Een bosmassief zoals in de Ardennen, maar dan naast de deur

Een bosmassief zoals in de Ardennen, maar dan naast de deur
Een bosmassief zoals in de Ardennen, maar dan naast de deur

Forêt du Pays de Chimay, Viroinval, Couvin, Philippeville, Sivry-Rance, Doische, Momignies, Chimay et Froidchapelle

In de metropool vinden we gevarieerde landschappen. Neem nu la Forêt du Pays de Chimay, een plek om jaloers op te zijn.

Bij Charleroi metropool denken we helemaal niet aan een bosmassief. En toch telt Charleroi metropool ook 90.000 hectare bos verspreid over 8 gemeentes, van Momignies tot Doische. Een bosrijk gebied dat best wel gezien mag worden, vooral omwille van de Grande Traversée, een parcours van meer dan 180 km.

fondry-foret-chimay-belgique
De Fondry des Chiens ligt in het hartje van het Forêt du Pays de Chimay en is een unieke blikvanger in België

Unieke landschappen in Wallonië

De Grande Traversée laat wandelaars kennismaken met het Forêt du Pays de Chimay over een afstand van 180 km. Het valt onder meer op door zijn gevarieerd landschap. “Het gebied is verdeeld in drie geologische zones, wat voor uiteenlopende landschappen zorgt op een paar vierkante kilometer,” zegt Corentin Levacq, coördinator van het Forêt du Pays de Chimay.

De GR 125 (chemin de Grande Randonnée) is van begin tot einde afgebakend met rode en gele aanduidingen, de typische kleuren van de GRP (GR du pays). “Wandelaars zullen er naaldbomen treffen, specifiek voor de Ardennen, maar ook typische landschappen zoals in de Venen, met velden geschikt voor de kweek en een schistreliëf, en landschappen gekenmerkt door kalkgesteente,” vervolgt hij.

De Grande Traversée loopt ook langs Calestienne, een uniek reliëf in Wallonië met de typische tiennes of kalkheuvels. Hét symbool van dit indrukwekkende kalkreliëf is toch wel de Fondry des Chiens. Dit moet je dan ook gezien hebben! “Het zicht is uniek. En ook de plantengroei is heel anders, er ligt weinig grond op het gesteente. Bij de eerste zonnestralen wordt de grond heel warm, wat een invloed heeft op de fauna en flora,” verklaart hij.

Met zijn aparte reliëf laat de Fondry des Chiens een diepe indruk na op de vele bezoekers

Het pad loopt ook dwars door dorpen zoals Lompret, dat deel uitmaakt van de mooiste dorpen van Wallonië.

Foret-chimay-bivouac-tente
Op de Grande Traversée in het Forêt du Pays de Chimay vind je ook het eerste bivaknetwerk van België, met 9 plaatsen om je tent op te slaan

Eerste bivaknetwerk in België

De Grande Traversée telt 9 bivakplaatsen. “In het bos overnachten is hier verboden. Daarom richtten we als eersten in België een bivaknetwerk op. We proberen deze rustplaatsen voor te behouden aan wandelaars,” vertelt Corentin.

Om de 15-20 km vinden ze een plaats om hun tent op te slaan, een vuurtje te maken en de nacht door te brengen. De gemeentes staan in voor het onderhoud en houden een oogje in het zeil, om zeker te zijn dat er alleen overnacht wordt en er respectvol wordt omgegaan met de natuur en de bewoners.

Er zijn plaatsen voorzien waar je je tent kunt installeren en een vuur kunt maken in het bos

De bivakken kennen een groot succes. “Ze worden doorgaans gebruikt in alle seizoenen. In de zomer tellen we elke nacht 3-4 tenten per bivak. In de winter wat minder, maar er is vaak volk,” voegt hij eraan toe.

foret-chimay-GR
Met zijn 175 km (GR) doorkruist de Grande Traversée heel verschillende landschappen

De Grande Traversée, een succesverhaal

De wandelroute is vrij en gratis toegankelijk. Het is dan ook niet gemakkelijk om het succes ervan nauwkeurig te meten. Volgens Corentin Levacq is de route heel populair bij wandelaars: “De wandeling is vrij bekend. De gids is een van de meest verkochte GR-boeken in België. In 3,5 jaar tijd gingen er 2.000 exemplaren over de toonbank. En dan hebben we het nog niet over de wandelaars die de tocht wagen zonder gids. We zien ook veel gezinnen die er een of twee dagen opuit trekken of jongeren die trainen voor een meer bergachtige of langere wandeling.”

Op de Grande Traversée vind je wandelaars van allerlei slag. Je treft er ‘echte’ wandelaars, maar ook wandelgezinnen; sommigen trekken door alle gemeentes, anderen nemen genoegen met één etappe; sommigen bivakkeren, anderen slapen in een B&B of hotel langs het pad.

De Grande Traversée is ideaal om kennis te maken met het wandelen of om te trainen voor een sportieve reis

We zien er Franstalige Belgen, maar ook behoorlijk veel Nederlandstaligen, Fransen, Duitsers enz.

foret-chimay-métropole
n La Forêt du Pays de Chimay zie je de metropool in haar meest groene en natuurlijke vorm

Nog meer paden in de toekomst

Gezien het succes staan er nog meer projecten op til om la Forêt du Pays de Chimay te ontdekken. “Zo wordt de kaart momenteel aangevuld met de Grande Traversée voor fietsers en mountainbikers en zelfs voor paardrijders. Er wordt ooknagedacht over een grensoverschrijdende wandellus,” onthult hij.

Voor de komende jaren is er al een omvangrijker project voorzien: de bouw van het Maison de la Forêt du Pays de Chimay. Dit gebouw moet bosliefhebbers verwelkomen en hen alle nodige informatie verschaffen om dit uitzonderlijke landschap optimaal te ontdekken.

 

Contact :
Maison du Tourisme Pays des Lacs
Route de la Plate Taille 99
6440 Boussu-Lez-Walcourt
+32 (0)71 14 34 83
http://www.foretdupaysdechimay.be

Parc naturel Viroin-Hermeton
Corentin Levacq, coordinateur de la Forêt du Pays de Chimay
Rue d’Avignon, 1
5670 Viroinval
+32 (0)60 39 17 90
corentin.levacq@pnvh.be

©Video/Reed