Chimay

Chimay

Chimay

Bij het horen van de naam Chimay denkt u ongetwijfeld aan het bier en de kazen. Maar deze fascinerende stad herbergt nog veel meer pareltjes. De heerlijkheid Chimay werd eind 15e eeuw verheven tot prinsdom, wat haar nog steeds een onnavolgbaar, uitgesproken cachet geeft. In de drukbezochte streek tussen Samber en Maas ontdekt u een patrimonium van dik duizend jaar oud, omringd door beschermde natuur. In Chimay vindt u naast rust en een uitzonderlijke leefomgeving ook een ruim aanbod scholen en winkels. Dat maakt het een bijzonder aantrekkelijke fusiegemeente met een buitengewone geschiedenis en unieke persoonlijkheid.

Adres : Grand-Place, 13 à 6460 Chimay

Chimay behoeft nog amper introductie. Deze bekoorlijke stad met ongeveer 10.000 inwoners heeft al eeuwen een indrukwekkende reputatie. Chimay stond eertijds bekend om zijn grafelijk en daarna prinselijk kasteel. Tegenwoordig geniet de stad een internationale reputatie dankzij het smakelijke trappistenbier en de trappistenkazen. Het Chimaybier wordt gebrouwen in de abdij van Scourmont onder de controle en verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap. Chimay kan in elk geval niet los worden gezien van ‘la Chimay’ (het bier).

Het laatste prinsdom van België

Maar het beroemde prinsdom, waar nog steeds het kasteel van de Prinsen van Chimay is gevestigd en waar de zeer gerespecteerde prinses Élisabeth van Chimay verblijft, samen met haar zoon prins Philippe en diens vrouw prinses Françoise de Chimay, heeft nog vele andere wonderen te bieden. Naast het mooie kasteel, dat trouwens kan worden bezocht en waar veel evenementen worden georganiseerd, herbergt het een prachtige 13e-eeuwse collegiale kerk, romantische geplaveide straten, wallen, een opmerkelijke Grote Markt en nog heel wat andere architectuurpracht. En ook aan heerlijke streekproducten is er geen gebrek, o.a. dankzij de Chimaycake, de Bernardins (ovale amandelkoekjes) en de escavèche (een visgerecht).

Oogstrelende dorpjes en bossen

Chimay omvat de dorpen Baileux, Bailièvre, Bourlers, Forges, L’Escaillère, Lompret (een van de ‘Mooiste dorpen van Wallonië’), Rièzes, Robechies, Saint-Remy, Salles, Vaulx, Villers-la-Tour en Virelles. Het grondgebied behoort tot een van de best beschermde regio’s van Wallonië. Deze typische dorpjes, die het stadscentrum omringen, bieden een rustige landelijke leefomgeving met prachtige gebouwen en adembenemende landschappen. Met zijn vijvers – waaronder het prachtige meer van Virelles en het bijbehorende natuurreservaat -, zijn bossen zover het oog reikt, zijn uitgestrekte weiden en velden, biedt het prinsdom uitzonderlijke vergezichten die de natuurliefhebbers ongetwijfeld kunnen bekoren.

Een uitzonderlijke omgeving met alles bij de hand

De stad Chimay beschikt over alle benodigde winkels en diensten zoals een ziekenhuis, cultureel centrum, sport- en vrijetijdsvoorzieningen (sporthal, racecircuit, skipistes enz.), kwaliteitsscholen – waaronder secundaire scholen die jongeren uit de hele regio aantrekken -, buslijnen, supermarkten, kleine winkels, lokale producenten, enz. De stad heeft ook een levendige economie. Er is geen gebrek aan werk en het ondernemerschap neemt nog toe, met veel starters. Kortom: in deze dynamische stad met tal van initiatieven en projecten zal men zich niet snel vervelen. De verschillende festiviteiten, de ‘ducasses’, de lokale folklore, de ludieke en sportactiviteiten, de terrassen op de Grote Markt en hun uitgebreid aanbod aperitieven, de concerten in het kasteel en de wandelopties in volle natuur, maken kiezen aartsmoeilijk.

De inwoners van de fusiegemeente zijn er erg aan gehecht. Dat valt makkelijk te begrijpen. Als men alles bij de hand heeft in zo’n betoverende omgeving, kan men maar beter van die kans genieten. Al verleid? Kom dan zeker Chimay bezoeken en beleef uw deel van de pret. Wie weet blijft u hier wel plakken…

De sterke punten

Praktisch

  • Ziekenhuis CSF, Centre de Santé des Fagnes, kliniek van Chimay
  • Bedrijvenpark Chimay-Baileux (70.000 m²)
  • Op 15 minuten van Couvin en het station
  • TEC-busstation (met de lijnen 109a, 60/1 en 156a)
  • Tal van kwaliteitsscholen, van de basisschool tot het secundair

Leefomgeving

  • Ongerepte natuur, uiterst groen heuvellandschap met velden en bossen
  • Veeleer 4-gevelwoningen, verkavelingen, mooie terreinen
  • Lage bevolkingsdichtheid

Vrije tijd