Chapelle-lez-Herlaimont

Chapelle-lez-Herlaimont

Chapelle-lez-Herlaimont

Levensvreugde alom in de ‘stad van de Tchats’ (van Tchâpelou of ‘kapel’ in het Waals). In de energieke gemeente Chapelle-lez-Herlaimont zijn het recreatiecentrum van Claire-Fontaine en het jaarlijkse carnaval de publiekstrekkers. Maar deze fusiegemeente is er ook voor al wie graag de rust van een semi-ruraal gebied opzoekt en niet al te ver verwijderd wil zijn van winkels, diensten en grote verkeersassen. Hoog tijd voor een bezoek aan deze folkloristische gemeente waar u volkomen ontspannen van het leven kunt genieten.

Adres : Place de l’Hôtel de Ville, 16 – 7160 Chapelle-lez-Herlaimont

Chapelle-lez-Herlaimont is een semi-rurale fusiegemeente met 15.000 inwoners, die daarnaast ook de dorpen Piéton en Godarville omvat. Ze wordt naar aloude gewoonte ‘de stad van de Tchats‘ genoemd, afgeleid van de afkorting ‘Tcha’ voor het Waalse woord ‘Tchâpelou’ wat dan weer ‘kapel’ betekent. En omdat ‘Tchats’ nagenoeg hetzelfde klinkt als het Franse woord ‘chat’ voor kat, treft u hier ook vaak de beeltenis van dat diertje aan.

Ontspanning, folklore en de Tchats

De gemeente staat bekend om het recreatiecentrum van Claire-Fontaine en – uiteraard – het carnaval. Dat behoort tot een van de grootste in België, waarvoor elk jaar opnieuw duizenden bezoekers naar Chapelle-lez-Herlaimont afzakken om een glimp op te vangen van de gilles en de reuzen. Traditioneel maakt de Orde van de Tchats – opgericht in 1995 met als doel de stad te promoten en meer bekendheid te geven – van de gelegenheid gebruik om nieuwe leden in te wijden. Die zogeheten ‘chatons’ (verwijzend naar het geborduurde symbool van de orde en niet geheel onlogisch ook het Franse woord voor een jonge kat) moeten daarvoor op enige wijze bijgedragen hebben aan de verdere ontwikkeling of de goede reputatie van Chapelle-lez-Herlaimont. In het provinciaal domein van Claire-Fontaine in Godarville kunt u dan weer aan buitenactiviteiten van een heel andere orde deelnemen. Dit centrum beschikt over verschillende zwemzones, een hoogteparcours tussen de bomen, een visvijver en een pas gerenoveerd ultragezellig café-restaurant. Het perfecte kader kortom voor ontspannen genieten.

Dicht bij alles

Door haar uitstekende ligging ten opzichte van de grote assen kunt u in Chapelle-lez-Herlaimont in alle rust wonen zonder aan mobiliteit in te boeten. Alles is er in de buurt: grote en kleine winkels, een sportcentrum, een gezondheidscentrum, kleuter- en basisscholen en restaurants die in het centrum voor een gezellige sfeer zorgen. De gemeente is daarnaast ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn twee stations, in Piéton en Godarville, met een vlotte verbinding naar steden als La Louvière en Charleroi. Met de auto staat u op amper dertig minuten in de hoofdstad.

Massa’s activiteiten

In Chapelle-lez-Herlaimont heerst een sterk samenhorigheidsgevoel. De ‘Tchats’ zijn trots op hun status van bewoners van de fusiegemeente. Ongetwijfeld zitten de verschillende folkloristische festiviteiten en evenementen die het leven van de gemeenschap bepalen, daar voor iets tussen. Dan hebben we het trouwens niet alleen over het carnaval. Er is ook nog de processie van Saint-Jean, de braderie, het ‘Fête de la Saucisse’ (feest van de worst, in samenwerking met de Italiaanse zusterstad Calascibetta), het feest van de jeugd (georganiseerd door het Maison des Jeunes du Centenaire, MJC), het multiculturele festival, de familiedag (een organisatie van het OCMW), het swingende ’thé dansant’ van de seniorenvereniging, tal van activiteiten gelinkt aan de verschillende jumelages (de Belgisch-Turkse stedenbanden, die met het Italiaanse Santa Elisabetta, Riccia enz.) maar ook talloze rommelmarkten, soupers, vissersdagen en allerhande wedstrijden georganiseerd door de verschillende comités en verenigingen van Chapelle.

Groene gemeente

De gemeente beschikt over heel wat groene ruimtes die onder gedifferentieerd beheer (dus zonder pesticiden) onderhouden worden, met de nadruk op de bescherming van het milieu. Er werden ook diverse buurttuintjes aangelegd. In de toekomst is nog een grote gemeenschappelijke tuin gepland en een transitie naar een duurzame wijk. Het bevorderen van de zachte mobiliteit is één van de prioriteiten, net als een verlaagd energieverbruik bij openbare werken.

Bij de ‘Tchats’ is het aangenaam wonen en genieten van folklore, cultuur en een feestje op zijn tijd. Kom dus gerust zelf eens de temperatuur opnemen.

De sterke punten

Praktisch

 • Crèche met 48 plaatsen en een dienst voor vrijetijdsactiviteiten
 • Buitenschoolse activiteiten, jeugdhuizen, vakantiecentra, zomerspeelpleinen, stages en andere privé-initiatieven
 • Drie bibliotheken
 • Dienst voor thuishulp en verpleegzorg (verbonden aan het OCMW), nieuwe generatie huisartsen, medisch centrum verbonden aan het universitair ziekenhuis Tivoli (La Louvière), privaat medisch centrum
 • Vrije en gemeentelijke kleuter- en basisscholen, vestigingen van het technisch secundair onderwijs

Leefomgeving

 • Gevarieerde en evenwichtige woningmarkt (koop en huur), die aan alle behoeften/verwachtingen beantwoordt
 • Goed aanbod aan gerenoveerde en moderne sociale woningen
 • Eerder residentiële zones met villa’s in de buurt van Piéton en Godarville
 • Project voor de bouw van een huizenblok met eengezinswoningen en appartementen

Vrije tijd

 • Elk dorp heeft een sporthal
 • Er is een pas gerenoveerd zwembad
 • Meerdere voetgangerszones
 • Speeltuinen
 • Domein van Claire-Fontaine (recreatiecentrum met een meer)
 • Verschillende sportclubs
 • Cultureel centrum dat plaats biedt aan een dertigtal verenigingen
 • Circusschool ‘Pré en bulle’ (Centrum voor expressie en creativiteit van de Federatie Wallonië-Brussel)