Kom alles te weten over de distilleerderij van Biercée

Kom alles te weten over de distilleerderij van Biercée
Kom alles te weten over de distilleerderij van Biercée

Distilleerderij van Biercée, Thuin

“Elke dag proef ik de producten, leid ik de productie van alcohol en brandewijn in goede banen, probeer ik nieuwe smaken uit, leid ik de bezoeken aan de distilleerderij … Een geweldige job,” vertelt Pierre Gérard, al 20 jaar lang stoker in Biercée.

Nog nooit gehoord van de producten van de Distillerie de Biercée? Hoog tijd om ze te ontdekken! De distilleerderij zelf ligt vlak bij Thuin, in het hart van de metropool, en brengt unieke brandewijnen en likeuren op basis van vers fruit en kruiden op de markt. Een gastronomisch erfgoed dat al 70 jaar lang de trots van de streek is.

distillerie-visite-tourisme
De distilleerderij van Biercée krijgt elk jaar meer dan 10.000 bezoekers over de vloer

Een uniek product gemaakt met de rijkdommen uit de streek

“De distilleerderij ziet het levenslicht in 1946, wanneer een Normandiër neerstrijkt bij zijn Belgische neef en er dezelfde boomgaarden vindt als in zijn streek. Het verbaast hem dat het fruit niet wordt gebruikt. Dit zet zijn neef aan het nadenken, die zich inspireert op de Franse calvados en zo de eerste alcoholische streekdrank stookt op basis van fruit. De Vieille Pomme is geboren! Deze sterkedrank lijkt wat op de trou normand, die koud geserveerd wordt bij het aperitief,” vertelt Pierre Gérard.

In 70 jaar tijd is de distilleerderij fors gegroeid. Ze ontwikkelde een heel assortiment alcoholische dranken en brandewijnen, steeds met de verste ingrediënten en afhankelijk van de seizoenen. “In september en oktober werken we met appels en peren, in de winter met citrusvruchten en in mei-juni met rode vruchten. We verwerken het fruit meteen,” verduidelijkt hij.

De distilleerderij is een van de laatste die alcoholische dranken met vers fruit maakt

De stoker vult zijn smaakpalet aan met specerijen en kruiden die hij toevoegt bij het macereren.

Het fruit wordt gekozen naargelang de kwaliteit en beschikbaarheid op de markt. Er wordt zoveel mogelijk gekozen voor lokaal. “Onze kersen, appels en peren komen uit België. Voor de andere vruchten moeten we het verder zoeken, zoals voor de pruimen en mirabellen. Die kopen we in Frankrijk. De citroenen halen we uit Murcia, in Spanje,” vervolgt de stoker. Pierre Gérard moet het vooral hebben van onbehandeld biologisch fruit.

Aan de alcohol worden geen aroma’s toegevoegd. Hij legt uit: “Soms doen we er een of twee druppeltjes natuurlijke kleurstof bij om de dranken meer kleur te geven.”

En om ook de ogen de kost te geven, voegen we na het stoken wat kriekensap toe aan de Biercée Griotte

Villée-citrons-distillerie-biercée
Eau de Villée, gemaakt met citroen, is het paradepaardje van de distilleerderij van Biercée

Eau de Villée en andere succesvolle specialiteiten

De distilleerderij is vooral bekend om haar sterproduct met citroen: Eau de Villée, in het leven geroepen in 1981. Deze likeur is de enige die je kunt bewaren in de diepvriezer. “Deze koud geserveerde sterkedrank valt in de smaak,” zegt hij.

Op plaats nummer twee en drie komen de gins en de Poire Williams. Gevolgd door de Griotte (kersenaperitief) en Noir d’Ivoire (chocoladelikeur).

Eau de Villée is hét symbool van de distilleerderij

In deze distilleerderij gebeurt alles van a tot z. De stoker neemt de maceratie of fermentatie, de distillatie, de veroudering van sommige alcoholische dranken, zoals Poire Williams, en het bottelen voor zijn rekening. “De alcohol macereert gemiddeld 4 weken. We stoken min of meer 120 dagen per jaar,” besluit hij.

Van zoete alcohol naar gin, een smaakevolutie

Sinds kort is er steeds meer vraag naar gin, whisky en bitter. Om aan deze evolutie tegemoet te komen, innoveert de distilleerderij van Biercée zonder de traditionele knowhow van het stoken uit het oog te verliezen. “Mensen houden van complexe sterkedranken met een kruidige toets. Hier houd ik dan ook rekening mee bij het bedenken van de verschillende smaken. Dat vind ik leuk, het brengt me elke dag op nieuwe ideetjes.”

De distilleerderij produceert niet alleen, ze biedt ook bezoeken aan. Zo kun je er echte museumstukken ontdekken zoals mooie alambieken (distillatietoestellen), maar ook de productieruimte en de bewaarkelders, waar je de eerste Belgische rye whisky kunt bewonderen. Op het einde van het bezoek kun je de specialiteiten proeven in de brasserie. De distilleerderij is ondergebracht in een karaktervolle oude vierkantshoeve.

Wie zei ook alweer dat bier de enige specialiteit is in België?

 

Contact :
Distillerie de Biercée
rue de la Roquette, 36
6532 Ragnies
info@distilleriedebiercee.com
+32 (0)71 59 11 06
https://www.bierceedistillery.com

©Video/Reed & Jérôme Gobin