Cultuur in tijden van crisis

Cultuur in tijden van crisis

De wereldwijde gezondheidscrisis heeft de culturele sector midscheeps geraakt. Gelukkig bezit die de verbeeldingskracht om het contact met het publiek tijdens de lockdown op nieuwe manieren in stand te houden.

13 maart is een dag die de culturele wereld op haar grondvesten liet daveren. Door COVID-19 moesten concerten worden geannuleerd, gingen de deuren van musea onherroepelijk dicht en bleven de theater- en filmzalen onverbiddelijk leeg …

Ondanks het hulpfonds van 8,4 miljoen euro dat Minister van Cultuur Bénédicte Linard van de Federatie Wallonië-Brussel heeft beloofd, vrezen veel cultuurlocaties voor hun voortbestaan. Met tal van alternatieve ‘voorstellingen’, de ene nog origineler dan de andere, proberen ze alsnog de band met hun publiek aan te halen. Ontdek hier het aanbod en laat u verleiden.

Gesprekken met kunstenaars in het Théâtre de l’Ancre in Charleroi

Dit theater organiseert online-uitwisselingen om kunstenaars – bij de grootste slachtoffers van deze crisis – de kans te geven te ‘overleven’ … Recent werd een ontmoeting op poten gezet rond de voorstelling L.U.C.A. (Last Universal Common Ancestor) met als kernthema’s erfgoed en integratie. Het omvatte een blik achter de schermen, een woordje uitleg over hoe dit creatieve project ontstond en een gesprek met de kunstenaars.

Op vraag van het publiek heeft het theaterteam ook een hulpfonds opgericht dat hen ondersteuning biedt tijdens de lockdown.

Een pass voor het seizoen 20/21 in La Ruche in Charleroi

Deze theaterzaal besliste haar programma voor het seizoen 20/21 vroeger dan voorzien aan te kondigen. Ze biedt bezoekers originele cultuurpassen aan die ze nu al kunnen kopen tegen 40 of 80 euro. Op die manier verzekeren ze zich van een plaatsje voor een voorstelling in het nieuwe seizoen en ondersteunen ze tegelijk de ziekenhuizen uit de streek.

20% van de opbrengst van de verkoop gaat naar de verzorgingsinstellingen in de regio rond Charleroi die zich inzetten voor de strijd tegen COVID-19.

Artistieke uitdagingen in de Ferme de Martinrou en de circusschool cirque Circomédie in Fleurus

De Ferme de Martinrou is een atypische cultuurplek die ook tijdens de lockdown nog twee wekelijkse afspraken organiseert. Elke woensdag en vrijdag wordt vanop afstand een artistieke uitdaging gelanceerd. Naargelang uw eigen voorkeur kunt u op hun Facebookpagina terecht om u aan een van de voorgestelde dans- of theateractiviteiten te wagen.

Hoewel diverse voorstellingen werden uitgesteld, blijven de stages die de Ferme de Martinrou in de zomer organiseert (voorlopig) behouden

Les enfants, en pleine animation
Geheel in lijn met hun activiteiten bedacht de Ferme de Martinrou verscheidene artistieke uitdagingen.

Ook de circusschool van Fleurus deelt elke week een video op haar Facebookpagina. Het is dan aan de bezoekers die te reproduceren.

Op het programma staan uiteraard jongleren en enkele sportieve challenges, maar ook … koken.

Originele video’s van Charleroi danse in Charleroi …

Om het contact met zijn publiek te onderhouden, verspreidt het choreografisch centrum ‘Charleroi danse’ (zie coverfoto, credit: Charleroi danse) video’s die de artiesten ‘in hun kot’ opnemen. Het centrum gaf hun carte blanche om hun kunstzinnige lockdownmomenten te delen met hun toeschouwers.

De filmpjes met dans, lezingen, muziek, tips enz. worden onder de hashtag #ensuspension (wordt vervolgd) gedeeld om iedereen een echte ‘reboost’ te geven. Ontdek ze zelf op de Facebookpagina van Charleroi danse.

… en livelessen van de vzw ‘Som temps dance’ in Couvin, Walcourt en Philippeville

In Couvin, Walcourt en Philippeville moeten de 4- tot 9-jarige leerlingen van ‘Som temps danse’ hun dansschoenen niet aan de haak hangen want de leraars hebben livelessen voor hen bedacht.

Achteraf sturen de ouders de video’s van hun kinderen naar de lesgevers door zodat ze hun progressie kunnen opvolgen.

Live-dj in Rockerill in Charleroi

Deze concertzaal organiseert livestreams met enkele van haar partner-artiesten, waaronder met name DJ Globul die zeker voor de ‘Carolos’ geen onbekende is.

Ervaar de sfeer van de fabriek via een muzikale programmatie vanop afstand.

