Beaumont
De weidse uitzichten en brede vestingmuren geven het tegelijk landelijke en middeleeuwse karakter van Beaumont vorm. Als stille getuige van dit verre verleden geldt de Salamandertoren vandaag als het symbool van de fusiegemeente. Dit ooit versterkte stadje ademt geschiedenis uit. Folklore en legendes zijn nooit ver weg. Alleen al de bijzondere bijnaam van Beaumont als ‘de stad van de makarons’ wekt interesse. Volgens één van de overleveringen zou niemand minder dan Napoleon het recept van die lekkernij aan de Beaumontois overhandigd hebben tijdens zijn verblijf in het dorp. En zo zijn er nog veel verhalen. Met name dat van Keizer Karel en de drie Auvergnaten willen we u niet onthouden. U ontdekt het hier, samen met alle andere schatten die deze uitzonderlijke gemeente te bieden heeft!
Adres : Grand-Place, 11 – 6500 Beaumont
Beaumont dankt zijn naam aan de rotsachtige top waarop de stad werd gebouwd. De semi-rurale fusiegemeente ontstond in de 11e eeuw en telt momenteel zo’n 7.100 inwoners. Dit mooie dorp, gevormd door bergen en dalen, heeft een geschiedenis van bijna duizend jaar en bulkt van de folklore en legendes. Een daarvan ligt aan de basis van een eerder gruwelijk gezegde dat ook vandaag nog bekend is in de streek: ‘Beaumont, ville de malheur, arrivés à midi, pendus à une heure’ (vrij vertaald: ‘Beaumont, ongeluksstad, kom hier aan om twaalf uur en tegen één uur hang je aan de galg’) . De uitspraak verwijst naar het verhaal van de drie ‘Auvergnaten’ (benaming voor de bewoners van de Franse Auvergne waar al eens de draak mee wordt gestoken) die, zonder het te beseffen, Keizer Karel zodanig op de zenuwen werkten dat ze even later in Beaumont met een touw rond hun nek eindigden. Het relaas van het onfortuinlijke trio spreekt nog altijd tot de verbeelding, zozeer zelfs dat het nog om de vijf jaar opnieuw tot leven wordt gewekt. Die bijzondere reconstructie brengt telkens een massa bewoners en toeschouwers op de been. Met de veelgehoorde bijnaam ‘de stad van de makarons’ hoeft het uiteraard niet te verbazen dat Beaumont ook bekend staat om de heerlijke koekjes op basis van amandelen. Het recept daarvan werd, zo wil de overlevering, door Napoleon zelf aan de Beaumontois overhandigd toen hij met zijn keizerlijke leger in het dorpje neerstreek.
Het platteland, maar met alle faciliteiten
Een verhaal zoals dat van de drie Auvergnaten hoeft u vandaag niet meer te vrezen. Beaumont is het schoolvoorbeeld van een gastvrije gemeente. Het centrum is een kleine stad op zich – u vindt er productie- en dienstenbedrijven maar ook winkels en een levendig stedelijk gebied in het oude Beaumont. En na een paar minuten stappen staat u alweer in de vrije natuur. De groene landschappen van de 7 omliggende dorpjes, tevens deelgemeenten van Beaumont (Barbençon, Leugnies, Leval-Chaudeville, Renlies, Solre-Saint-Géry, Thirimont en Strée), stralen stuk voor stuk niets dan rust uit. Het geheel eigen cachet, de eeuwenoude gesteenten en het meer van Barbençon maken dat het als een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ bestempeld wordt.
Een bruisend kruispunt
Iedereen kent Beaumont. Van haar rijke geschiedenis, de landschappen, de legendes en de makarons… maar ook omdat iedereen er wel eens door moet. Beaumont ligt aan de grens met de Ardennen en Frankrijk. De fusiegemeente is een stedelijk kruispunt, halverwege tussen Charleroi en Bergen, Chimay en Philippeville. Maar Beaumont is geen ‘doorrijstad’. Het historische en natuurlijke erfgoed maakt elk bezoek meer dan waard. Beaumont is een stad die leeft. Er zijn winkels (met een aanzienlijk korteketenaanbod), kinderdagverblijven, kleuter-, lagere en secundaire scholen, horecazaken, een uitgebreid verenigingsleven, sportclubs en een sportcentrum, een kliniek enz. Samengevat beschikt Beaumont over een compleet aanbod aan zowel private als openbare buurtdiensten. Het bruisende leven in Beaumont is ook te danken aan de vele folkloristische feesten zoals het carnaval, de Ducasses (kermissen), het befaamde Grand Feu (een vreugdevuur op de zondag na Vette Dinsdag) en nog tal van andere festiviteiten, telkens in goede banen geleid door de verschillende dorpscomités.
Zin om al deze pareltjes zelf te ontdekken? Kom dan snel naar Beaumont… maar wees niet verbaasd als u er niet meer weg wil!
De sterke punten
Praktisch
- Een heuse onderwijspool met een groot aanbod van kleuter- tot secundaire scholen
- Tal van opvangvoorzieningen
- Buslijnen (TEC 109a Charleroi – Beaumont – Chimay)
- Kliniek van Beaumont (Groupe Jolimont)
- Dicht bij de grote verkeersassen (N40, N53 en N599) naar Bergen (op 35 minuten), Charleroi (op 25 minuten) of Philippeville, Chimay en Thuin (op 20 minuten)
- Alle handelszaken, lokale producenten, boerderijwinkels, biomarkten enz.
Leefomgeving
- Vooral halfopen en vrijstaande eengezinswoningen tegen erg interessante prijzen
- Semi-ruraal: een stadscentrum vlak bij de natuur en pittoreske dorpjes in het glooiende landschap
- Barbençon kreeg het label van een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’
Vrije tijd
- Sportcentrum van Beaumont : meer dan 20 disciplines, talrijke sportclubs, organisatie van stages
- 35 sportverenigingen
- Volledig gerenoveerd cultuurhuis
- RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen), bewegwijzerde paden
- Festiviteiten en folklore: Re-enactment van de legende van Keizer Karel en de Drie Auvergnaten, de Ducasse van Renlies, het carnaval in Beaumont, de brocantemarkt van Thirimont enz.