Charleroi

Charleroi

Charleroi

Ooit was Charleroi een welvarende mijnwerkersstad. Aan die gouden tijd kwam een einde met de sluiting van de laatste steenkoolmijn in de jaren ’60. De industriële en handelsmetropool van weleer moest een nieuw elan zien te vinden. Die transformatie is vandaag volop aan de gang. De vele innovatieve en atypische initiatieven maken dankbaar gebruik van de onuitputtelijke energie van de burgers en de lokale verenigingen. De stadsvernieuwingswerven die tot een complete metamorfose moeten leiden, leverden Charleroi al de bijnaam ‘het nieuwe Berlijn’ op. Hele wijken verrijzen uit hun as en het aanbod van winkels en handelszaken boomt. Er wordt nadrukkelijk ingezet op de uitbreiding van het onderwijsaanbod en ook de cultuursector doet het goed. De ‘Carolos’ hebben een enthousiaste, pragmatische kijk op hun stad van de toekomst. Die zal groen zijn, met een nieuwe visie op mobiliteit. Een plek waar het goed leven is en een aantrekkingspool voor nieuwe inwoners, bezoekers en toeristen, projectontwikkelaars en investeerders. De toekomst lacht Charleroi toe. Hoog tijd om de troeven en het potentieel van deze stad te ontdekken.

Adres : Place Charles II 14 – 15 – 6000 Charleroi

Charleroi is met 202.000 inwoners de dichtstbevolkte gemeente van Wallonië. De voormalige industriële en handelsstad bestaat nog uit de deelgemeentes Couillet, Dampremy, Gilly, Gosselies, Goutroux, Jumet, Lodelinsart, Marchienne-au-Pont, Marcinelle, Monceau-sur-Sambre, Mont-sur-Marchienne, Montignies-sur-Sambre, Ransart en Roux en is op alle vlakken aan een ware heropleving bezig. Deze cultuurstad is er een van contrasten, met een historisch patrimonium enerzijds en een moderne uitstraling anderzijds. Ze is dynamisch en zet voluit in op de vele mobiliteitsoplossingen, nieuwe commerciële infrastructuur en de verdere stadsontwikkeling. Originaliteit wordt hier naar een hoger niveau getild.

In het hart van de industriële revolutie

De reputatie en de welvaart van ‘Le Pays de Charleroi’ steunt op steenkool, ijzer en glas. Als belangrijkste steenkoolbekken van het land vormde Charleroi het knooppunt van de industriële revolutie in België. In de 19e eeuw was ze wereldwijd bekend omwille van haar uiterst bedreven ambachtslui en de vele technische innovaties die hier het licht zagen, met name in de staalnijverheid, de mechanica, de glasindustrie en de chemiesector. Charleroi draagt vandaag nog altijd de sporen van dit glorieuze verleden. De vele terrils geven de hele omgeving een kenmerkend uitzicht, net als de typische wijken met kleine arbeiderswoningen, de prachtige herenhuizen, het Samberkanaal en de onvermijdelijke mijnsite van Bois du Cazier. In 2012 werd die als een van de belangrijkste Waalse mijnsites opgenomen in de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. Ze verkreeg ook het label Europees erfgoed. Vandaag is het een museum, gewijd aan de industrie en de glasproductie, met bijzondere aandacht voor de mijnramp van Marcinelle − de grootste uit de Belgische geschiedenis − die op 8 augustus 1956 het leven kostte aan 262 mijnwerkers. De drie terrils of ‘steenbergen’ van de site liggen er vandaag vredig bij. Ze vormen nu het perfecte decor voor een wandeling door de natuur.

