De groentemand: gezond, duurzaam en goed voor het sociale contact

De groentemand: gezond, duurzaam en goed voor het sociale contact
De groentemand: gezond, duurzaam en goed voor het sociale contact

La Ferme du Trieu Gilson, Gerpinnes

In de Ferme du Trieu Gilson in Joncret, in de gemeente Gerpinnes, kweken Denis Dal en zijn echtgenote Nathalie Bodart op milieuvriendelijke wijze groenten voor 300 gezinnen. Deze buurtgroenteboeren leggen uit waarom de groentemandjes een ethische en duurzame oplossing zijn om kwaliteitsvol voedsel te eten.

“In het mandje vind je min of meer 7 verschillende soorten groenten zoals sla, bladpeterselie, aubergines, venkel en tomaten. En dat voor 10 euro. De groenten zijn vers, ik heb ze net geoogst,” vertelt de 37-jarige Denis Dal, nu al een tiental jaar groenteboer.

Voor hem zijn de groentemandjes dé toekomst, zowel voor zijn beroep als voor de kwaliteit van onze voeding.

Dal-Gerpinnes-légumes-saison
Denis Dal kweekt biologische groenten in Gerpinnes

Steeds in de buurt dankzij de groentemandjes

Niets wees erop dat Denis Dal ooit groenten zou produceren. Aanvankelijk volgde hij een kunstopleiding. Nochtans was deze dertiger meteen verkocht toen hij enkele groenten begon te kweken in de tuin van zijn moeder in Joncret. “Ik deelde her en der groenten uit aan vrienden, tot de dag dat ze me wilden betalen voor wat ik deed. Toen heb ik beslist om groenten op een professionele manier te kweken. Ik heb al doende geleerd,” vertelt Denis Dal.

Beetje bij beetje begon Denis Dal steeds meer te kweken. Zijn eerste klanten vond hij in Brussel, via het SAGAL-netwerk (Solidaire AankoopGroep van Agro-ecologische Landbouw). “Vrienden uit Brussel waren op zoek naar een lokale producent, ik heb dan maar de groenten van Denis voorgesteld, ze gingen meteen akkoord,” verklaart Nathalie, maatschappelijk assistente van opleiding en helpende echtgenote.

Het principe van de SAGAL’s is eenvoudig: ze verkopen biogroentemandjes zonder tussenpersoon. De consument staat in contact met de producenten bij de levering en tijdens opleidingswerven die een- à tweemaal per jaar worden georganiseerd. “We werken met de SAGAL’s om de aardappelen te oogsten of appelsap te maken,” vervolgt Nathalie.

Consumenten verzamelen zich één seizoen lang rond een groenteproducent

De mandjes bieden niet alleen biokwaliteit, ze brengen een sociale band tussen producent en consument en een langetermijnengagement tot stand. De consumenten verbinden er zich vanaf het begin van het jaar toe om het hele seizoen lang mandjes te kopen. Denis Dal kan zich dus vooral toespitsen op de productie van groenten, die met zekerheid worden gegeten door de betrokken personen.

Naast de sociale band is er ook het lokale aspect. De groenten worden gekweekt in Joncret. De producten worden dus snel geleverd en hoeven niet verpakt te worden. Momenteel leveren Denis Dal en Nathalie Bodart om de twee weken 250 tot 300 mandjes in Brussel.

Een boost voor de lokale economie van de metropool

Via de mandjes wordt er ook voor gekozen om de lokale economie te stimuleren. Denis Dal en Nathalie Bodart gingen eerst op zoek in Brussel, maar vonden uiteindelijk hun geluk in Gerpinnes, waar ze betaalbare landbouwgrond en een boerderij vonden. “We woonden in Brussel, maar daar konden we onmogelijk als groenteboer aan de bak komen. De landbouwgronden zijn niet goedkoop, de boerderijen peperduur. In Joncret vonden we grond en een boerderij die voldeed aan onze wensen,” verduidelijkt Denis Dal.

In de metropool vonden we betaalbare landbouwgrond

Op dit moment kweken Denis Dal en Nathalie Bodart groenten over 6 hectare. Ze plaatsten 9 serres op hun gronden. Ze verdelen hun groenten via mandjes en een winkeltje in de schuur van de boerderij, open op vrijdag van 16.30 u tot 18.30 u. “Omdat we rechtstreeks verkopen, zijn de groenten even duur als ergens anders, wij als producent bepalen de prijzen en niet een tussenpersoon die misschien een marge neemt,” verduidelijkt Nathalie Bodart, die het winkeltje beheert.

Een mandje kopen bij een groenteboer in de buurt leidt tot vast werk, goedkope groenten en meer economische ontwikkeling in de streek. Deze groenteboeren willen in de toekomst graag een netwerk uitbouwen voor het leveren van mandjes in de metropool.

De Ceinture Alimentaire van de metropool vormt daarbij een interessante hulp voor hen.

Denis-légumes-gerpinnes-culture-terre
Denis Dal kweekt zijn groenten met respect voor de grond, onder meer via wisselteelt

Mikken op duurzame landbouw

De groenteproductie via mandjes verloopt volgens een duurzame logica. De groenten worden milieuvriendelijk geproduceerd. Denis Dal kweekt zijn producten zonder chemische stoffen. Hij vertrouwt op natuurlijke meststoffen (compost, mest enz.) en wisselteelt om de grond niet te verarmen. Hij laat de grond dan ook genoeg rusten.

Bij landbouw denkt hij op lange termijn. “Je moet respect hebben voor de grond, die staat garant voor de smaak van de groenten,” aldus Denis.

De mandjes gaan ook verspilling tegen. Enkel de verkochte groenten worden geoogst. Deze consumptiewijze beperkt overschotten en voorkomt energieverslindende bewaarmethodes zoals koelkasten.

Als de groentemandjes ten slotte sommige consumenten ertoe kunnen brengen hun consumptiegedrag bij te sturen (we denken dan onder meer aan overvolle groenterekken), kunnen ze wel eens een niet te verwaarlozen oplossing zijn voor de toekomst.

De groentemandjes voorkomen verspilling, lange transporten en energieverslindende bewaarmethodes

 

Contact :
Ferme du Trieu Gilson
Denis Dal
Rue du Trieu Gilson 22
6280 Joncret
+32 (0)475 31 24 69
Op Facebook 

©Video/Reed & Alex Dossogne