Erquelinnes

Erquelinnes

Erquelinnes

Erquelinnes is een fusiegemeente vol contrasten op de Frans-Belgische grens. Het is tevens de plaats waar de Samber ons land binnenstroomt. De bebouwde kern van Erquelinnes vormt een geheel met de Franse buurgemeente Jeumont en wordt omringd door vijf charmante en levendige plattelandsdorpjes. U vindt er architecturale pareltjes uit de Romeinse periode en de middeleeuwen, beleeft er folkloristische tradities of geniet eenvoudigweg van de prachtige natuur. Deze vredige gemeente geeft u een instant vakantiegevoel.

Adres : 51, Rue Albert Ier – 6560 Erquelinnes

Erquelinnes is hoofdzakelijk een landelijke gemeente met zo’n 10.000 inwoners. Ze omvat daarnaast ook de pittoreske dorpjes Bersillies-l’Abbaye, Grand-Reng, Hantes-Wihéries, Montignies-Saint-Christophe en Solre-sur-Sambre, waarvan sommige niet meer dan 800 zielen tellen. Bijzonder aan de kern is dat die een kleine stedelijke agglomeratie vormt met de Franse buurgemeente Jeumont. Deze ontwikkelde zich in de 19e eeuw aan de rand van het oude dorp dat al dateert van de middeleeuwen. Door de uitbreiding van de spoorlijn en de inplanting van industrie in de Sambervallei kende de gemeente een grote bloei.

Een stadscentrum omgeven door platteland

Het grensgebied is vandaag voornamelijk commercieel en residentieel van aard. Maar zodra u het centrum voor de naburige dorpen verruilt, staat u al snel op het echte platteland. Daar treft u mooie stenen huizen, kleine geplaveide straatjes en kenmerkend erfgoed, zoals het versterkte Kasteel en de boerderij van de klokkentoren in Solre-sur-Sambre (waarvan de torenpoort beschermd is) of de zogenaamde ‘Romeinse’ brug (22 m lang en 3 m breed) van Montignies-Saint-Christophe. Genieten doet u van de magnifieke uitzichten over de velden en bossen, hier en daar doorkruist door de rivieren de Samber, de Thure en de Hantes die er rustig voortkabbelen. Het maakt van deze charmante omgeving een perfecte vakantiebestemming.

Onderwijs, folklore en sport als bindmiddel

In Erquelinnes heerst er een gezellige sfeer dankzij de scholen, de folklore en de verschillende sportactiviteiten die er georganiseerd worden. Er is een uitgebreid onderwijsaanbod, van kleuterschool tot secundair onderwijs. Nieuwe leerlingen kunnen van hieruit een hechte vriendenkring uitbouwen waar ze altijd op kunnen terugvallen. Maar er zijn nog veel andere manieren om met de plaatselijke bevolking in contact te komen!

Erquelinnes is dol op tradities en houdt die ook levendig. Dat geldt voor de marsen van de Heilige Medard (Saint-Médard) en Sint-Christoffel (Saint-Christophe), maar ook voor het carnaval van Erquelinnes en Grand-Reng, waar niet alleen de meeste bewoners maar ook heel wat bezoekers voor samendrommen. Sportliefhebbers kunnen in de polyvalente sportzaal van Erquelinnes terecht of bij de vele sportclubs van de fusiegemeente. Daarnaast is er volop gelegenheid tot wandelen, fietsen of paardrijden langs de RAVeL-wegen (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen), langs de oevers van de Samber – waar u ook kunt kajakken – of midden in de natuurgebieden. Tijd voor een rustpauze? Dan kunt u zich in de brouwerij van Erquelinnes een (blonde of bruine) Angelus laten smaken!

De ‘Erquelinnois’ hebben een duidelijke voorliefde voor feesten en de plaatselijke verenigingen beschikken over voldoende fantasie om er elke keer weer een evenement van te maken dat de mensen samenbrengt. Hoog tijd om er ook eens een kijkje te gaan nemen en te ontdekken wat aangenaam leven zoal kan inhouden.

De sterke punten

Praktisch

 • Station: lijn 130a verbindt Erquelinnes met Charleroi-Zuid (op 40 minuten)
 • Verkeersassen richting Frankrijk, Bergen (op 20 minuten) en Charleroi (op 40 minuten)
 • Alle (kleine en grote) winkels in de buurt
 • Arbeidsbureau
 • Crèche en onderwijsaanbod van kleuterschool tot secundair onderwijs

Leefomgeving

 • Stadscentrum en landelijke dorpjes met mooie stenen gebouwen en prachtig erfgoed
 • Grensgemeente op 15 minuten van Maubeuge
 • De velden, de Samber, de bossen (600 hectare)
 • Twee natuurreservaten (Merbes en Haute Sambre Natagora)
 • Veelal huizen (arbeiders- en dorpswoningen, villa’s enz.) en gronden, weinig appartementen

Vrije tijd

 • Kleine jachthaven in Erquelinnes
 • Bibliotheek en mediatheek
 • Polyvalente sporthal
 • Tuinbouwverenigingen en muziek-, zang- en dansgezelschappen, verenigingen voor fotografie, literatuur en ’terroir et patrimoine’ (heemkunde en erfgoed).
 • Erg gevarieerd sportaanbod: voetbal- (R.U.S Grand-Reng), tafeltennis- en stretchclubs, vissen, basketbal, psychomotoriek voor baby’s, kaatsbal, paardrijden (met les Cavaliers de la vallée de la Thure; de Ruiters van de Thurevallei), atletiek, petanque, sporten in de natuur (RAVeL), watersport (kajak), run & bike, mountainbikecircuits enz.
 • 3 fanfares, 2 carnavalsfeesten, 2 folkloristische marsen (Saint-Médard en Saint-Christophe)