Les Bons Villers

Les Bons Villers

Les Bons Villers

Volgens de etymologie is Les Bon Villers afgeleid van ‘les bonnes terres’ of ‘de goeie gronden’ en die naam heeft het dorpje niet gestolen. Het grondgebied bestaat ook vandaag nog voor meer dan 80 procent uit landbouwakkers. De idyllische omgeving is een troef, maar zeker niet de enige. Er is ook het uitzonderlijke erfgoed, de typische charme van een plattelandsgemeente en de perfecte ligging op de grens tussen Waals-Brabant en Henegouwen. Les Bons Villers is een gemeente die veel belang hecht aan haar burgers, die streeft naar duurzame ontwikkeling, waar het aangenaam wonen is, de mensen elkaar nog kennen en zich betrokken voelen, waar er ruimte is voor kwaliteitsvol onderwijs en een volwaardige invulling van de vrije tijd. Is uw nieuwsgierigheid ook geprikkeld? Volg de gids! 

Adres : Place de Frasnes, 1 – 6210 Les Bons Villers

De fusiegemeente Les Bons Villers ligt middenin het platteland, telt meer dan 9.500 inwoners en bestaat uit de 5 deelgemeenten Frasnes-lez-Gosselies, Mellet, Rèves, Villers-Perwin en Wayaux. Op de grens tussen Waals-Brabant en Henegouwen grenst ze aan de drie Waals-Brabantse gemeenten Genappe, Nijvel en Villers-la-Ville enerzijds en aan de drie Henegouwse gemeenten Charleroi, Fleurus en Pont-à-Celles anderzijds. Les Bons Villers wordt doorkruist door de N5 en bevindt zich tevens op de kruising van de twee grote Waalse autosnelwegen A54 en E42.

Landelijk karakter en duurzame ontwikkeling

Etymologisch gezien betekent Les Bons Villers ‘de goeie gronden‘ (les bonnes terres) of ‘goeie landerijen’ (les bons domaines). Die benaming verwijst naar de geschiedenis en het landelijke karakter van het dorp dat ook vandaag nog voor meer dan 80 procent uit landbouwgrond bestaat. De gemeente heeft zich inmiddels volledig op duurzame ontwikkeling gericht. Al jaren worden acties ondernomen voor een verdere plattelandsontwikkeling, met name om de lokale afzetmarkt te herwaarderen (en daarmee ook de korte keten voor de verkoop van landbouwproducten), het gebruik van groene energie te ondersteunen en zachte mobiliteit aan te moedigen. De gemeente bepleit ook andere initiatieven, veelal met een ecologische bestemming, om de sociale cohesie en de levenskwaliteit van haar bewoners, de ‘Bonsvillersois’, te bevorderen. Deze ingrepen voor de plattelandsontwikkeling zijn gestoeld op een participatief proces dat de gemeentelijke verkozenen, de burgers en de bedrijfsvoerders van de fusiegemeente verenigt. U hebt het al begrepen. Les Bons Villers is een dynamische gemeente die zich richt op haar inwoners, waar het ‘goeie leven’ gekoesterd wordt en nog dagelijks gecultiveerd wordt door de betrokkenheid van iedereen. Projecten worden hier samen bedacht en samen uitgevoerd.

Folklore en energie!

De ‘Bonvillersois’ vormen een hechte gemeenschap die maar wat graag samenkomt tijdens folkloristische events, organisaties van de jeugdbewegingen en het verenigingsleven. De verschillende feestcomités hebben elk jaar een resem unieke happenings in petto, zoals de ‘Bons Apéros Villersois’ (voor liefhebbers van een droogje en een natje), gastronomische marsen of fakkeltochten en de befaamde Ducasseweekends (kermissen), die elk jaar tal van concerten en activiteiten voor alle leeftijden op het programma hebben staan.

Unieke charme

Wonen in Les Bons Villers betekent ten volle genieten van de plaatselijke dynamiek en de voordelen van het leven op het platteland, aangevuld met de unieke charme van authentieke stenen gebouwen. De fusiegemeente is terecht trots op haar erfgoed met onder meer een schepenkamer uit de 12e eeuw, de mooie kapel Notre-Dame-du-Roux in romaanse stijl, een opvallende donjon uit de 13e eeuw, de ‘Ferme du Colombier’ (ook ‘Ferme Stouf’ genoemd, uit het midden van de 17e eeuw) en het Kasteel van Rèves. Naast dit prachtige patrimonium heeft Les Bons Villers enkele uitstekende kleuter-, basis- en secundaire scholen die ook de kinderen uit de omliggende gemeenten aantrekken en vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De bewoners hebben daarnaast ook een uitzonderlijke infrastructuur ter beschikking met het golfterrein van Pierpont, het gemeentelijke sportcomplex, de karting van Frasnes-lez-Gosselies en het wandelnetwerk dat de gemeente doorkruist.

De betoverende, levenslustige en warme omgeving van Les Bons Villers weet ook u vast voor zich te winnen.

De sterke punten

Praktisch

  • Buurtwinkels, lokale handelszaken, supermarkt, tavernes, restaurants en cafés
  • 8 scholen en 83 opvangplaatsen voor jonge kinderen
  • 3 rusthuizen
  • Medisch huis
  • TEC + plaatselijke bus
  • Spelotheek en bibliotheek
  • Luchthaven Charleroi Brussels South (8 km)
  • Bedrijvenpark

Leefomgeving

  • Overwegend landelijke, residentiële gemeente
  • Mooie dorpjes dankzij een gemeentelijk structuurschema dat een consistente stijl en een bepaalde dichtheid per gebied garandeert

Vrije tijd