Sivry-Rance

Sivry-Rance

Sivry-Rance

Legendes, heuvels, bossen zover het oog reikt… Iedereen die Sivry-Rance bezoekt, raakt erdoor betoverd. De fusiegemeente kent talloze mythische verhalen, waaronder ‘de Legende van de Gâte d’Or’. De hoofdrol is daarin weggelegd voor een geit met een buik vol goudstukken. Voordat ze gevangen kan worden, valt ze echter in een put. Het beestje is sindsdien nooit meer teruggezien… Deze landelijke, residentiële gemeente stond ooit bekend om haar rode marmer, maar pronkt nu vooral met haar prachtige architectuur- en natuurerfgoed. De vele sportieve, culturele en artistieke activiteiten, winkels, diensten en faciliteiten vervolledigen het plaatje.  Ontdek dit stadje en beleef een magische trip!

Adres : Grand Place, 2 – 6470 Sivry-Rance

Sivry-Rance is een land van legendes, bossen en marmer. De groene fusiegemeente telt 5.000 inwoners verspreid over de deelgemeentes Grandrieu, Montbliart, Rance, Sautin en Sivry. Sivry-Rance bevindt zich aan de poorten van de Fagnestreek. Ze grenst aan Beaumont, Chimay (waarmee ze nauwe banden onderhoudt) en Froidchapelle en ligt vlak bij het Franse departement Nord.

Een schat om zelf te ontdekken

Of liever, meerdere schatten. Waaronder ook een ‘echte’, als we de Legende van de Gâte d’Or (de Legende van de Gouden Geit) mogen geloven. Die vertelt het tragische verhaal van een geit (‘gâte’ in het Waals) die goudsbloempjes at die in haar maag in echte goudstukken veranderden. De luie en hebzuchtige herder Anselme rook – hoe kan het ook anders? – goud en zat het beestje meteen achterna. De arme geit tuimelde echter in een bodemloze put die vandaag nog steeds bekendstaat als de ‘fosse à l’gâte’ (de geitenkuil). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, danken de bewoners van de fusiegemeente hun bijnaam ‘Chevrotins’ niet aan de legende. De naam is afgeleid van het bekende dialectwoord ‘chevri’, wat ook geit betekent, en verwijst naar de vele geitenboeren die hier vroeger actief waren.

Uitzonderlijke landschappen

De schat uit de legende is nooit teruggevonden, maar Sivry-Rance heeft nog heel wat andere rijkdommen, te beginnen bij de adembenemende landschappen. Deze zijn bezaaid met landbouwgronden, weiden en akkers, waterplassen en oude steengroeven, met als opvallende kers op de taart de uitgestrekte bosgebieden. U kunt hier elk seizoen terecht voor een al dan niet bewegwijzerde wandeling door de meer dan 3.000 hectare bossen – waarvan het grootste deel beschermd is als Natura 2000-gebied –, het staatsbos van Rance in Sivry en langs het ecologisch-pedagogisch traject in het Bos van Bruyère. Het RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) en de Transylvestre (een wandellus van 24 km door de Waalse en Franse bossen) bieden u eveneens de mogelijkheid te genieten van de zuivere lucht en de buitengewone beschermde natuur. Met de auto staat u op 15 minuten aan het Meer van Virelles, de Meren van de Eau d’Heure en het Meer van le Val-Joly op Frans grondgebied. Daar vindt u een heleboel recreatie- en sportinfrastructuren. Bij ‘ecotoeristen’ valt deze bijzondere omgeving alvast erg in de smaak.

Groen, in alle betekenissen van het woord

Wie in een dergelijk kader woont, wil het logischerwijze beschermen. Sivry-Rance lanceerde al veelvuldige milieu-initiatieven, waaronder een eigen energiebeleid, een project voor vier windturbines ondersteund via crowdfunding, een project rond zonnepanelen en tal van activiteiten met een pedagogisch doel. De gemeente ondertekende ook het Burgemeestersconvenant waarmee ze zich ertoe verbindt haar CO₂-uitstoot tegen 2020 met meer dan 20% te verminderen (wat meer is dan de algemene doelstelling van de Europese Unie). Ze wil daarvoor energie besparen, het aandeel hernieuwbare energie vergroten en alle medeburgers bewustmaken van dit actuele thema.

Cultuur en patrimonium

Sivry-Rance telt ettelijke schitterende gebouwen met erfgoedwaarde, waaronder het imposante kasteel van Montbliart (dat in de 17e eeuw werd bewoond door een meestersmid en nadien tot hoeve werd omgevormd), het kasteel Doyen (uit de 19e eeuw in een stijl die in de regio maar weinig voorkomt), het kasteel van Esclinchamps (gebouwd begin 17e eeuw, vroegere verblijfplaats van de familie Polchet, een vermaarde meestersmid uit de streek), prachtige rustieke huizen en mooie kapelletjes. Het rode marmer uit Sivry-Rance was vroeger tot in Versailles bekend. In het inmiddels volledig gerenoveerde marmer- en geologiemuseum MAgMa ontdekt u er alles over.

Een bruisend lokaal leven

In Sivry-Rance vindt u rust en kalmte, maar ook tal van activiteiten voor jong en oud. In het cultureel centrum kunt u terecht voor workshops, shows, tentoonstellingen, conferenties, filmvoorstellingen en nog talloze andere events. In de Academie voor muziek en dans van de Laars van Henegouwen leert u verschillende instrumenten bespelen en choreografieën uitwerken. Allerlei sporten beoefenen kan bij een van de vele sportclubs. De vzw ‘Espace nature de la botte du Hainaut‘ (het Natuurcentrum van de Laars van Henegouwen) organiseert uiteenlopende activiteiten om de waarde van de streekgebonden natuur te benadrukken. Denk daarbij aan opleidingen paddenstoelenkunde, themawandelingen, vis- en andere workshops. Ook de jeugdbewegingen staan niet stil, evenmin als de vele andere plaatselijke verenigingen. En dan is er nog het ‘Centre de Dépaysement et de plein air‘ (een recreatie- en openluchtcentrum) waar cursussen meteorologie, astronomie en wetenschappen worden gegeven.

Een warm onthaal en alle faciliteiten

Sivry-Rance biedt alle diensten, handelszaken en faciliteiten die u mag verwachten: apothekers, kleuter- en lagere scholen, buurtwinkels, supermarkten, banken, een postkantoor, bibliotheek, kapsalons, horecazaken, twee private zwembaden enz. Met de buslijn raakt u vlotjes in Charleroi, Chimay en Beaumont met een boeiend aanbod aan secundaire scholen.

De ‘Chevrotins‘ houden hun schatten zeker niet angstvallig verborgen. Ze geven elke bezoeker een warm onthaal en nieuwkomers raken hier gemakkelijk geïntegreerd. De bevolking is uiterst divers samengesteld, met mensen uit alle leeftijdsgroepen en heel wat Frans-Belgische koppels. Die vriendelijke leefomgeving delen ze graag met iedereen. Overtuigd? Op naar Sivry-Rance!

De sterke punten

Praktisch

  • Doorkruist door de N53
  • TEC-buslijn 109a (Charleroi – Beaumont – Chimay)
  • 3 kleuter- en lagere scholen, secundaire technische school, gemeentelijke crèche en onthaalnetwerk
  • Alle winkels, diensten en faciliteiten

Leefomgeving

  • Residentiële en landelijke omgeving; uitermate groen met bossen en uitgestrekte landbouwgebieden
  • Charmante dorpjes

Vrije tijd