjes in gres- en witgeverfde kalksteen als opmerkelijke getuigen van de vroegere bewoning, in andere treft u mooie rijtjeshuizen uit het industriële tijdperk, vervaardigd uit rode baksteen of natuursteen. Langs de schitterende straten en straatjes, waarvan sommige geplaveid, komt u ook elegante herenhuizen, burgerwoningen en meer bescheiden onderkomens tegen.

Een cultuurgemeente

Montigny-le-Tilleul heeft met haar uitermate bruisende cultureel centrum en de vzw ‘Initiatives Culturelles Montigny-Landelies’ (cultuurinitiatieven Montigny-Landelies) resoluut de culturele kaart getrokken. Het aanbod van voorstellingen, activiteiten en evenementen is erg uitgebreid en spreekt elk publiek aan. Een bekend voorbeeld is Vox ! Festival, dat jaarlijks in de herfst tal van grote namen uit de Belgische muziekwereld verwelkomt. C la fête brengt de hele gemeente dan weer jaarlijks één dag tot leven met muziek, jongleeracts, workshops en allerhande spelletjes.

Verbazend en modern

Montigny-le-Tilleul is een gemeente vol verrassingen. De bijzonder geslaagde moderne uitbreiding van het voormalige stadhuis – goed voor een nominatie voor de Mies Van Der Rohe Award 2015, een internationale architectuurprijs uitgereikt door de Europese Unie – is er daar één van, net als de 1,5 ha grote coöperatieve wijngaard die sinds 2018 een deel van de site van de steengroeven van Blanc Caillou siert.

In Montigny-le-Tilleul hoeft u bijgevolg niet te kiezen tussen landelijke omgeving of voorzieningen, rust of ambiance… U vindt het hier allemaal!

De sterke punten

Praktisch

  • Station van Landelies (lijn 130A van Charleroi naar Erquelinnes)
  • TEC-bus (lijnen 1, 70, 71, 75, 77, 91, 109A, 170 en 173).

Leefomgeving

  • Groen en heuvelachtig, in de buurt van Charleroi
  • Straten met een gelijksoortige architectuur, oude pre-industriële woningen, huizen uit het industriële tijdperk, rijtjeshuizen, herenhuizen, luxueuze villa’s, viergevelwoningen uit de jaren ’60-70, appartementen enz.

Vrije tijd

  • Foyer Culturel
  • Hall omnisport
  • Port de plaisance
  • Clubs sportifs
  • Associations