Gerpinnes

Gerpinnes

Gerpinnes

De unieke leefomgeving van Gerpinnes en de uitstekende ontsluiting maken het een erg gegeerde gemeente in de regio Charleroi Métropole. Het is een van de hotspots van de groene gordel rond Charleroi, bekend om haar smakelijke aardbeien en de imposante folkloristische mars ter ere van de Heilige Rolende – inmiddels opgenomen op de representatieve lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Zuivere lucht, erfgoed, een rijke volkscultuur, verankerd in een stevige brok vitaliteit – u vindt het hier.

Adres : Avenue Astrid, 11 – 6280 Gerpinnes

Gerpinnes is met haar aangename leefomgeving een zeer gegeerde bestemming in het ‘Pays de Charleroi’. Logisch, want de gemeente is tegelijk landelijk – de landbouwgronden en bossen zijn samen goed voor zo’n 80% van het grondgebied – en residentieel. Deze hartelijke en gemoedelijke fusiegemeente telt zo’n 12.000 inwoners, verspreid over het centrum en de vijf deelgemeenten Acoz, Gougnies, Joncret, Loverval en Villers-Poterie. Ze herbergt een deel van het Bois du Prince (of Prinsbos), een uitgestrekt woud van meer dan 5 km2, en maakt op die manier deel uit van de groene long van Charleroi. Gerpinnes verbindt de stedelijke gebieden van Charleroi met het Pays des Lacs (het ‘land van de meren’ van de Eau D’Heure).

Een actieve en groene gemeente

Folkloristische evenementen, gemeentelijke festiviteiten, sportieve en culturele activiteiten… in Gerpinnes staat het leven nooit stil! De mars ter ere van de Heilige Rolende is ongetwijfeld een van de bekendste marsen in het gebied tussen Samber en Maas. Deze folkloristische publiekstrekker prijkt op de representatieve lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO en lokt jaarlijks zo maar eventjes 3.300 Marcheerders. Ook de grote vuren waarmee in elk dorp traditioneel het einde van de winter wordt gevierd, zijn telkens een overweldigend succes. Maar dat is lang niet alles! Het cultureel centrum organiseert voorstellingen en workshops voor jong en oud. U kunt er genieten van echt Waals theater en fanfaremuziek. Ook de wedstrijd voor de mooiste bloemenvoorgevel en moestuin zorgt voor heel wat animo onder de bewoners. Die kunnen daarnaast ook nog bij een 120-tal verenigingen en groeperingen terecht.

Naast het uiterst bruisende centrum van Gerpinnes met buurtwinkels, restaurants en bars biedt de natuurtuin gelegenheid om te herbronnen. In dit pilootpark treft u alleen maar lokale plantensoorten. Extra frisse lucht ligt samen met de rust van het platteland binnen handbereik. Met de fiets of te voet zijn er tal van mogelijkheden in de omliggende dorpen en gehuchten. Naast het Bois du Prince (Prinsbos) is er het RAVeL-net (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen), een ecologisch-pedagogisch wandelpad en Le Verger Namèche (de boomgaard van Namèche), een publiek toegankelijk natuurgebied van iets meer dan 11,5 ha waar u nog oude fruitboomrassen vindt.

Bekend om haar erfgoed en… haar aardbeien

Gerpinnes telt vele schatten, waaronder uiteraard het Schrijn van de Heilige Rolende, een uitzonderlijk edelsmeedkunstwerk uit verguld koper en zilver dat u kunt bewonderen in de kerk Saint-Michel (die alleen al om haar crypte en romaanse toren een bezoek waard is). Ga ook eens kijken naar de Romeinse villa in het gehucht Augette (ook wel de villa van ‘Ojète’ genoemd) en het Museum der Folkloristische Marsen van de streek Entre-Sambre-et-Meuse. De gemeente kan daarnaast uitpakken met een banmolen en drie kastelen, waaronder dat van Loverval, ooit nog eigendom van de prinselijke familie de Mérode, inmiddels thuisbasis van een school. Naast dit opvallende stenen patrimonium is Gerpinnes bekend om haar aardbeienteelt, de grootste van Wallonië. Die levert jaarlijks liefst 400 ton op.

Alles binnen handbereik

Dit idyllische kader betekent niet dat Gerpinnes geïsoleerd is, integendeel zelfs. Gerpinnes ligt dicht bij alle voorzieningen en de grote verkeersassen (waaronder de N5 en R3), op slechts 12 km van Charleroi. Met Bultia Village heeft de gemeente een eigen shoppingcenter waar u alle grote merken vindt. Ook voor de gepaste gezondheidszorg hoeft u niet ver te zoeken. Er zijn dokters in elk dorp en er is ook een ziekenhuis. Tot slot is er de hoogwaardige sportinfrastructuur, met meer in het bijzonder een BLOSO-centrum en een uitgebreid onderwijsaanbod binnen alle netten, waaronder twee secundaire scholen.

Een korte wandeling door Gerpinnes volstaat al om betoverd te raken door de vele troeven en de charme van deze gemeente. Wie weet, breit u aan die paar uur in de buitenlucht een verblijf van jaren!

De sterke punten

Praktisch

  • Rechtstreeks toegang tot de R3 van Charleroi en de N5 tussen Brussel en Charleville-Mézières
  • Grand Hôpital de Charleroi – Site I.M.T.R.
  • 2 secundaire scholen
  • Shoppingcenter Bultia Village
  • TEC-busverbindingen (lijnen 19, 20, 111B, 137 enz.)

Leefomgeving

  • Landelijk (bossen en velden) en residentieel
  • Art-deco-architectuur (Loverval, het gehucht Les Flaches) en gebouwen uit de jaren ’70 en ’80, diverse bouwgronden, villa’s, rijhuizen

Vrije tijd