Cerfontaine

Cerfontaine

Cerfontaine

Ooit was Cerfontaine de thuishaven van houthakkers, steenhouwers, klompenmakers en kantwerkers. Nu staat de gemeente vooral bekend om de Meren van de Eau D’Heure die zich deels op haar grondgebied bevinden. Het hele jaar door zakken toeristen af naar deze plek voor het uitzonderlijke erfgoed, de folklore, de talrijke activiteiten en de prachtige natuur. Daarnaast leeft de gemeente van de landbouw en de jacht. Bewonder de karaktervolle huizen vervaardigd uit streekeigen steen en laat u verleiden door de gastvrijheid van dit stadje dat misschien stil lijkt maar heel dynamisch is. Ontdek er hier snel meer over!

Adres : Place de l’Église, 5630 Cerfontaine

Cerfontaine ligt in het zuiden van de regio Entre-Sambre-et-Meuse (het gebied tussen Samber en Maas) en staat bekend om haar steen, marmer, landbouwvlaktes en bossen. Deze mooie landelijke en residentiële gemeente is nauw verweven met de Meren van de Eau d’Heure (naar de naam van de rivier die in de fusiegemeente ontspringt) die zich deels op haar grondgebied bevinden. Vijf stuwmeren die in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontstonden na de bouw van twee stuwdammen en drie voorstuwdammen, vormen samen het grootste kunstmatige wateroppervlak van België. Het zicht op het water en de omgeving vormt een uitzonderlijk schouwspel dat elk seizoen weer anders is. Jong en oud kunnen er zich uitleven tijdens tal van sportieve, recreatieve en speelse activiteiten.

Charmante dorpjes, midden in de natuur

Cerfontaine is een kleine groene gemeente, verzorgd en gezellig, badend in de rust. De bewoners leven er hoofzakelijk van het toerisme, de landbouw en de jacht. De hoofdgemeente groepeert de vijf dorpen Daussois, Senzeilles, Silenrieux, Soumoy en Villers-deux-Eglises. In vroegere tijden werden die bewoond door houthakkers, steenhouwers, kantwerkers en… klompenmakers. Daar hebben de plaatselijke bewoners ook vandaag nog hun bijnaam sabotîs aan te danken. Bezoekers met een voorliefde voor mooie landschappen kunnen hier hun hart ophalen aan de hectares bossen, de prachtige uitkijkpunten over de meren, de weidse velden, de weilanden en de steengroeven (waaronder die van Beauchâteau en Les Vaux, die beschermd zijn), stuk voor stuk vreedzame oorden waar het aangenaam wandelen, fietsen en paardrijden is.

Een rijk patrimonium en een rijke folklore

De fusiegemeente beschikt over een uitzonderlijk historisch en industrieel bouwkundig erfgoed. Zo dankt ze de benaming ‘Cerfontaine au beau clocher‘ aan de kerk die een opvallende klokkentoren met schietgaten heeft. Ook de schoolgebouwen die zijn opgetrokken uit de plaatselijke steen, de beschermde kiosk, het Kasteel van Soumoy, het indrukwekkende voormalige stationsgebouw op een brug (waar nu het Museum van het Regionale Leven in gevestigd is) en de astronomische klok van Senzeilles lokken jaarlijks bezoekers van over de hele wereld.

Met de Napoleontische mars Saint-Lambert, de Waalse dialectkring van de Foyans, de Koninklijke Harmonie, de kantwerkers, het befaamde kegelspel, de zogeheten ‘passée des âmes’ in Soumoy (een verkoop per opbod van bepaalde producten, zoals groenten en voedingswaren, voor de arme zielen van de gemeente) en het Broederschap van de Klompenmakers is Cerfontaine ook een folkloristische gemeente vol tradities. Ook aan festiviteiten is er geen gebrek: zo zijn er de ecologische beurs ‘Foire Verte’ van de Eau d’Heure, het openluchtfestival ‘Plein Air’ in Senzeilles, het vuurwerk van 21 juli en 31 december, de kioskconcerten en de vele tentoonstellingen van de ‘Cercle d’Animation’ of Animatiekring.

En als de inwoners van Cerfontaine al niet van de partij zijn op een feest, een folkloristisch evenement of een uitje langs de Meren of elders in de vrije natuur, kunnen ze ook nog voor activiteiten kiezen op de plaatselijke aerodroom of in de polyvalente sportzaal. Voor aankopen kan men terecht bij de lokale kleine producenten of de buurtwinkels. Met de aantrekkingskracht van de Meren van de Eau d’Heure breidt het aanbod zich overigens snel verder uit.

Houdt u kortom van natuurschoon en erfgoed, van mooie authentieke stenen huizen en van absolute rust, dan is Cerfontaine u op het lijf geschreven!

De sterke punten

Praktisch

 • Station van Walcourt (lijn 132 tussen Couvin en Charleroi) op 10 minuten met de auto
 • Buslijn 132a tussen Walcourt – Cerfontaine – Philippeville
 • Kleuter- en lagere scholen in 5 van de 6 dorpen met een schoolbusdienst (jongeren kunnen via de goed bediende buslijnen naar secundaire scholen in Philippeville of Chimay)
 • 2 apotheken
 • Medisch centrum
 • Dichtbij Philippeville (13 minuten), Chimay (20 minuten), Charleroi (40 minuten) en het Franse Givet (30 minuten)

Leefomgeving

 • Aantrekkelijke vastgoedprijzen
 • Landschappen met velden en bossen, uitzicht op de Meren
 • Ettelijke steengroeves, bouwen kan met authentieke stenen uit de streek
 • Bloemendorpen – Label ‘Wallonie en fleurs’
 • Authentieke dorpjes, met een uitzonderlijk patrimonium en mooie stenen huizen

Vrije tijd

 • Meren van de Eau d’Heure (op 4 minuten) met tal van watersportmogelijkheden, zoals duiken, zeilen enz.
 • Aerodroom Cerfontaine Airfield (parachutespringen, ULM)
 • Gratis speelplein, jeugdbewegingen, stages
 • Polyvalente sporthal ‘Le Fouery’
 • Bruisend cultuurleven met diverse tentoonstellingen, in het bijzonder van street art
 • Aquacentre in Cerfontaine
 • Zaal voor fitness en krachttraining