Het nieuwe Berlijn

Charleroi is in volle omwenteling. Innovatie, technologie, onderwijs en cultuur vormen de hoekstenen van deze indrukwekkende transformatie en de economische ontwikkeling die ermee gepaard gaat. Slechts weinig steden in Europa zijn zo ingrijpend veranderd als deze Henegouwse centrumstad. Het leverde Charleroi de bijnaam ‘het nieuwe Berlijn’ op en het mijnverleden fungeert als een onuitputtelijke inspiratiebron. De braakliggende terrils die onmiskenbaar samenhangen met de identiteit van de ‘Carolos’, kregen een nieuwe bestemming. De weelderige vegetatie die er nu heerst, trekt wandelaars van alle slag aan. Er worden trendy apero’s gehouden en binnenkort zullen er ook nieuwe ecologische woonwijken worden opgetrokken. Enkele voormalige fabrieken werden heringericht als cultuurtempel. Zo is Rockerill, een ‘urban centre’ voor populaire en alternatieve kunstgenres, gevestigd in de oude fabrieksgebouwen van de vroegere staalproducent Cockerill-Sambre waar de naam naar verwijst. Het hedendaagse kunstencentrum BPS 22 dat ook dienst doet als expositieruimte, palmt de indrukwekkende oude industriële hal uit glas en staal in die in 1911 het paviljoen voor schone kunsten was tijdens de Internationale Industriële en Commerciële Expositie van Charleroi. Nieuwe bedrijvenparken verwelkomen internationaal gerenommeerde ondernemingen uit diverse geavanceerde sectoren (biotechnologie, informatie- en communicatietechnologie, milieu, manufacturing enz.). Ze creëren duizenden jobs.

Schoonheid in talloze vormen

Charleroi beschikt over een rijk patrimonium van onschatbare waarde. Het buitengewone belfort werd als monument in de lijst van Werelderfgoed van UNESCO ingeschreven en maakt indruk met een mengeling van klassieke en art-decostijlen. De ‘Passage de la Bourse‘ is een prachtige, overdekte Beursgalerij uit ijzer en glas in neoklassieke stijl, daterend uit de belle époque. Het station Charleroi-Zuid heeft de allures van een paleis en roept de sfeer van de Parijse stations van weleer op. En dan is er nog de verrukkelijke art-nouveau-architectuur, te bewonderen in de rue Léon Bernus met zijn prachtige herenhuizen. Naast deze emblematische gebouwen hoeft u enkel maar door de straten te kuieren om nog diverse andere verborgen schatten en verrassende architecturale pareltjes te ontdekken.

De oude mijnstad met haar vele contrasten is een sfeervolle mix van historisch erfgoed en industriële gebouwen, gecombineerd met meer trendy en hedendaagse gebouwen en voorzieningen. Samen met de vele stadsvernieuwingsprojecten evolueert ook het uitzicht van de metropool. De focus daarvan lag eerst op de Benedenstad en verschuift nu naar de Bovenstad. De Kades van de Samber werden enkele jaren geleden gerenoveerd en vormen nu een aangename open ruimte voor een wandeling langs het water. De Place verte werd heringericht om plaats te bieden aan het nieuwe shoppingcenter Rive Gauche. Ook de Place de la Digue onderging een make-over en is nu de ‘place to be’ voor voetgangers, fietsers en marktkramers.

Tal van culturele en ongewone initiatieven

Wie van theater, dans, muziek, fotografie of ‘urban arts’ houdt, komt zeker aan zijn trekken in het culturele epicentrum dat Charleroi is. Het bulkt er van de activiteiten, van de meer ‘klassieke’ tot de meer atypische, en al naargelang het geval met naam en faam in Wallonië, België, Europa of wereldwijd. Het theater voor hedendaagse creatie Théâtre de l’Ancre, het regionaal cultureel centrum Eden, het choreografisch centrum Charleroi danse en het cultuurplatform Vecteur zijn maar enkele van de bekende namen. De stad telt nog talloze andere creatieve ruimtes en cultuurcentra, te veel om hier op te noemen. De rode draad door alle uitmuntende projecten die hier als paddenstoelen uit de grond blijven schieten, is de vaak ongewone en vernieuwende insteek. Een voorbeeld daarvan is Quai10, een voor België unieke ruimte die een bioscoop, gamingruimte en brasserie omvat in een ultramodern gebouw. De stad telt ook diverse kwaliteitsmusea, waaronder het Museum voor Schone Kunsten, het Glas- en het Marmermuseum en het grootste Fotografiemuseum van Europa.

De groenste stad van Wallonië

Charleroi is enkel van naam nog het ‘Pays Noir’ of het ‘Zwarte Land’ van Wallonië, want het is nu de groenste stad van het Gewest. U hoeft maar een van de meer dan dertig terrils te beklimmen om u daarvan te vergewissen. De natuur heeft hier opnieuw de bovenhand gekregen. Vanuit vogelperspectief wordt duidelijk dat Charleroi over veel meer groene ruimte beschikt dan u op het eerste gezicht zou denken. Er zijn 17 parken, 37 kilometer hagen, 65 hectare bloemperken, tal van privétuinen en diverse landbouwgebieden. Heel wat fauna en flora dus voor een dergelijke stedelijke omgeving.

