La Ferme de Martinrou: lef, creativiteit en licht

La Ferme de Martinrou: lef, creativiteit en licht
La Ferme de Martinrou: lef, creativiteit en licht

La Ferme de Martinrou, Fleurus

Waarom de inwoners van de metropool de Ferme de Martinrou ? zo leuk vinden? Door de verrassende mix van creativiteit, lef en plezier die de artistieke workshops en spektakels bieden.

“Mensen houden van de schoonheid en het licht hier. Deze hoeve is zodanig ingericht dat het licht overal binnenvalt,” vertelt Bernard Tirtiaux, eigenaar van de Ferme de Martinrou en oprichter van het artistieke project. “We hebben bomen geplant en een vijver aangelegd, we wilden er een mooie plek van maken.”

Bernard Tirtiaux kocht de familiehoeve in 1980 op en maakte er een cultureel en creatief oord van. Hij renoveerde het voornamelijk met recuperatiemateriaal dat hij her en der bijeenraapte. De Ferme de Martinrou vormde al van meet af aan een culturele hotspot die in de metropool op veel erkenning kan rekenen.

maison-jardin-écologie-martinrou-lutin
De ‘maison-bulle’, helemaal achter in de tuin van de Ferme de Martinrou, is heel indrukwekkend, een echt kabouterhuisje

Creativiteit troef

De ferme de Martinrou stimuleert de creativiteit op alle vlakken. Talloze kunstenaars wonen ter plaatse. Er worden zeven ingerichte ruimtes verhuurd, alsook het huis en de werkplaats van Bernard Tirtiaux, meester-glasblazer.

In de jaren 80 werd een ‘maison-bulle’ of ‘maison-tricot’ gebouwd achter in de tuin. Het gaat om een ronde en moduleerbare woning, gemaakt van pleister en glaswol. Het interieur werd praktisch ingericht, niets van de ruimte gaat verloren. “We bedachten dit huis samen met vrienden, we hebben veel plezier beleefd aan de bouw. Het lijkt een beetje op een hobbithuis. Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor de huidige woningcrisis,” vertelt Bernard Tirtiaux.

Alle workshops worden geleid door professionele kunstenaars die gespecialiseerd zijn in hun vak

In de Ferme vinden ook talloze creatieve workshops plaats. “We mikken echt op de kwaliteit van de workshops. Alle lesgevers zijn kunstenaars gespecialiseerd in hun eigen vak,” verklaart Lisou Radar, coördinatrice van de vzw van la Ferme de Martinrou. De workshops staan open voor kinderen, jongeren en volwassenen.

ateliers-enfants-adolescents-adultes-martinrou-créatif
In Martinrou worden verschillende creatieve workshops georganiseerd voor kinderen, jongeren en volwassenen

Een gewaagd programma

“Er vinden bij ons al 40 jaar lang spektakels plaats. We houden het graag gewaagd, we hebben hier veel uitgevonden. We vertonen bijvoorbeeld een film of organiseren een improvisatiespektakel voor de kinderen. Zo wordt er gebabysit terwijl de ouders genieten van het toneelstuk,” zegt Bernard Tirtiaux.

Het hele jaar door staan er negen spektakels voor volwassenen en acht voor jongeren op het programma. De mensen die de spektakels programmeren, wonen alle voorstellingen bij. Daarna kiezen en organiseren ze die in de Ferme. “We willen dat de spektakels ons raken, ons aan het lachen brengen, ons verrassen. We willen de toeschouwers een leuk moment bezorgen,” verduidelijkt Lisou Radar. “Ze vertrouwen ons in onze keuze. We bieden heel uiteenlopende dingen aan die stuk voor stuk met hun stijl in de smaak vallen.”

De abonnees houden van de diversiteit van de spektakels en van het onthaal

De Ferme telt twee spektakelzalen. Het Petit Théâtre bestaat uit houten banken en telt 90 plaatsen. In de Grande Salle zijn er 264 zitplaatsen.

Plezier en ontspanning

De Ferme kan prat gaan op meer dan duizend abonnees. 80% komt van Charleroi Metropool. De toeschouwers stellen niet alleen de voorstellingen, maar ook de infrastructuur op prijs. De Ferme is gemakkelijk te bereiken (vlak naast de autosnelweg) en beschikt over een parking.

Ook het familiale aspect vormt een grote troef. “Veel mensen volgen ons vooral omwille van het uitstekende onthaal. We kennen de abonnees, de stoelen waar ze van houden, de plekjes waar ze zich goed voelen,” legt ze uit.

repas-germoir-spectateurs-théatre-Martinrou

Vóór elk stuk kunnen de toeschouwers in Martinrou genieten van een maaltijd klaargemaakt door Le GermoirOok in de bar en tijdens de maaltijd is het gezelligheid troef. Vóór elke voorstelling wordt er een menu voorgeschoteld. Le Germoir,

een restaurant met het oog op sociaal-professionele integratie, biedt een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en ligt vlak naast de spektakelzalen. Voor en na het spektakel worden er ook speciale dranken en bier geserveerd. Een manier om de acteurs en toeschouwers dichter bij elkaar te brengen. “Vaak komen de toneelspelers een glaasje drinken aan de bar na de voorstelling, dat vinden de toeschouwers heel leuk,” vertelt ze. Sinds kort zijn er ook tentoonstellingen in de bar-restaurant.

De Ferme kan ook afgehuurd worden voor privé-evenementen.

In de toekomst krijgt de Ferme de Martinrou een nieuwe directeur. Een uitgelezen kans voor het toneelteam om te innoveren en misschien met eigen werk op de planken te staan.

Contact :
La Ferme de Martinrou
Chaussée de Charleroi 615
6220 Fleurus
+32 (0)71 81 63 32
info@martinrou.be
www.martinrou.be

©Video/Reed & Jérôme Gobin