Stand-upcomedy in Charleroi Métropole – een bruisende beweging

Stand-upcomedy in Charleroi Métropole – een bruisende beweging

Bij wie iets kent van Belgische stand-upcomedy, doen namen als Guillermo Guiz, Fanny Ruwet en Laura Laune mogelijk wel een belletje rinkelen. Maar hoe zit het met lokaal talent? Ook in Charleroi Métropole zijn er tal van podia, met steeds meer humoristen met een scherpe, vaak onconventionele en altijd hilarische toon. Tamara Payne, Sum en Damien Gillard zijn enkele mooie voorbeelden. Zin om de lokale scene te ondersteunen, terwijl je jezelf trakteert op een goede lachbui? Dan ben je hier aan het juiste adres! 

Deze comedytalenten uit Charleroi zijn een hit

Charleroi Métropole is niet alleen legendarisch authentiek, het is altijd al een voedingsbodem voor creativiteit in de ruime zin van het woord geweest. Naast stripauteurs, muzikanten, schrijvers en acteurs heeft de regio heel wat comedytalent met een unieke kijk op de wereld zien opkomen, die zelfspot, absurditeit en dubbelzinnigheid perfect weten te combineren.

Een van hen is Damien Gillard, acteur, auteur en muzikant in zijn vrije tijd, die na een lange carrière in theater en op televisie enkele jaren geleden op de set van Le Grand Cactus is beland. Samen met zijn sidekick Tamara Payne – Stacy Star voor de vrienden, een belangrijke figuur in de carolohumor – speelt hij de Charleroi-native Fabrizio de Charleroi, de meest hilarische ‘baraki’ van zijn tijd.

 

In hetzelfde register kun je ook niet aan Sum voorbij; tegelijk gezinshoofd, ambtenaar en groot voetbalfan, die na elke werkdag oneliners afvuurt zoals Louis Tobback in zijn beste dagen.

En wie liever lacht met de beslommeringen van het dagelijkse leven, kan terecht bij Kostia, een lokale komiek die je toont wat het betekent een moderne man en moderne papa te zijn, met alles wat daarbij komt kijken.

Prominente locaties en producten van de stand-upcultuur

Uiteraard zouden onze komieken niet veel zijn zonder de zalen, theaters en culturele centra die hen ondersteunen en aanmoedigen. De Comédie Centrale in het stadscentrum is een van de belangrijkste plekken van de lokale scene. Onemanshows, duo-optredens, kleinkunst, auteursstukken, hedendaags werk… het programma van het theater heeft maar één missie: het publiek onophoudelijk doen lachen. De Comédie Centrale promoot niet alleen lokaal talent, maar comedytalent van over heel België. Passeren hier o.a. nog de revue: Sarah Grosjean uit Luik en Florence Mendez uit Brussel.

Iets helemaal anders is de Punch Comedy Club, een rondtrekkend gezelschap dat  kriskras door Henegouwen te bewonderen is: nu eens in het Cultureel Centrum in Chapelle-lez-Herlaimont, dan weer in La Ruche Théâtre Royal. Het team werkt samen met lokale komieken en laat jonge talenten, zoals Félicien Argentino, aan de mike komen. Het team staat onder leiding van Nathan Drappa en is alvast van plan samen te werken met Edgar Kosma, komiek en auteur van het succesvolle stripverhaal ‘Le Belge’, waarvan vier delen werden uitgegeven door Delcourt! 

Lachen is niet alleen goed voor het moreel, maar ook voor de lichamelijke gezondheid: het verlicht stress, verdrijft depressie en stimuleert het immuunsysteem. Dus, als je zin hebt in een opkikker, bij regen of grijs weer, of gewoon omdat je wel een verzetje kunt gebruiken, aarzel dan geen moment: ga naar de verschillende bars, theaters en andere cultuurplekken in onze mooie regio en geniet van de beste jokes van het moment! Je zult er zeker geen spijt van krijgen.