Froidchapelle

Froidchapelle

Froidchapelle

Uitgestrekte bossen, indrukwekkende waterpartijen, een gezellige sfeer, volkscultuur en een buitengewone leefomgeving. U treft ze in elk van de vijf gemeenten van Froidchapelle, deels ingenomen door de beroemde Meren van de Eau d’Heure.  Deze fusiegemeente trekt logischerwijs heel wat toeristen aan op zoek naar ontspanning op en naast het water, die vervolgens ook genieten van de mooie landschappen en de rust. De inwoners van Froidchapellee zelf kunnen uiteraard het hele jaar door gebruikmaken van alle sport- en recreatievoorzieningen aan de oevers van hun geliefde Meren. Hun unieke gemeente heeft echter nog veel meer te bieden.

Adresse : Place Albert 1er, 38 à 6440 Froidchapelle

Froidchapelle en de dorpen die er deel van uitmaken (Boussu-lez-Walcourt, Fourbechies, Vergnies en Erpion) vormen samen een gemeenschap van 4.000 inwoners op een twintigtal minuten rijden van Chimay, Beaumont en Philippeville. De wortels van deze gemeente gaan terug tot de 7e eeuw met een economie die gedurende vele honderden jaren afhing van bosbouw en houtbewerking.

De Meren van de Eau d’Heure en de authentieke dorpjes errond

Nu leeft de gemeente voornamelijk van de landbouw en het toerisme, door de grote aantrekkingskracht van de Meren van de Eau d’Heure die voor het grootste deel op haar grondgebied liggen. Met hun 600 hectare vormen ze samen het grootste kunstmatige wateroppervlak van België. De vijf meren samen leveren niet enkel adembenemende landschappen op, bezoekers kunnen er ook terecht voor een hele resem sport-, recreatie- en spelactiviteiten.

De drukte op het water lijkt in niets op de dorpen in de buurt met hun authentieke landelijke karakter en hun uitgestrekte bossen en velden. Hier heerst vooral rust. Aan de hand van de vele bewegwijzerde paden doorheen de fusiegemeente kunnen wandelaars, fietsers en zelfs ruiters op eigen tempo op ontdekking door de streek.

Folklore en activiteiten voor iedereen

Froidchapelle is een bruisende, gezellige gemeente met een bijzonder actief verenigingsleven. Naast de wijkactiviteiten, de etentjes onder buren en de openluchtavonden houden ook de sportclubs en andere jeugdcomités de dorpen in beweging. Tijdens de jaarlijkse Laetare (carnavalsstoet) komen massaal veel mensen naar Froidchapelle afgezakt. De stoet zelf bestaat uit praalwagens met duizenden gekostumeerde figuranten terwijl de folkloristische muziek door de luidsprekers schalt. Zeker een omweg waard. De bewoners van Boussu-lez-Walcourt mogen dan weer fier zijn op hun Mars van het Heilig Sacramant (Marche du Saint-Sacrement), een wereldvermaarde mars in de streek tussen Samber en Maas die al van 1837 dateert.

Als geboortedorp van onze voormalige Rode Duivel Daniel Van Buyten beschikt Froidchapelle uiteraard ook over een uitgebreid en gevarieerd aanbod sport en recreatie, in het bijzonder dankzij de voorzieningen aan de Meren waar alle soorten watersporten beoefend kunnen worden

Door de fusiegemeente loopt ook 54 km van het RAVeL-net (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen), ze telt 3 voetbalclubs, beschikt over terreinen voor tennis, volleybal, petanque, een hoogteparcours, golfterrein, bikepark, wellnessruimte, BLOSO-centrum en 2 sportzalen. Kortom, er is voor elk wat wils.

Froidchapelle heeft meerdere buurtwinkels en enkele uitstekende restaurants, rond de Meren van de Eau d’Heure, maar ook in de dorpen zelf. Veel plaatselijke ambachtslieden verkopen er ook hun zelfgemaakte producten, zoals artisanaal ijs, kaas, yoghurt enz.

Voor wie graag in de buitenlucht vertoeft en van authentieke stenen gebouwen houdt, is dit een toplocatie. U vindt er kalmte en rust in een veilige, groene omgeving.

De sterke punten

Praktisch

  • Met de wagen op 15 minuten van Chimay, Philippeville en Beaumont, op 35 minuten van Charleroi
  • Eenvoudig bereikbaar via de N5 en N40
  • Maison de la ruralité (huis van het landelijk leven)
  • Een gemeentebus (R’bus) naar de stations van Walcourt en Chimay, een TEC-buslijn Walcourt – Froidchapelle – Chimay
  • 4 vestigingen van kleuter- en basisscholen (3 officiële en 1 vrije), secundair onderwijs in Beaumont, Philippeville of Chimay
  • Twee gemeentelijke bibliotheken
  • Medisch centrum

Leefomgeving

  • Landelijke omgeving, bossen, weiland, Meren van de Eau d’Heure
  • Gîtes, gastenkamers, vakantiedorpen, standplaats voor motorhomes
  • Erg verscheiden vastgoedaanbod: gerenoveerde of nog te renoveren boerderijen, gronden, chalets, nieuwbouwconstructies enz.

Vrije tijd