Ontdek het onroerend erfgoed van Charleroi Métropole om het beter te bewaren

Ontdek het onroerend erfgoed van Charleroi Métropole om het beter te bewaren

De erkenning en het herstel van de landelijke erfgoedgebouwen wordt een belangrijke uitdaging voor de toekomstige generaties. Het erfgoed van onze voorouders, dat getuigt van de geschiedenis van onze streek, is ons collectieve geheugen.

Muziekpaviljoen uit het einde van de 19e eeuw, Momignies (bron: AWaP)

Charleroi Métropole is een van de weinige regio’s in Wallonië die een authentiek landelijk karakter en een uitzonderlijk traditioneel erfgoed wisten te bewaren. Kastelen, kerken, oude molens, boerderijen, kapellen, nissen enz.: het zijn allemaal architectuurelementen die de omgeving verfraaien en aantrekkelijk maken.

Door het romantische karakter van al die bouwwerken en plekken raken veel mensen er erg aan gehecht. Maar meestal zijn ze zich niet bewust van de architecturale eigenschappen die ze net extra interessant maken. Vaak komt dat door een gebrek aan instrumenten en documenten die toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Wil de regio haar landelijke charme en authenticiteit behouden, dan moeten de inwoners zich bewust worden van wat de streek gevormd heeft en wat nu haar rijke erfgoed uitmaakt.

Iedereen sensibiliseren over het behoud en de promotie van deze alsmaar zeldzamer wordende rijkdom is dan ook erg belangrijk!

Deze kalkstenen waterpomp uit Chimay dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw (bron: AWaP)

Daarom wil de Groupe d’Action Locale (GAL) de la Botte du Hainaut (een lokale actiegroep) die gericht is op de plattelandsontwikkeling van de gemeenten Beaumont, Chimay, Froidchapelle, Momignies en Sivry-Rance, van de promotie van dit erfgoed een prioriteit maken om de identiteit van het gebied te versterken.

 

De GAL organiseert daarom een tentoonstelling die een portret wil schetsen van wat de identiteit van onze streek uitmaakt. Deze tentoonstelling zal ook de rijkdom en de verscheidenheid van het onroerend erfgoed van de vijf gemeenten in het zuiden van onze mooie metropool belichten. Het doel is respect op te wekken voor zaken die de ziel uitmaken van onze regio en het behoud en de bescherming ervan te bevorderen.

Kom het lokale onroerend erfgoed ontdekken tijdens de expo ‘Le Patrimoine de la Botte du Hainaut’ die van 17 september tot 4 oktober plaatsvindt in het Centre Culturel de Beaumont (Rue de la Déportation 22) en van 6 oktober tot 18 oktober in de Espace Rogier in Chimay (Rue Rogier 10).