Fontaine-l’Évêque

Fontaine-l’Évêque

Fontaine-l’Évêque

Fontaine-l’Évêque is de geboorteplaats van een adellijke heer die in de 13e eeuw bisschop van Kamerijk of Cambrai werd (vandaar het tweede deel van de naam) en het is één van de eerste steden ter wereld die met gas werd verlicht. Deze ‘Stad van spijkerfabrikanten’ heeft vele gezichten. Ze kende een geschiedenis vol welvaart, heeft een mijnverleden en heeft ook een semilandelijk karakter. Vandaag kan ze bogen op een uitzonderlijk patrimonium, een uitstekende mobiliteit en een uitgestrekte natuur. Ga mee op ontdekking in deze verrassend charmante gemeente.

Adres : Rue du Château, 1 – 6140 Fontaine-l’Évêque

Fontaine-l’Évêque telt zo’n 17.000 inwoners en omvat, naast het stadscentrum, ook de alleraardigste dorpjes Leernes en Forchies-la-Marche. De gemeente ligt ten westen van Charleroi en biedt een uitstekende mobiliteit, met haar station, de ‘Métro Léger de Charleroi’ of MLC (een premetrosysteem in de agglomeratie Charleroi), snelle toegang tot de grote verkeersassen en tal van busverbindingen. De gemeente werd oorspronkelijk Fontaine genoemd door de vele bronnen die hier ontspringen. De huidige naam kreeg ze al in de middeleeuwen; hij verwijst naar de derde heer van Fontaine, Nicolaus de Fontainis, die in de 13e eeuw tot bisschop (in het Frans évêque) van het bisdom Kamerijk werd benoemd.

Groen, burgerlijk en industrieel

Het uitzicht van de gemeente is bijzonder contrastrijk. Zo staat Forchies bekend om haar zware mijnexploitatie, terwijl Leernes eerder landelijk oogt en Fontaine zelf de sporen van een rijk en welvarend verleden draagt. In 1834 (!) was Fontaine-l’Évêque een van de eerste steden ter wereld met een openbare verlichting op gas. U kunt vandaag nog altijd een bezoek brengen aan de oude ondergrondse gasmeter (het reservoir van het stadsgas), een unieke herinnering aan deze voor het begin van de 19e eeuw toch behoorlijk revolutionaire verwezenlijking.

Hoewel Fontaine-l’Évêque al heel lang de bijnaam Stad van spijkerfabrikanten droeg, zijn het toch vooral de oude steenkoolmijnen die het landschap van de gemeente tekenen. Enkele van die mijnen zijn nog altijd zichtbaar aanwezig en de stad heeft ook een Mijnmuseum, dat ingericht is in een oude mijngang. Talloze terrils liggen nog verspreid over het grondgebied en de fauna en flora zijn er buitengewoon divers. De terril van Pétria is inmiddels beschermd Natura 2000-gebied en het zogenaamde ‘Surchiste‘-domein (verwijzend naar de oude steenbakkerij) vormt het perfecte speelveld voor klimmers en liefhebbers van parapente. Deze plaatsen maken onlosmakelijk deel uit van de natuurpracht van Fontaine-l’Évêque, net als het publiek toegankelijke bos van Leernes dat over de Samber uitkijkt en met zijn ruim 750 hectare bijzonder in de smaak valt bij wandelaars.

Erfgoed en folklore die de omweg waard zijn

Fontaine-l’Évêque is een erfgoedstad bij uitstek. U kunt er een bezoek brengen aan het luxueuze Château Bivort (ook het Kasteel van Fontaine-l’Évêque genoemd) dat dienstdoet als gemeentehuis, de overblijfselen van een voormalig klooster in het Koning Boudewijnpark en een deel van de ruïnes van de prachtige Abdij van Aulne, omringd door bossen. En er liggen nog heel wat opmerkelijke gebouwen verspreid over de gemeente. De openbare bibliotheek – waar altijd wel iets te beleven valt – is bijvoorbeeld in de oude markthallen ondergebracht en wordt als een van de mooiste van Wallonië beschouwd.

Ook aan folklore is er geen gebrek in Fontaine l’Évêque. Naast het Carnaval van Fontaine, van Forchies en de Chaudeau van Leernes-Wespes (een folklorefeest, erkend als Meesterwerk van het Mondeling en Immaterieel Erfgoed), zijn er nog heel wat mogelijkheden om een feestelijke optocht mee te pikken. Zo zijn er de marsen en de vermaarde processie van Leernes waar ook een magisch toverdrankje met een geheim recept in opduikt…

Cultuur- en sportstad

Cultuur is nooit veraf in de fusiegemeente. Ze beschikt over een cultureel centrum, een pluralistisch huis en een jeugdhuis waar u gewoon in alle rust een glas kunt komen drinken of aan een van de vele activiteiten kunt deelnemen. De drie fusiegemeenten bieden daarnaast uitgebreide toegang tot gezondheidszorg. Ook het aanbod op het gebied  van onderwijs is erg uitgebreid, met gemeentelijke en vrije scholen, van het kleuter- tot het secundair onderwijs, gespecialiseerde scholen, een muziekacademie en een handelsschool. Fontaine-l’Évêque telt daarnaast 3 polyvalente sportzalen en twee voetbalterreinen die elke week honderden bewoners uit alle hoeken van de gemeente weten te lokken.

U vindt hier ook alle soorten winkels, grote merken maar ook buurtzaken en lokale producenten zoals de boerderijwinkel van Maustitchi waar u voor allerhande bioproducten terecht kunt. Gedreven shoppers kunnen eventueel nog uitwijken naar het Bellefleur-shoppingcenter in Couillet, of naar Ville 2 en Rive Gauche in Charleroi.

Kortom, Fontaine-l’Évêque heeft alles in huis om u een aangenaam verblijf te garanderen. Waar wacht u nog op?

De sterke punten

Praktisch

  • Snelle toegang naar de R3 van Charleroi en de as N90 naar Bergen
  • Op 10 minuten van de luchthaven van Charleroi
  • Station in Forchies-la-Marche (lijn 112, Marchienne-au-Pont – La Louvière-Centrum)
  • Premetro naar Charleroi (10 minuten van het stadscentrum)

Leefomgeving

  • Veel rijhuizen met een mooie oppervlakte, villa’s maar weinig appartementen
  • Contrastrijke landschappen: uitgestrekte landbouwzones, stadscentrum, karaktervolle dorpjes

Vrije tijd