Dynamische stad vol feestgedruis

De feestkalender van het stadscentrum van Charleroi is opgebouwd rond vijf grote evenementen, onder de toepasselijke benaming ‘de BIG FIVE‘. Er is het Carnaval (in maart), de Brocante des Quais (grote antiek- en brocantemarkt in juni), het Quartier d’été (een zomerfestival met muziek, dans, theater, drankjes en lekker eten in juli en augustus), de Fêtes de Wallonie (de befaamde Waalse feesten die de revolutionaire septemberdagen van 1830 herdenken en de eigenheid van Wallonië in de verf zetten) en het Kerstdorp (in december). Maar ook naast die grote vijf valt er altijd wel iets te beleven in Charleroi. U kunt er van een aperitief genieten langs de kades en op de terrils, het ‘Fête de l’amour’ (feest van de liefde) of het Fête Internationale de la Mouette (feest van de meeuw) vieren, deelnemen aan het fietsevenement ‘Bonjour de la pédale’, de loopwedstrijd ‘Carolorida’ van Charleroi Running, diverse trails enz. Al die initiatieven spreken de meest uiteenlopende mensen van alle leeftijden aan.

Alle diensten en faciliteiten van een grootstad

‘Geoefende’ shoppers vinden in Charleroi alle winkels waar ze maar van kunnen dromen, samengebracht in de centraal gelegen shoppingcentra zoals ‘Rive Gauche’ en ‘Ville 2’. De stad heeft echter ook oog voor de ambachtslui, de kleinere buurtwinkels, de lokale productie en de kringloopeconomie. Aan de oever van de Samber treft u bv. de Manufacture urbaine, compleet met kleine brouwerij, ambachtelijke bakker en koffiebranderij. Projecten als de Ceinture alimentaire de Charleroi Métropole (letterlijk ‘de voedingsgordel’) zorgen er daarnaast voor dat iedereen toegang krijgt tot lokale, seizoensgebonden kwaliteitsproducten.

Op het gebied van mobiliteit beschikt u hier over alle vormen van openbaar vervoer. Bus, metro, tram en trein doorkruisen het hele grondgebied, waardoor u zich heel eenvoudig kunt verplaatsen. De luchthaven van Charleroi bevindt zich op een steenworp van het centrum, dat bovendien bijzonder fietsvriendelijk is. De fusiegemeente heeft een erg uitgebreid aanbod sportinfrastructuren, waar zowel topsporters als liefhebbers terechtkunnen. Er zijn recreatiecentra, sportzalen, polyvalente ruimtes, zwembaden, een skatepark, stadions en diverse terreinen voor de meest uiteenlopende sporttakken. Charleroi beschikt al over een erg gevarieerd en kwaliteitsvol onderwijsaanbod en is vast van plan het universitaire luik nog verder uit te breiden. De stad, de provincie, de ULB (Université Libre de Bruxelles) en de UMons (Université de Mons) werken nauw samen aan de uitbouw van een nieuwe stadscampus.

Dat Charleroi zich op alle niveaus verder ontwikkelt, is bepaald geen eufemisme. Investeerders tonen zich meer dan ooit overtuigd, zoals blijkt uit de vele vastgoedprojecten van diverse ontwikkelaars en de verschillende toonaangevende bedrijven die zich hier de voorbije jaren hebben gevestigd.

De omwenteling die hier een tiental jaar geleden in gang is gezet, heeft haar effect niet gemist. En dat zal ook in de toekomst zo blijven. Charleroi is vandaag meer dan ooit een stad in beweging, die haar historische erfgoed koestert en tegelijk voortbouwt op een nieuw elan. Laat u meevoeren met de frisse wind die door Charleroi waait!

De sterke punten

Praktisch

Leefomgeving

  • Mix van verschillende types woningen van hoge kwaliteit, voor alle smaken en budgetten: huizen met tuin, appartementen, te renoveren of gerenoveerde woningen, nieuwe gebouwen, gegroepeerde woningen enz.
  • Afwisselende, veelal stedelijke leefomgeving
  • Groene ruimtes: boomgaard en didactisch bijenhuis van Parentville, recreatiecentrum van Marcinelle, arboretum van Monceau-sur-Sambre, Koningin Astridpark, de GR 412 ‘Sentier des Terrils’ (Grote Route-wandelpad als eerbetoon aan de mijnwerkers, het cijfer 412 verwijst naar 4 december, feestdag van de heilige Barbara, de patroonheilige van de mijnwerkers), terril van Martinet

Vrije tijd