Wie zoekt die vindt … lokale bieren

Wie zoekt die vindt … lokale bieren

In deze streek vallen er heel wat verrukkelijke lokale producten uit te proberen, soms zelfs samen met de brouwer.

De tijd dat elk dorp zijn eigen brouwerij had, is helaas voorbij, maar vindingrijk en ambitieus zijn de bierbrouwers van Charleroi Métropole nog steeds. Liefhebbers van kwaliteitsvol gerstenat, leerling-brouwers en andere liefhebbers van mout en hop komen bij ons aan hun trekken. Vergezel ons op een ontdekkingstocht langs de (micro)brouwerijen van de streek. De knowhow wordt hier vlot uitgewisseld en de liefde voor smaak wordt hier in een gemoedelijke sfeer graag gedeeld.

Lokale bieren en microbrouwerijen

In deze regio worden bieren gemaakt van bitter hoppig tot zoet dorstlessend en alles daartussen. Het ene bier is al wat bekender dan het andere, maar de lokale bevolking drinkt er graag en veel van.

De Manufacture Urbaine en de Brasserie du Pays Noir in Charleroi

In Charleroi is er qua kunst al veel te doen rond street art, theater en dans, maar brouwen is een kunst op zich. Ontdek de dynamische Manufacture Urbaine en haar partner de Brasserie du Pays Noir, wereldberoemd bij de Carolo’s, en je kunt er bovendien je eigen bier brouwen.

Ook de Bisous m’chou  wordt hier gebrouwen, vrij vertaald kusjes mijn schatje, kortom iets voor onder vrienden en vriendinnen. Het bier is een creatie van vier vrienden (Kevin, Malory, Xavier en Laurent) die het bier in 2015 lanceerden om hun stad te promoten. Meerdere etablissementen in de regio schenken het en op feesten is het vaak ook verkrijgbaar.

Er gaat niets boven een lekker koud biertje, rechtstreeks van de tap.

De Pico Brasserie Escaillonne in Chimay

Deze brouwerij is ontstaan uit een gedeelde bierpassie van vader en zoon. Hun gedurfde smaakkeuzes laten niemand onverschillig. Probeer de ‘Gratouille’, een bier gebrouwen met brandnetels, of de ‘Paternel’, het eerste bier gemaakt met de familiemolen.

De Brasserie Brootcoorens in Erquelinnes

Na tal van brouwproeven in zijn garage creëerde Alain een 100% natuurlijk bier. Hij lanceerde de eerste Belgische didactische hopkwekerij naast de brouwerij, met meer dan 300 hopplanten.

De brouwerij is open voor het publiek en bezoekers mogen meehelpen. Heel wat mensen die geïnteresseerd zijn in de bierproductie, komen de kunst van het brouwen hier leren samen met Alain.

De Brasserie van Abbaye d’Aulne  en de Brasserie du Fou du Roi in Thuin

In de Abdij van Aulne worden al eeuwenlang bieren gebrouwen volgens de traditie van de cisterciënzermonniken. Als de brouwerij niet open is voor het publiek, kun je de productie proeven in het betoverende kader van de ruïnes van de abdij.

Probeer ook de Galipette van de Brasserie du Fou du Roi, een heel geraffineerd bier (meer dan 20 pogingen waren nodig om het brouwsel te creëren en de beste smaak te ontwikkelen). De Pico, met limoen en cactus, is ook een klein wonder. Te savoureren op een plekje in de zon.

Ontmoetingen met vrienden zijn perfecte gelegenheden om een artisanaal biertje te proeven.

De Radine in Pont-à-Celles

Microbrouwerij opgericht in 2015 door 5 bierliefhebbers. Het oorspronkelijke doel was ambachtelijke bieren te maken, 100% lokaal en ‘amicaal’.  Vandaag de dag worden er 4 bieren met het label ‘La Radine’ gebrouwen: een blonde ‘Origine’, een amberkleurige ‘Rutabaga’, een blonde tripel ‘Rictus’ en een bruine tripel ‘Résine’. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal verkooppunten en te proeven op veel lokale evenementen.

Lokale bieren met een wereldwijde renommee

Heel wat bieren uit deze streek worden ook wereldwijd geëxporteerd, sommige heel bekend en allemaal het ontdekken waard.

De Brasserie de Chimay in … Chimay

Deze bieren worden vervaardigd door trappistenmonniken en verdeeld naar maar liefst een derde van de wereld. Met blauw, rood, wit en goud zijn er alvast genoeg smaken voor wie ver weg van huis is en last heeft van heimwee. De métropolitains die niet op reis zijn, drinken ze thuis, en dat doen ze vaak.

De Brasserie des Fagnes in Couvin

Hou even halt in deze brouwerij. Leer hoe en waarmee haar bekende bieren gemaakt worden en blijf gezellig iets eten.

De brouwerij is internationaal actief en past zich aan de buitenlandse markten aan om optimaal te kunnen exporteren.

Lokale bieren worden vaak aangeboden tijdens lokale festiviteiten.

Bieren van bij ons, maar elders gebrouwen

Er zijn ook bieren die typisch zijn voor de regio maar in opdracht worden gebrouwen door liefhebbers.

De Fleurusienne van Fleurus

De Fleurusienne is verkrijgbaar als bruine, blonde en tripel en als grand cuvée des Bernardins. Het bier werd in 2013 gecreëerd door Christian Leclercq, ambachtelijk kurksnijder, die in zijn geboortestad Fleurus een eigen bier wilde kunnen aanbieden. De bieren worden gebrouwen in Warsage en Bovigny (brouwerij Lupulus, voorheen ‘Les 3 Fourquets’) door Dominique Denis. U vindt deze bieren in de Bouchonnerie Leclercq, in de winkel Les Plaisirs du 604 en in de Boucherie Ganty.

B’Joy, een aanwinst in Ham-sur-Heure

B’Joy doet wat de naam zegt: het maakt blij en verenigt. De vrienden-brouwers van dit bier, dat in 2020 is ontstaan, mikken op de feestelijke kant en het samenbrengen van mensen waar hun bier zo goed in is. Lekker bier, kwaliteitsingrediënten, een uithangbord voor de Belgische brouwerij-expertise, plezier en gezelligheid … dat is B’Joy allemaal!

Nog een rondje (micro)brouwerijen

De Rogère in Thuillies, de Brasserie de Franchimont in Philippeville, het ‘bière des T’Chats’ in Chapelle-lez-Herlaimont, de Gourmette in Gouy-lez-Piéton (Courcelles) … kortom aan streekbieren geen gebrek in Charleroi Métropole. Ontdek de plaatselijke (micro)brouwerijen, sommige met een internationale reputatie.

Inspiratie nodig om aan een proef- en brouwavontuur te beginnen? Bezoek de website van Charleroi Métropole Toerisme en ontdek de Bier-en-kaasroute!