Ham-sur-Heure-Nalinnes

Ham-sur-Heure-Nalinnes

Ham-sur-Heure-Nalinnes

Deze bucolische, heuvelachtige gemeente heeft nog niets aan charme ingeboet. Ham-sur-Heure-Nalinnes dankt haar authentieke karakter aan de pelotte- of kaatsbal die hier vervaardigd werd en de befaamde Mars van Saint-Roch, benoemd tot Unesco-werelderfgoed. Het emblematische kasteel van de gemeente staat symbool voor het rijke patrimonium, een must voor liefhebbers van de authentieke stenen uit de streek. Maar ook wie rust zoekt in de natuur of houdt van folkloristische, culturele en sportieve events vindt hier zijn gading. Kom deze karaktervolle plek zelf een keer spotten.

Adres : Chemin d’Oultre-Heure, 20 à 6120 Ham-sur-Heure

Ham-sur-Heure-Nalinnes telt meer dan 13.500 inwoners. De gemeente ontstond in 1977 uit de fusie van Ham-sur-Heure en Nalinnes en de 3 aanpalende dorpen Cour-sur-Heure, Jamioulx en Marbaix-la-Tour. De fusiegemeente ligt pal in het midden van Thudinië en wordt doorkruist door de rivier Eau d’Heure. De regio is heuvelachtig en doorweven met landbouwgebieden en bossen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond hier een gereputeerde fabriek van kaatsballen. De kwaliteit van die ‘pelotteballen’ werd in het hele land geprezen. Minstens even bekend is de Mars van Saint-Roch, door de Unesco erkend als meesterwerk van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Een mooie groene gemeente

Ham-sur-Heure-Nalinnes is een charmante, karaktervolle locatie met heel wat architectuurpareltjes en buitengewoon erfgoed. Zo is er bv. het Kasteel van Ham-sur-Heure, een indrukwekkend gebouw uit de 15e eeuw waarin het gemeentehuis gevestigd is, de statige neogotische Sint-Martinuskerk, de prachtige kiosk van Nalinnes en het oude gemeentehuis in de stijl van Lodewijk XIII.

Ham-sur-Heure-Nalinnes is een mooie en veilige gemeente waar het goed wonen is. Als deel van de groene gordel rond Charleroi koos ze resoluut voor een stedenbouwkundig beleid waarin het welzijn van haar inwoners primeert. De authentieke schoonheid van de gemeente werd zo gevrijwaard. U vindt er leuke restaurants, buurtwinkels en tal van initiatieven die de korte keten (bv. met boerderijwinkels) promoten. Op een boogscheut daarvan kunt u ook uitgebreider gaan winkelen in het shoppingcenter Bultia Village in buurgemeente Gerpinnes. De inwoners van Ham-sur-Heure-Nalinnes beschikken zomaar eventjes over vier stations, waarvan een voor IC-treinen, naast een buslijn die alle dorpen aandoet. De fusiegemeente telt verschillende gemeentelijke en vrije basisscholen. Voor leerlingen van het secundair onderwijs zijn er gemakkelijke verbindingen met Thuin, Charleroi of Philippeville.

Folklore versterkt de sociale band

Het mag dan rustig wonen zijn in Ham-sur-Heure-Nalinnes, aan evenementen en activiteiten ontbreekt het hier niet. Elke week staat er wel iets op het programma. Er zijn verschillende fanfares en de befaamde Marsen van Entre-Sambre-et-Meuse brengen alle bewoners van de dorpen en gehuchten op de been. Mede door deze regelmatige ontmoetingen, de folklore en de stevig verankerde tradities weten de mensen elkaar hier nog te vinden en te waarderen.

Sport- en cultuurbeleving

Wie in Ham-sur-Heure-Nalinnes woont, geniet van een uitzonderlijke leefomgeving in een rustig landelijk en bosrijk kader. U kunt er vrij gaan wandelen in de natuur of langs de bewegwijzerde paden, u vindt er een nagenoeg compleet sportaanbod (met name in het sportcentrum), er zijn visvijvers, mountainbikeparcours en zelfs een fit-o-meter. Ook het uitzonderlijke cultuuraanbod stelt niet teleur, met een museum over het landelijke leven en de ambachten (waarin stukken getoond worden uit het rijke verleden van de gemeente, uit de kaatsbalfabriek, de draaierswerkplaatsen voor metaalbewerking, de glasblazerijen enz.). Er is een centrale bibliotheek met 4 filialen, een netwerk voor openbare lectuur, er wordt een cultuurweekend georganiseerd, er zijn literatuurkringen, concerten enz. De vele plaatselijke verenigingen bieden voor elk wat wils, ongeacht de leeftijd en persoonlijke voorkeur.

Dit is een gastvrije gemeente op mensenmaat, met een open geest. Wij zouden niet twijfelen…

De sterke punten

Praktisch

 • Grondgebied in het oosten begrensd door de N5 en in het westen door de N53 (Charleroi-Beaumont)
 • Spoorlijn 132 – Couvin-Charleroi, met stations in Cour-sur-Heure, Ham-sur-Heure, Beignée en Jamioulx
 • Uitgebreid aanbod op het vlak van gezondheidszorg: artsen, kinesisten, tandartsen, osteopaten, dierenartsen, apothekers, psychologen enz.
 • Verschillende gemeentelijke en vrije basisscholen (kleuter- en lager onderwijs)
 • Meerdere buslijnen naar Charleroi, Couvin, Thuin, Gerpinnes, Gourdinne, Beaumont en Philippeville

Leefomgeving

 • Mooie gemeente met een authentieke schoonheid en charme
 • Tal van grote en mooie 4-gevelwoningen met tuin
 • Veel natuur, heuvelachtig reliëf, weilanden en bossen

Vrije tijd

 • Sportcentrum Jules Roulin-Dorvillez
 • Uitgebreid netwerk bewegwijzerde wandelpaden
 • Verschillende visvijvers
 • Jeugdhuis in Marbaix-la-Tour