5 lokale cocktails om vrolijk van te worden

5 lokale cocktails om vrolijk van te worden

Hapjes en feestelijke avonden worden nog een stuk frivoler met cocktails. Zelfs als het zonnetje niet schijnt, geven ze een originele toets aan die gezellige momenten onder vrienden, met een oneindige reeks kleuren en smaken!

Waanzinnige aroma’s, ijs in schilfers of gewoon in blokjes, citroen of limoen, munt of voor de verandering wat basilicum … cocktails zijn er voor elke plek en elke gelegenheid, onder een parasol op het terras of knus warm binnen.

Hier volgt een korte toelichting bij 5 lokale cocktails met streekproducten van bij ons.

Verfrissende zuurtjes

Op zoek naar een frisse en vooral ook snelle cocktail? Haal dan de Red Villée van de Distillerie de Biercée in huis. Deze cocktail met Eau de Villée wordt gemaakt met limoen en veenbessen. Klaar voor gebruik. Drinken met ijs, recht uit de koelkast.

Gebruik een groot bol glas en doe er wat muntblaadjes bij met een schijfje limoen voor het mooie uitzicht.

Een cocktail met Chimay

Zin in een cocktail … maar ook in een speciaal biertje? Aarzel niet langer en probeer de Velours (fluweel). Dit ietwat gewaagde drankje is een mengeling van rode porto en Chimay blauw.

Om deze cocktail goed te maken, gebruik je één deel rode porto en twee delen blauwe Chimay. De zoete porto geeft het bruine bier een fruitige en stroperige feel.

Cocktails, een feestelijke noot voor gezellige momenten onder vrienden!

Suikerspin met bijpassende cocktail

Een vleugje Londen gecombineerd met vakmanschap van eigen bodem? Probeer dan maar eens de ‘Princesse’ van Carolopolitan in Charleroi. Dit elegante (op een prinsessenlijf geschreven) drankje wordt gemaakt met Beefeater Pink (een Londense gin met aardbeien en citrusvruchten), goudspikkels, Sprite en divers fruit.

De absolute en spreekwoordelijke ‘dot’ op de taart is wel de suikerspin die daarbij wordt geserveerd. Die van oorsprong gesponnen kermislekkernij, vervaardigd door het bedrijf Pop for you uit Charleroi Métropole, geeft deze kleurrijke cocktail de perfecte finishing touch.

Een aperitief op basis van honing

Liever iets lichts en lekkers? Dan is mede een geschikt alternatief. Deze ‘honingwijn’ zoals de drank ook al eens wordt genoemd, wordt gemaakt door honing en water te fermenteren. Het heerlijk zoete brouwsel is op zijn best als het koud wordt geserveerd. Bedenker van deze versie is imker Baptiste De Coster uit Walcourt, tevens drijvende kracht achter Macrobapt (een speciaalzaak in honing).

Dégustez le Red Villée, un cocktail de la Distillerie de Biercée à base de canneberges.
Proef zeker eens de Red Villée, een cocktail op basis van veenbessen van Distillerie de Biercée.

Rabarber met een tic

Snuif de maritieme sfeer op aan de rand van het Canal du Centre en nip in de Nautic Lodge in Seneffe van een heerlijke huisgemaakte cocktail. Dit klein stukje paradijs op aarde mixt en matcht de meest uiteenlopende feestelijke en kleurrijke drankjes. Kies de ‘Purple’ als u voor streekproducten gaat.

Deze cocktail met de gelijknamige kleur wordt gemaakt met gin op basis van viooltjes en wordt ter plaatse nog wat verder ‘gepimpt’. Dat gebeurt met Fever-Tree Framboos en rabarbersap, afkomstig van de Folies potagères, ook uit Seneffe.

En nog vele andere!

Deze lijst is uiteraard nog lang niet volledig. Tijdens een korte wandeling door de Métropole leert u nog tal van andere lokale smaken kennen. Denk maar aan de Gimmius Gin of de Vodka 6000, u aangeboden door Julien Warrand en David Real van Carolo Spirit, gevestigd in Jumet, of Le Petit Wallon van ‘les Apéritifs du Domaine du Gré’ uit Montignies-sur-Sambre, een subtiel drankje op basis van zoete wijn en citrusvruchten.

Des cocktails maison et locaux servis dans la Métropole
Huisgemaakte en lokale cocktails geserveerd in de Métropole