Courcelles

Courcelles

Courcelles

Courcelles is in niets nog het ‘zwarte land’ van weleer. De overblijfselen van het mijnverleden ruimden plaats voor een zee van groen. Ideaal voor wie van wandelen houdt en zich graag in de verbazingwekkende biodiversiteit verdiept. Dankzij haar gunstige ligging aan de poorten van Charleroi is Courcelles bovendien uitstekend bereikbaar. Handig, gezien de drukke activiteitenkalender en tal van winkels, diensten en faciliteiten. Neem een kijkje in het stadscentrum en de omliggende dorpjes.

Adres : Rue Jean Jaurès, 2 – 6180 Courcelles

Met 31.400 inwoners is Courcelles – dat ook nog de deelgemeenten Gouy-lez-Piéton, Souvret en Trazegnies omvat – een van de grootste gemeenten in het zogeheten Bekken van Charleroi. Ooit was het een belangrijk centrum van de Waalse steenkoolindustrie met niet minder dan 18 mijnputten. Dat verleden verklaart ook de grote diversiteit en de culturele rijkdom van de plaatselijke bevolking, twee aspecten die de gemeenschap ook vandaag nog kleur geven. Het ‘zwarte land’ is uitgegroeid tot een groene gemeente die verschillende mijnsites heeft omgevormd tot natuurgebieden en oases van rust. Een mooi voorbeeld daarvan is de koolmijn ‘Périer de Souvret’ die een tweede leven kreeg als park van 30 hectare met speelpleinen, wandelpaden, sportterreinen en een fitometer. Ook de vroegere terril nr. 5 Bascoup is nu een heuse groene long binnen de gemeente. Courcelles heeft resoluut de kaart van natuur en milieu getrokken. Ze wil met tal van initiatieven uitgroeien tot absolute pioniersgemeente op het gebied van energietransitie.

Een actieve, levendige gemeente

De negen waterlopen die Courcelles doorkruisen, waaronder het Kanaal Charleroi-Brussel, en de talloze terrils zorgen voor heel diverse landschappen. De dorpjes van de fusiegemeente hebben een eerder landelijk karakter door de vele landbouwgronden, terwijl het centrum hoofdzakelijk residentieel en commercieel is ingevuld. U vindt er alle diensten en voorzieningen alsook een uitgebreid aanbod kleine en grote winkels, eenvoudig bereikbaar dankzij de gratis parking. De place Roosevelt, ook ‘place du Trieu’ genoemd, vormt het bruisende hart van de gemeente. Het plein is ruim een hectare groot en er worden het hele jaar door verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd, van de wekelijkse markt op woensdagvoormiddag tot de braderij, om het jaar traditioneel af te sluiten in een feeërieke kerstsfeer.

En er beweegt nog veel meer in deze gemeente! Courcelles heeft een dynamisch cultureel centrum (gevestigd in een beschermd voormalig postgebouw  uit de 17e eeuw), een Maison du Sabotier (‘huis van de klompenmaker’, waar diverse culturele ontmoetingen plaatsvinden), een ‘Maison de la Laïcité’ (voor conferenties en debatavonden, maar ook voor lekendiensten zoals huwelijksceremonies), een muziekacademie, tavernes, brasserieën en restaurants. Er zijn tal van ontspannings- en vrijetijdsmogelijkheden. Ook in het Kasteel van Trazegnies, een prachtige middeleeuwse vesting, worden het hele jaar door diverse evenementen georganiseerd, waaronder de ‘Six Périer Fun Day‘ – een belangrijke dag voor de jeugd van Courcelles (en voor al wie nog zin heeft in een feestje) – en een sfeervol middeleeuws festival. Courcelles is ook verkozen tot sportgemeente met een uitgebreide sportinfrastructuur waaronder een polyvalente sporthal, een gemeentelijk zwembad, een danscentrum en talloze sportclubs.

Ideaal gelegen

De interessante geografische ligging is een van de belangrijkste troeven van Courcelles. De gemeente ligt pal op de kruising van alle verkeersassen en in de buurt van de luchthaven van Gosselies, ze beschikt over een station en een RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen) en is daarnaast ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer, dankzij het TEC-netwerk van Charleroi en de regio Centre. Op woensdag, traditioneel marktdag, brengt de gratis ‘Sixty Bus’-dienst ouderen naar het centrum zodat ze kunnen langsgaan bij hun favoriete vis- of groentekraam.

Deze warme gemeente heeft voor elk wat wils: beschermde natuur, culturele en toeristische sites, opmerkelijke boerderijen, dynamische kmo’s en een bedrijvenpark in volle ontwikkeling!

De sterke punten

Praktisch

  • Snelle toegang naar de R3 van Charleroi en de E42
  • Met de wagen op 15 minuten van Charleroi, op 20 minuten van Nijvel en op 30 minuten van Bergen
  • Tewerkstellingsmogelijkheden in de gemeente – kmo’s, horeca, bouwsector, ruimtelijke ordening, openbare diensten (politie, OCMW enz.) – en in de omgeving (de luchthaven en alle ermee verbonden economische activiteiten)
  • Station van Courcelles-Motte (lijn 124, van Brussel-Zuid naar Charleroi-Zuid)

Leefomgeving

  • Vastgoed: uitgebreid aanbod, geschikt voor alle profielen
  • Compact stadscentrum met winkels en faciliteiten
  • Dorpjes met landelijk karakter

Vrije tijd