Fresho levert je verse bioproducten

Fresho levert je verse bioproducten

Projecten die gezonde, lokale en/of biovoeding promoten, zijn de jongste jaren steeds populairder geworden.

Die trend zet zich ook door in het noorden van Charleroi Métropole. Die heeft er sinds juli met de biomarkt Fresho in Wanfercée-Baulet (Fleurus) een nieuw topadresje bij.

Wij praatten met bedrijfsleider Paul Ghislain van deze sympathieke onderneming. Hij vertelt ons het verhaal van een kmo die wist in te spelen op de opportuniteiten maar zich ook moest aanpassen aan de soms complexe realiteit op het terrein.

Het begin…

Paul Ghislain is kok van opleiding en een fervent voorvechter van de biologische landbouw. Iets meer dan 10 jaar geleden besloot hij daar iets mee te doen onder de vorm van een bedrijf. In het begin concentreerde hij zich op artisanale, biologische soepen, vandaar ook de naam van deze eerste service: Fresho voor vers (frais) en warm (chaud).

Kansen grijpen

Enkele maanden na de start van zijn project werd zijn aandacht getrokken door het Europese programma ‘Groenten en fruit op school’. Eind 2009 leverde hij in dat kader aan zijn eerste school. Die dienst werd al snel uitgebreid. In 2018 plaatsten bijna 450 scholen uit Wallonië en Brussel hun bestelling bij hem. Meer dan 100 000 leerlingen hapten zo elke week in een vers en biologisch stukje fruit of groente dat door hem geleverd werd.

 

Aanpassingsvermogen

Eind 2018 stopte het Europese programma echter abrupt door de zware administratieve lasten voor de scholen.

Het enthousiasme van de bedrijfsleider bleek echter niet te stuiten. Ideeën genoeg… De activiteiten werden gediversifieerd en Fresho begon met de levering van biofruitmanden aan bedrijven en van verse en biologische groenten en fruit aan grootkeukens.

Reken daar nog leveringen per fiets bij, een gloednieuwe website, de uitbreiding naar e-commerce, een aanbod van zuivelproducten en gezonde snacks voor de scholen… Paul Ghislain zit duidelijk niet stil.

De biomarkt

Begin 2020 kreeg Fresho af te rekenen met de coronacrisis. Net als in vele andere ondernemingen moesten ook hier de activiteiten plots worden stilgelegd.

Voor Paul Ghislain bleek dat het uitgelezen moment om nog een idee concreet te maken, namelijk de opening van een BIOMARKT!

Hij bouwde zijn magazijn in enkele weken om tot winkel, waar hij sinds juli een aantrekkelijk assortiment lokale producten aanbiedt, uitsluitend uit biologische landbouw en tegen een betaalbare prijs. Zijn biomarktaanbod is erg divers met uiteraard groenten en fruit, maar ook zuivelproducten, vers brood, vlees, droge waren in bulk, drankjes, bier en wijn, schoonmaakproducten enz.

Als extraatje biedt Fresho zijn klanten elk weekend heerlijke gebraden biokip, gekweekt op een boerderij in de buurt.

Zoveel mogelijk lokaal en 100% bio

Bij zijn oprichting garandeerde Fresho zijn klanten dat de producten die ze kochten 100% bio zouden zijn, gecertificeerd door een onafhankelijk controle-organisme.

De onderneming zet ook maximaal in op de korte keten. De producten zijn zelfs ‘ultralokaal’ want het merendeel van de groenten en het fruit komt van de nabijgelegen velden van het tuinbouwbedrijf Toubio.

Plannen genoeg

Aan ideeën geen gebrek bij Paul Ghislain. 10 jaar nadat hij zijn koksmuts aan de haak hing, kriebelt het nog altijd om achter het fornuis te gaan staan. Afhankelijk van hoe de zaken verder lopen en hoeveel tijd hij nog overhoudt, wil hij daarom in de toekomst in het weekend ook nog bereide gerechten aanbieden in de biomarkt.

Overtuigd? Kijkt u er ook al naar uit lekkere gerechten te bereiden met lokale, biologische seizoensproducten? Dan vindt u alles wat u zoekt bij Fresho! Kom van dinsdag tot zondag langs in de nieuwe biomarkt

 

Contact :

FRESHO BVBA
Rue de Plomcot, 4
6224 Wanfercée-Baulet
071 48 68 48
071 49 05 85
info@fresho.be