Thuin

Thuin

Thuin

Thuin stond ooit bekend als de hoofdstad van de binnenvaart. Nu steelt deze middeleeuwse stad de show met haar verbluffende hangende tuinen en wijngaarden, de Mars van Saint-Roch en het 17e-eeuwse belfort dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort. De ‘Thudiniens’ houden stevig vast aan deze historische aspecten die de hoeksteen vormen van hun identiteit, maar ze zijn daarom niet minder warm, gastvrij of te vinden voor een feestje. Ze delen hun liefde voor het – culturele en natuurlijke – erfgoed dat hun gemeente zo charmant maakt en zetten enthousiast de schouders onder het bijzonder actieve, plaatselijke verenigingsleven. Thuin is een architecturale parel aan de samenvloeiing van de Samber en de Biesmelle, een verborgen schat in het groene voorstedelijke gebied van Charleroi die u gezien moet hebben.

Adres : Grand’Rue, 36 – 6530 Thuin

Thuin is een bevallige, semi-landelijke fusiegemeente, gelegen tussen Charleroi en de Franse grens. U treft hier een uitzonderlijk patrimonium en oogstrelende landschappen. De 14.670 inwoners wonen verspreid over 8 deelgemeentes: Thuin zelf, Leers-et-Fosteau, Biesme-sous-Thuin, Ragnies (dat het label ‘Mooiste dorpje van Wallonië’ draagt), Biercée, Gozée, Donstiennes en Thuillies.

Een groene stad

In het centrum bevindt zich de middeleeuwse stad, bestaande uit twee delen: de boven- en de benedenstad. Ze worden met elkaar verbonden door de indrukwekkende hangende tuinen die deze gemeente haar kenmerkende uitzicht geven. De natuur errond biedt een weergaloze aanblik, enkel doorbroken door de voortkabbelende rivier de Samber en een paar grote boerderijen, omgeven door niet minder dan 7.600 hectare bossen. Om dit natuurlijke patrimonium als trots van de gemeente te vrijwaren, breidde de gemeente haar initiatieven op het vlak van duurzame ontwikkeling nog uit. Ze ondertekende het Burgemeestersconvenant waarmee ze zich ertoe verbindt haar CO₂-uitstoot tegen 2020 met meer dan 20% te verminderen. Onder de noemer ‘Imagine Thuin’ ontwikkelde ze een echt milieubeleid waarin ze zichzelf als ‘zero waste’-gemeente naar voren schuift.

Een middeleeuwse stad, hangende tuinen en de Samber

Omdat Thuin wat minder centraal gelegen is, blijft de gemeente gespaard van doorgaand verkeer. Het vereist dus een omweg om dit pareltje te bereiken, maar dat zal u zich niet beklagen. De verbluffende architectuur van de bovenstad – gedomineerd door het befaamde belfort dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort –, de vestingmuren en idyllische steegjes zullen u al snel weten te overtuigen. En dan zijn er nog de beschermde terrasvormige tuinen uit de middeleeuwen waarvan de wijngaarden zich tot in de benedenstad uitstrekken. Het uitzonderlijke patrimonium blijft niet tot Thuin beperkt. In Gozée lokken de ruïnes van de Cisterciënzerabdij van Aulne, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 7e eeuw, talrijke toeristen en wandelaars. Naast deze uitzonderlijke trekpleister in een prachtig groen kader telt de fusiegemeente nog andere opmerkelijke bezienswaardigheden zoals het kasteel van Fosteau met een klein levendig apothekersmuseum, het Trammuseum en de Molen van Donstiennes.

De Samber was en is nog steeds een belangrijke levensader die de stad haar identiteit verleent. Jarenlang speelden de economische activiteiten en het dagelijkse leven zich af rond de scheepswerven en de binnenvaart. In de 19e eeuw legden op een gegeven moment meer dan 1.100 binnenschippers in deze gemeente aan! Als binnenscheepvaartstad bij uitstek beschikt Thuin nu nog over 5 jachthavens en een eigen Binnenvaartmuseum dat in een rivierboot is ondergebracht.

