Bieren made in Charleroi Métropole

Bieren made in Charleroi Métropole

Dat levert verrukkelijke lokale producten op. U kunt dat zelf ter plaatse gaan vaststellen. Vaak is de brouwer zelfs bereid samen met u een glaasje te proeven.

De tijd dat elk dorp zijn eigen brouwerij had, is voorbij. Maar leven is er nog genoeg in de brouwerijsector van Charleroi Métropole. Er zijn tal van positieve initiatieven. Liefhebbers van kwaliteitsvol gerstenat, leerling-brouwers en andere liefhebbers van mout en hop komen bij ons aan hun trekken. Vergezel ons op een ontdekkingstocht langs de (micro)brouwerijen van de streek. De knowhow wordt hier vlot uitgewisseld en de liefde voor smaak wordt hier in een gemoedelijke sfeer gedeeld.

Lokale bieren en microbrouwerijen

In deze regio worden talloze hopbrouwsels vervaardigd. Het ene is al wat bekender dan het andere, maar ze vallen steevast in de smaak bij de lokale bevolking. Die drinkt ze wanneer de gelegenheid zich voordoet.

De Brasserie de Silenrieux bij Cerfontaine

In Silenrieux worden de bieren gemaakt van meel, mout, hop en kruiden, allemaal afkomstig van biologische landbouw. Kom zeker eens langs. Er worden bezoeken georganiseerd. U kunt er uiteraard het bier proeven dat er wordt gebrouwen, maar ook andere streekproducten.

De Manufacture Urbaine, en de Brasserie du Pays Noir in Charleroi

In Charleroi is er veel te doen rond street art, theater en dans… maar het brouwen wordt ook gezien als een kunst op zich. Ontdek de Manufacture Urbaine, zeer actief in de animatie van de carolo’s, en haar partner de Brasserie du Pays Noir, die iedereen de mogelijkheid biedt zijn eigen bier te brouwen.

Bière fraîchement servie
Er gaat niets boven een lekker koud biertje, rechtstreeks van de tap.

De Pico brasserie Escaillonne in Chimay

Deze brouwerij is het resultaat van een gedeelde passie voor bier van vader en zoon. Hun gedurfde smaakkeuzes laten niemand onverschillig. Probeer de ‘Gratouille’, een bier gebrouwen met brandnetels of de ‘Paternel’, het eerste bier gemaakt met de familiemolen.

De Brasserie Brootcoorens in Erquelinnes

Na tal van brouwproeven in zijn garage, creëerde Alain een 100% natuurlijk bier. Hij lanceerde de eerste Belgische didactische hopkwekerij naast de brouwerij, met meer dan 300 hopplanten.

De Brasserie de l’Abbaye d’Aulne, de Ferme-brasserie de la Rogère en de Brasserie du Fou du Roi in Thuin

De Abdij van Aulne brouwt eeuwenoude bieren volgens de traditie van de cisterciënzermonniken. Als de brouwerij niet open is voor het publiek, kunt u de productie proeven in de ruïnes van de abdij, in een betoverende omgeving.

De Saqwé, van de Brasserie de La Rogère maakt nogal wat Métropolitains nostalgisch met zijn zeer Waalse naam die eenvoudigweg ‘iets’ betekent. Het is een bier van het type Saison met 3 mout- en 3 hopsoorten.

Probeer ook de Galipette van de Brasserie du Fou du Roi, een heel geraffineerd bier (meer dan 20 pogingen waren nodig om het brouwsel te creëren en de beste smaak te ontwikkelen). De Pico van limoen en cactus is ook een klein wonder. Te savoureren op een plekje in de zon.

Apero entre amis
Ontmoetingen met vrienden zijn evenzoveel gelegenheden om een artisanaal biertje te proeven.

De Brasserie de Franchimont en de Brasserie Bierylium, in Philippeville

La Chinelle, vernoemd naar de straat waar de brouwerij gelegen is, wordt gedronken tijdens lokale festiviteiten. Deze brouwer is van geen kleintje vervaard en heeft ’s werelds eerste bier op basis van pastinaak ontwikkeld. Hij ontwikkelde ook de Trignolette als eerbetoon aan het personage Toine Culot van de Belgische schrijver Arthur Mason, op basis van een recept dat meer dan een eeuw oud is.

De brouwerij Bierylium geniet ondanks haar jeugdige leeftijd al een zekere lokale erkenning. Na de EVO en ‘Plan B’ wil de brouwer dit jaar een derde bier op de markt brengen.

Biere en train d etre servie
Lokale bieren worden vaak aangeboden tijdens lokale festiviteiten.

Lokale bieren met een wereldwijde renommee

Deze bieren, die hier worden geproduceerd, worden tegenwoordig geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld.

De Brasserie de Chimay van Chimay

Deze bieren werden ontwikkeld door trappistenmonniken en worden verdeeld in ⅓ van de landen wereldwijd. Blauw, rood, wit, goud … er zijn genoeg smaken voor wie ver van huis is en heimwee heeft. En de Métropolitains die liever thuis blijven, waarderen ze al evenzeer.

De Brasserie des Fagnes in Couvin

Hou even halt in deze brouwerij om te ontdekken hoe haar bekende bieren gemaakt worden of om gezellig iets te eten.

De brouwerij is internationaal actief en past zich aan de buitenlandse markten aan om optimaal te exporteren.

Bieren van bij ons, elders gebrouwen

Er zijn ook bieren die typisch zijn voor de regio maar op bestelling worden gebrouwen door liefhebbers.

De Bisous m’chou in Charleroi

De Bisous m’chou, gebrouwen door het bedrijf PlanBis in Binche, is het Charleroi-bier bij uitstek om met vrienden van te genieten. Vier vrienden (Kevin, Malory, Xavier en Laurent) hebben in 2015 besloten een biertje te maken om hun stad op te waarderen. Het kan worden geproefd in diverse zaken in de regio en tijdens feestelijke evenementen. PlanBis wil op termijn graag een eigen brouwerij.

De Fleurusienne van Fleurus

De Fleurusienne is verkrijgbaar als bruine, blonde en trippel en als grande cuvée des Bernardins. Hij werd in 2013 gecreëerd door Christian Leclercq, ambachtelijke kurkensnijder. Die wilde graag in zijn geboortestad Fleurus een eigen bier kunnen aanbieden. De bieren worden gebrouwen in Warsage en Bovigny (brouwerij Lupulus, voorheen ‘Les 3 Fourquets’) door Dominique Denis. U vindt deze bieren in de Bouchonnerie Leclercq, in de winkel Les Plaisirs du 604 en in de Boucherie Ganty.

Een rondleiding langs de (micro)brouwerijen

Lokale bieren zijn er genoeg in Charleroi Métropole. Ontdek de plaatselijke (micro)brouwerijen, sommige met een internationale reputatie.