Zalig overnachten en 100% goed voor de planeet

Zalig overnachten en 100% goed voor de planeet

Verblijven in een ecofriendly hotel, vakantiehuis of gîte betekent niet dat u aan comfort moet inboeten. Vergeet het cliché van de tent met een veel te krap en hard veldbed. Ontdek deze milieubewuste plekjes waar het welzijn van de gasten even belangrijk is als dat van de planeet.

Extérieur de la cabane
Dit ecohutje is duurzaam ingericht. U kunt er ten volle genieten van de weidsheid van velden en weilanden, typerend voor onze streek (credit: Walestru)

Deze uitbaters ontvangen u te midden van de natuur die ze met hun duurzame, milieuveilige aanpak tegelijk ook in ere houden. Het aanbod omvat kleinschalige en mobiele woonvormen, streekproducten bij het ontbijt, houtgestookte verwarming enz. Bomen en waterpartijen rondom zorgen voor een intieme sfeer. Uw gastenkamer is als het ware een onderdeel van het landschap.

In een houten hutje in Froidchapelle

Ontdek de duurzame en ecologische Ballade-hut vlak bij de vijvers van Virelles, nabij de Walestru-boerderij. Het vrijstaande verblijf is bijzonder smaakvol ingericht en beschikt over alle noodzakelijke voorzieningen, met respect voor het milieu (zonnedouche en droogtoiletten).

Boerderij- en streekproducten zijn ter plaatse beschikbaar voor een lekker ontbijt of een stevige maaltijd. De gasten kunnen uitgebreid het erf verkennen en een kijkje nemen bij de koeien en de andere dieren die er rondlopen!

Onder een koepel in Philippeville

Geniet van een verkwikkende nachtrust onder een koepel in de volle natuur. Dit ‘kleine’ paradijs aan de rand van het bos in de buurt van Mariembourg is 40 m² groot en vernuftig ingericht, met een keuken, een badkamer en zelfs … een Scandinavische hottub. Op koudere avonden kunt u zich warmen aan een houtvuur.

In de zomer kunt u naast het water barbecueën om bij het vallen van de avond te luisteren naar het gekwaak van de kikkers.

Verblijf in een comfortabele en duurzame hut en breng de avond door naast een knetterend houtvuur.

In een woonwagen in Gerpinnes

Kom binnen in deze tuin en ontdek ver weg van het lawaai van de auto’s het mysterieuze sfeertje van de woonwagen van Natafée. Nathalie, zoals ze in het echte leven heet, installeerde in een hoek van haar tuin een woonwagen die ze zo eenvoudig mogelijk inrichtte om optimaal te kunnen herbronnen. De buitendouche werkt op zonne-energie en er is ook een Scandinavisch bad.

Nathalie is een uitzonderlijke gastvrouw die u wat graag een rondleiding geeft door haar tuin. Er zijn tal van didactische hoekjes, een beek met een klein ponton en u kunt er ook enkele dieren spotten.

Daarnaast organiseert ze ook kookactiviteiten met wilde planten als hoofdingrediënt.

Op een bootje in Seneffe

Altijd al gedroomd van een mooi ingericht tiny house aan het water? Stap dan aan boord van deze ‘zeewaardige’ accommodatie. Dit kleine bootje – dat de floating cottage werd gedoopt – ligt afgemeerd aan een ponton in de jachthaven van Seneffe. Zelf vaart het niet, maar u geniet er wel in alle comfort van de rust van het kanaal.

Hosts zijn Coline en Arnaud, die maximaal inzetten op een duurzaam onthaal. Zo installeerden ze zonnepanelen op het dak en geven ze de voorkeur aan de korte keten, bv. voor het ontbijt en de aangeboden diensten (activiteiten en catering).

Geniet van een lekker ontbijt met lokale producten.

In een vintage ‘caravan’ in Charleroi

Geneviève kocht deze oude caravan meer dan 30 jaar geleden en heeft hem naar eigen smaak omgetoverd tot het pareltje dat hij nu is. Dit bijzondere verblijf bevindt zich in de ongerepte natuur van Goutroux, dicht bij Charleroi. De vintage woonwagen staat in een tuin aan het einde van een rustige straat, op enkele meters van het RAVeL-pad (Réseau Autonome des Voies Lentes of autonoom netwerk van trage wegen).

Het is een tijdloze plek, aangevuld met kunstwerken van de gastvrouw die ook beeldhouwster-graveerster is. De douche en het toilet bevinden zich in een houten hutje met charmante deur. Een jacuzzi maakt het geheel af.

Geneviève werkt ook met plantaardige stoffen en ontvangt u graag in haar atelier.

In dit ecologische en duurzame verblijf kunt u optimaal herbronnen.

In een paalwoning in Walcourt

Kom tot rust in deze ecologische paalwoning in het domein ‘Les Étangs du Francbois’! Deze met zorg ingerichte accommodatie biedt u alle comfort (badkamer met inloopdouche, wifi enz.) te midden van de ongerepte natuur. Het houtfornuis en laadstation zetten aan tot meer duurzaamheid.

U kunt uit twee terrassen aan het water kiezen om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van de omgeving te genieten. Beter nog, de Zweedse jacuzzi houdt u het hele jaar door warm. Een sauna en gemeenschappelijk zwembad maken het paradijselijke plaatje af.

Deze accommodatie draagt het internationaal erkende ‘Green Key’-label. Met dit label verbinden de hosts zich ertoe hun koolstofvoetafdruk te beperken. Respect voor het milieu maakt integraal deel uit van hun waarden: ze besparen water en energie, sorteren afval, bevorderen de biodiversiteit, serveren duurzaam voedsel enz.

Charleroi-Métropole biedt nog andere verrassende verblijfsmogelijkheden die veel aandacht besteden aan de zorg voor het milieu. Wat dacht u bv. van een container pal in de natuur van Walcourt of deze chalet in Couvin? Aan u om ze te ontdekken!