Charleroi Métropole, waar kunstenaars thuis zijn!

Charleroi Métropole, waar kunstenaars thuis zijn!

Muziek, theater, zang, dans en plastische kunsten… Kunst verruimt de horizon en verrijkt de cultuur, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Maak kennis met onze selectie van instellingen en workshops op ons grondgebied!  

Proeven van schone kunsten

Plastische kunsten komen ruim aan bod in de gemeenten van Charleroi Métropole. Aan de Académie des Beaux-Arts de Charleroi (Academie voor Schone Kunsten van Charleroi) kunt u cursussen schilderen, tekenen, fotografie, beeldhouwen en zelfs architectuur volgen. De Académie de Sambreville  biedt kunstenaars-in-de-dop cursussen graveren en keramiek.

Muzikant worden

Voor de melomanen onder ons zijn er de talloze muziekacademies die verspreid liggen op het hele grondgebied. Deze scholen bieden zang, diverse muziekinstrumenten en woordkunst (dictie en theater) aan. U vindt ze zowel in het noorden als in het zuiden van Charleroi Métropole, in Farciennes en in Chimay!

Naast de academies zijn er nog instellingen, zoals de slagwerkschool Borremans (Anderlues), waar u tijdens de cursussen trom en grote trom (onder meer) kennismaakt met de muziek van fanfares en folkloristische marsen die zo typisch zijn voor onze streek!

Podiumkunsten beoefenen

Het theater van Martinrou in Fleurus op zijn beurt geeft, in de marge van de voorstellingen, workshops theater, improvisatie, dans en zelfs musical voor kinderen en volwassenen.

Andere plekken zijn toegespitst op dans, zoals Dramatico, een nieuwe musicalschool in Pont-à-Celles; Aigle Noir in Ham-sur-Heure-Nalinnes; en natuurlijk 2MAD Center in Marcinelle, een instelling met een ruime bekendheid die goed ingeburgerd is in het ontspanningsmilieu, want ze werkt samen met de RTBF.

Wat een circus!

Kunst en feest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat hebben de circusscholen heel goed begrepen. In Fleurus organiseert Circomédie regelmatig straatanimaties met tentoonstellingen van kunstenaars. Maar ze geeft ook een heleboel kampen waar kinderen zelf aan de slag kunnen met circustechnieken. Trapeze, diabolo, eenwieler, acrobatie… voor elk wat wils!

Die activiteiten vindt u ook terug bij Pré en bulle, in Chapelle-lez-Herlaimont. Elk van deze scholen biedt naast de circusactiviteiten ook culinaire workshops aan (bakken in Circomédie, koken in Pré en bulle). Ideaal voor een vakantiekamp!

Pottenbakken, beeldhouwen en keramiek

Sommige kunstenaars leggen zich toe op andere disciplines dan dans, muziek of tekenen. Dat geldt voor de vzw “Espace Élément Terre” in Viroinval, waar ze werken met klei, en cursussen pottenbakken en beeldhouwen voor groot en klein organiseren. Regelmatig komen er meester-keramisten les geven aan een meer gevorderd publiek.

Originele ervaringen

Het Cultureel centrum Christian Colle in Couvin biedt een brede waaier van workshops aan. Leer kantklossen, mozaïektegels zetten, creatief schrijven of graveren op hout. De gelegenheid bij uitstek om weinig gekende ambachten uit te proberen en, wie weet, een nieuwe passie te ontdekken!

Begin eraan!

Onze streek mag trots zijn op haar bruisende kunstenaarsactiviteiten. De creatieve geest van Charleroi Métropole is voelbaar in de stad en in de kleinste gemeenten, waar u talloze originele activiteiten vindt.   Kunstenaars van alle slag drukken zich uit in de kunst van hun keuze, altijd dicht bij u. Aarzel niet langer:  schrijf u in voor een van de vele workshops en maak de kunstenaar in u wakker!