5 lokale cadeau-ideeën om aan oma en opa te geven voor de feestdagen

5 lokale cadeau-ideeën om aan oma en opa te geven voor de feestdagen

Het is niet altijd gemakkelijk onze grootouders (ouders, nonkels, tantes, nichten …) blij te maken ‘want ze hebben alles al’. Bespaar je dat slechte humeur omdat je die zeldzame vondst weer niet vindt en probeer het eens met zekere waarden: ambacht en lokale producten. 

Als je lokale producten aan familie of vrienden geeft, reageren ze misschien verrast… maar vaak maakt die verbazing snel plaats voor tevredenheid. Sommigen kennen het product niet, of weten niet dat het een lokaal product is. En als het geschenk niet onbekend is, roept het vaak goede herinneringen op.

Jij toont ondertussen dat je de voorkeur geeft aan vakmanschap en dat je weet wat er in de streek zoal te vinden is. Hier zijn enkele must-haves om onder de kerstboom te leggen…

Een mooie aardewerken schaal van Bouffioulx

Maak een lekkere maaltijd, aperitiefhapjes of zelfs een dessert extra bijzonder met authentiek aardewerk. Deze borden, bekers, kopjes… worden met de hand gemaakt door lokale ambachtslieden. Elk stuk is uniek en het bekijken waard; elk stuk heeft specifieke kenmerken.

Ga langs bij een van deze fabrikanten in Bouffioulx, bekend om hun vakmanschap: Dubois, Lardinois ou Biron.

De pottenbakkerijen van Bouffioulx bieden zeer mooie schalen, bekers, kopjes, borden… om cadeau te geven aan anderen of voor jezelf.

Een mooi object van lokaal marmer

Onze regio staat bekend om de marmerwinning. Weelderige paleizen, zelfs het Paleis van Versailles, zijn ermee versierd. Het Marmermuseum (MAgMA) in Sivry-Rance vertelt het verhaal van deze steen en de winning ervan.
Ontdek ter plaatse tal van stukken die gemaakt zijn van dit edele materiaal. Geschenkideeën genoeg: een kandelaar, een flessenhouder… en tal van mooie objecten die je interieur bijzonder maken.

Verwijzingen naar de seizoenen en de natuur

De Almanach de l’Entre-Sambre-et-Meuse is het ideale geschenk voor wie het ritme van de natuur volgt, of voor wie voelt dat hij/zij wat moet vertragen. Dit boekje bevat vele schatten: bijzonderheden van elk seizoen, efemeriden, natuurobservaties…
Geniet van de weetjes over de seizoensfeesten, over de moestuin en andere planten en zelfs over lokale legendes.
Dit jaar staat de almanak in het teken van de boom, door de maanden heen.
Een extra pluspunt van dit boekje: de ideeën voor recepten met lokale producten. Een ware goudmijn.

De almanak is de referentie voor alle natuurliefhebbers

Een boeketje droogbloemen

Larissa Di Pietrantonio, al lang gepassioneerd door bloemen, begon enkele jaren geleden met bloemsierkunst. In 2013 richtte ze de workshop ‘For me?’ in, waar ze boeketten en bloemstukken maakt voor evenementen, maar ook voor artistieke projecten.
Onlangs opende ze een winkel in Charleroi, op een paar meter van de kades, waar ze ons haar prachtige ambachtelijke creaties laat zien. Of je nu houdt van gedroogde of verse bloemen, er is voor elk wat wils.
Haar bijzonderheid? Ze maakt er een erezaak van te werken met Belgische bloemen uit ecologisch verantwoorde teelt.

Ambachtelijke en lokale zeep

Het voordeel van ambachtelijke zeep is dat die meestal natuurlijk is, zonder chemische toevoegingen, kleurstoffen of andere bewerkte producten, en wordt gemaakt van eenvoudige en kwaliteitsvolle ingrediënten.

Naast bekendere winkels zoals Passion d’O in Couvin of Petite sorcière in Baileux heeft de Metropool Charleroi nog tal van ambachtelijke ateliers die zeep maken op de oude, beproefde manieren.

Isabelle Corbaye biedt in haar ‘Corbaye aux savons’ in Fraire zeep aan op basis van plantaardige oliën, etherische oliën en klei. Aurélie Dufranne maakt met Lili Frimousse in Ham-sur-Heure zepen voor alle huidtypes. Stéphanie en Rudy van Olila in Solre-sur-Sambre maken biologische en ethische zepen.

Ambachtelijke en lokale zepen, een cadeau dat altijd gewaardeerd wordt!

Een goed gevulde mand met lokale producten

Goede producten zijn altijd een plezier, zeker als ze in gezelschap worden genoten. Talrijke lokale producenten bieden een scala aan geschenkmanden.

De coöperatieve Entre-Sambre-et-Meuse, Coopesem heeft dit goed begrepen en maakt voor de feestdagen composities die net zo mooi als verleidelijk zijn, en die uiteraard de nadruk leggen op de korte keten. Een geweldige manier om mensen te verwennen en lokale producenten te steunen.

Maar uiteraard houdt niets ons tegen zelf de producten te kiezen waarvan we weten dat ze een schot in de roos zijn: een klein slokje van de Distillerie de Biercée of een lokaal biertje, lekkere chocolade van Boîte à chocolat, ambachtelijke jam van Nos Gourmandises in Thuillies of een potje heerlijke escavèche… Keuze genoeg in Charleroi Métropole!

Aarzel niet om naar je plaatselijke ambachtslieden en producenten van lokale producten te gaan, ze zitten vol creatieve ideeën. Er is voor elk wat wils!

Om ze te vinden, raadpleeg de interactieve kaart aangeboden door Food.C:

Kaart van lokale producenten

Een pakje ambachtelijke koekjes, chocolade of een fles lokaal bier worden vaak erg op prijs gesteld.