Om de muzieksfeer van Rockerill toch (een beetje) te herbeleven, worden online liveconcerten georganiseerd.

Een solidariteitsabonnement bij Quai 10 in Charleroi

Bioscoop Quai 10 stelt solidariteitsabonnementen voor. Het principe? U koopt een abonnement dat niet op naam staat, voor cinemazitjes tegen 6 euro, die na de lockdownperiode voor onbepaalde duur geldig blijven.

Daarmee biedt u steun in moeilijke tijden.

Een virtueel bezoek aan het Kasteeldomein van Seneffe

Elke vrijdagmiddag organiseert het team van het kasteeldomein op Facebook een interactief livebezoek.

Ontdek dit prachtige domein online samen met de tijdelijke tentoonstelling ‘Le Triangle d’Or’ (de gouden driehoek) die de geschiedenis van de edelsmeedkunst belicht.

Foto’s uit de archieven van het Fotografiemuseum in Mont-sur-Marchienne

En als we deze ‘hervonden’ tijd nu eens gebruikten om dat boek te lezen dat maar in de kast blijft liggen, naar muziek te luisteren die we al vergeten waren of die overdonderende scenes nog eens te herbeleven … We hebben nu toch de tijd om er eens de tijd voor te nemen … Met die mooie woorden roept het team van het fotografiemuseum, dat met name erg actief is op zijn Facebookpagina, het publiek op de schoonheid rondom hen te herontdekken.

Raadpleeg ook de tutorials op hun pagina om een mooie kaart of pop-up te ontwerpen.

Activiteiten voor kinderen bij BPS22 in Charleroi

Het Musée d’Art de la Province de Hainaut biedt het publiek op zijn Facebookpagina de mogelijkheid nieuwe artistieke ervaringen te beleven. De liefhebbers krijgen online kunstwerken te zien en mogen dan  laten weten wat het hun doet.

Daarnaast deelt het museum nooit eerder vertoonde content zoals interviews met kunstenaars, kronieken enz. en het heeft speciaal voor kinderen enkele pedagogische werkjes ontworpen rond kunst.

Probeer samen met uw kinderen de artistieke schriftjes van BPS22 uit.

Ook de culturele centra passen zich aan de crisis aan

Verschillende centra blijven actief op hun Facebookpagina en delen dagelijks allerhande ideeën, plannen voor activiteiten met kinderen en volwassenen, recepten of leestips.

Dat is meer bepaald het geval bij de culturele centra van GerpinnesThuin, Walcourt en Sivry-Rance.

Dat laatste stelt zelfs elke dag een ‘lockdownplaat’ voor als opkikkertje.

De bibliotheek van Chimay deelt dan weer videoverhalen, terwijl het cultureel centrum van Farciennes deze periode benut om zijn team en de ruime omgeving aan ‘zijn’ bewoners voor te stellen.

Anderen zetten vol in op de participatie van hun publiek:

Het cultureel centrum van Aiseau Presles vraagt burgers bv. foto’s allerhande van hun bezigheden te delen om een groot virtueel album vol ideeën te creëren.

In Fontaine l’Evêque begonnen het cultureel centrum en de bibliotheek samen een uitdaging voor creatievelingen, met de opdracht hun favoriete passage of de titel van hun lievelingsboek uit te beelden. De foto’s en filmpjes kunnen ze onder de hashtag #livresenscène (boek in scène) posten.

Het cultureel centrum van Couvin stelt wekelijks een ‘coronartistieke uitdaging’ voor volgens een bepaald thema. De uitdagers mogen hun verbeelding de vrije loop laten. Een collage van papier op basis van natuurlijke of recyclagematerialen, bedrukt, beschilderd, met potlood of in pasteltinten … alles mag en alles kan!

Sommige kunstenaars kun je nu online ontmoeten

Ontdek via hun Facebookpagina’s of websites ook de originele insteek van het cc Eden en Vecteur in Charleroi, Action Sud in Viroinval of het cultureel centrum van Chapelle-lez-Herlaimont.

Deze lijst met initiatieven is uiteraard niet uitputtend.

U vindt de diverse cultuurplekken terug op onze website. Breng ons gerust op de hoogte van uw eigen cultuurminnende plannen of die van uw favoriete cultuurstek via info@charleroimetropole.be.

‘Tout ce qui dégrade la culture raccourcit les chemins qui mènent à la servitude’ (vrij vertaald: ‘al wat de cultuur aantast, brengt ons dichter bij onvrijheid’) is een treffend citaat van Albert Camus. Gebruik deze lockdownperiode dus om boeken, films, foto’s, muziek, kortom cultuur in de breedste zin van het woord, te (her)ontdekken. En vergeet ook de vele cultuurlocaties van Charleroi Métropole niet te ondersteunen tot ze hun deuren weer kunnen openen … hopelijk snel.