De Mars van Saint-Roch, folklore te midden van hedendaagse cultuur

De Mars van Saint-Roch (Sint-Rochus) wordt op de kalender van de ‘Thudiniens’ met een even grote stip aangeduid als Nieuwjaar. Het is het folklore-event van het jaar, maar het culturele en plaatselijke verenigingsleven heeft nog veel meer in petto. In Thuin valt altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Het cultureel centrum biedt een rijk en gevarieerd programma, met een ruimte waar plaatselijke kunstenaars en studenten van de Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans zich vrij kunnen uitdrukken. Het Jeugdhuis organiseert wekelijks culturele, artistieke en sportieve workshops en activiteiten en ook de jeugdbewegingen tonen zich erg actief binnen de gemeente. Het openbare hedendaagse kunstparcours Fluide stimuleert het artistieke leven in de stad en vormt de openbare ruimte regelmatig om tot een openluchtmuseum. In de zomer programmeert het muziekfestival ‘Scène sur Sambre’ 3 dagen lang tal van concerten voor het hele gezin. Wat is daar zo bijzonder aan? De muzikanten staan op een drijvend podium tegen de achtergrond van de schitterende Sambervallei.

Ook de carnavalsfeesten van Biercée en Thuillies, de ‘ducasse aux cerises’ van Biercée (een volksfeest in het teken van de kers), het Vreugdevuur van Gozée, de braderij in de lente en de diverse markten van lokale producenten en ambachtslui zijn stuk voor stuk een uitje waard.

Een dynamische stad waar het goed leven is

Laat u niet misleiden door de idyllische omgeving. Thuin is en blijft een stad met alle benodigde faciliteiten en diensten. U vindt er winkels in alle formaten, banken, gezondheidscentra, kleuter- tot secundaire scholen, verschillende buslijnen en een station van waaruit u in minder dan een kwartier in Charleroi staat.

De polyvalente zaal van de gemeente en de diverse sportclubs bieden u een uitgebreid aanbod aan vrijetijdsbestedingen. Er zijn ook ontelbare wandelwegen dwars door de natuur, waaronder die van RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen), en verschillende natuurreservaten zoals het erkende natuurreservaat ‘Les Anciennes Carrières du Nespériat et de la Frégène’ (een bosgebied met oude steengroeves).

Men weet hier als geen ander het goede leven te smaken. Liefhebbers van sterkedranken en likeuren komen aan hun trekken in de distilleerderij van Biercée. Fijnproevers kunnen dan weer de specialiteiten van de talrijke restaurants in de stad ontdekken. Een bekende naam is ‘La Part des Anges’, in 2015 laureaat in de categorie Prix Plaisir wallon van Gault&Millau. Thuin belichaamt perfect de Waalse levenswijze, balancerend tussen cultuur en erfgoed, natuur, folklore en gastronomie.

De behaaglijke sfeer die binnen de gemeente heerst, wordt nog op extra poëtische wijze in de verf gezet door de bijnaam van de bewoners van Biesme-sous-Thuin. Hun titel van ‘Bienheureux’ en ‘Bienheureuses’ (de gelukzaligen) kon niet beter gekozen zijn. Kortom, als u in Thuin op zoek gaat naar geluk, vindt u het er wellicht ook!

De sterke punten

Praktisch

  • Station van Thuin (lijn 130A, van Charleroi naar Erquelinnes)
  • Snelle toegang tot de N5 en N40
  • Dichtbij Charleroi maar weg van het doorgaande verkeer
  • TEC-buslijnen

Leefomgeving

  • Middeleeuwse stad omgeven door schitterende natuur
  • Stadscentrum en landelijke dorpjes
  • Abdij van Aulne
  • 7.600 hectare bosgebied
  • Tal van scholen, bibliotheek, bioscoop, theater, musea

Vrije tijd