Ontdek de wijn van het terroir métropolitain

Ontdek de wijn van het terroir métropolitain

In de wijngaarden van Charleroi Métropole wordt met passie gewerkt aan tongstrelende producten voor de echte liefhebber.

Diverse ‘Métropolitains’ hebben het rijke wijnverleden van de streek herontdekt. De eerste wijngaarden in België dateren al van de 8e eeuw en tegen de 14e eeuw had bijna elke Belgische stad haar eigen wijngaard. De praktijk raakte echter in onbruik door de opmars van het bier, de afkoeling van het klimaat en de uitbouw van grote verbindingswegen waardoor wijn gemakkelijk kon worden ingevoerd.

In Charleroi Métropole is de godendrank nu aan een sterke heropleving bezig. Elk jaar komen er nieuwe hectares wijngebied bij. Sommige liefhebbers hebben van de wijnbouw al hun beroep gemaakt.

Het domein Clos des Zouaves in Thuin

In 2001 plantte de Distilleerderij van Biercée 1 000 wijnstokken van het blauwe druivenras Regent op de percelen van de hangende tuinen van Thuin. Met zijn naam brengt het domein hulde aan de zoeaven (Franse infanteriesoldaten in Ottomaanse klederdracht) van de Compagnie Saint-Roch uit de gemeente. De eerste oogst, 2 jaar later, leverde meteen 500 flessen op.

In 2011 nam de vzw ‘Le vignoble thudinien’ (de Thudinische wijngaard) de uitbating over. Sindsdien beheert ze de druivenpluk en de vinificatie. De druivenranken worden op natuurlijke wijze onderhouden. Er werden witte klaver (om de grond vochtig te houden) en rozenstruiken (als een soort ‘alarm’ om druifluis tegen te gaan) aangeplant en er wordt zogeheten ‘Bordelese pap’ aangebracht tegen schimmels.

Sinds 2012 maakt de groep vrijwilligers een zachte, natuurlijke wijn (van het type Banyuls en Maury), gekenmerkt door zijn zoete smaak en een hoog alcoholgehalte (18%). De wijngaard van Clos des Zouaves produceert gemiddeld 1 000 flessen per jaar.

De zoeaven verzorgen de druivenpluk in Thuin.

Les Vignerons de Nalinnes

In 2017 legden vijf wijnminnende vrienden uit Nalinnes op hun gronden een wijngaard aan. Ze deden dat onder de bijnaam ‘Les Vignerons de Nalinnes’. Hun wingerd telt 12 rijen met 1 000 stokken van het witte druivenras Muscaris.

Van de eerste oogst maakten ze in 2019 een schuimwijn waarvan de eerste flessen in oktober 2020 kunnen worden geproefd.

De wijngaard van Martinet, op een terril in Monceau-sur-Sambre et Roux

De vzw ‘Vins et Gourmandises’ plantte 400 wijnstokken van 3 verschillende druivenrassen (Muscaris, Souvignier gris en Johanniter) op een voormalige mijnterril (2.600 m²). De vrijwilligers van de vereniging zorgen zelf voor het onderhoud en de vinificatie. De eerste oogst staat gepland voor 2022. Bedoeling is een witte wijn te produceren uit een assemblage van soorten. De eerste degustatie is voorzien voor 2023.

Deze didactische en pedagogische wijngaard is bovenal bedoeld om bezoekers te tonen hoe een wijngaard werkt en hoe van de druiven uiteindelijk wijn wordt gemaakt. Het eindproduct zal te proeven zijn tijdens plaatselijke events en bezoeken aan de site.

Het Domaine du Tienne’al Gatte in Philippeville

Afgelopen mei plantten twee vrienden, Geoffroy en Jérôme, 4 400 wijnstokken in Sautour (Philippeville). De wijngaard van het Domaine du Tienne’al Gatte, die zich over 1 hectare uitstrekt, wordt beheerd volgens de principes van de permacultuur. Voor het onderhoud wordt een trekpaard ingezet en diverse bijenkorven bevorderen de bestuiving.

Het ultieme doel van de twee kameraden is uiteindelijk 6 500 ranken te planten. Daarmee willen ze dan een crémant, een witte en een rode wijn produceren.

Het Domaine de la Portelette in Lobbes

Pierre Conreur, Bertrand Halbrecq en Cosimo Secondo lanceerden in 2017 hun project voor de wijngaard van het Domaine de la Portelette. Ze richtten een coöperatieve op en in 2018 plantten ze 7 500 wijnstokken op het perceel van ‘Le Grand Brûlé’ in Lobbes. Ze nodigen er wijnliefhebbers uit om samen met hen aan de slag te gaan om het terrein te onderhouden en de druivenranken te verzorgen.

De kersverse wijnbouwers kozen voor 3 druivensoorten (Johanniter, Muscaris en Souvignier gris), waarmee ze biologische witte en schuimwijn maken.

De druiven worden in Lobbes met de hand geplukt

Het Domaine du Blanc Caillou in Montigny-le-Tilleul

Een inwoner en wijnenthousiasteling uit Montigny-le-Tilleul en de directeur van de steengroeve van de fusiegemeente besloten de handen in elkaar te slaan: ze toverden een terrein van 1,5 hectare tussen de Samber en de groeve om tot wijndomein. Het project kreeg vorm toen ze een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk oprichtten die instaat voor de druiventeelt en de wijnproductie.

In 2016 werden 6 000 Fercal-wijnstokken aangevoerd naar het Domaine du Blanc Caillou. Ze fungeren als onderstam voor 5 druivenrassen (Johanniter, Solaris, Souvignier gris, Regent en Divico).

De passie van deze ambachtelijke wijnbouwers werkt aanstekelijk. Laat u meevoeren op het ritme van de wijnbouw en een productie op mensenmaat.