6 niet te missen originele musea in Charleroi Métropole

6 niet te missen originele musea in Charleroi Métropole

Verrassing, verbazing, magie en vooral spelenderwijs leren. Treed binnen in deze 6 uitzonderlijke musea en u zal met een andere blik naar ons erfgoed kijken. De belofte van verrijkende ontdekkingen op een boogscheut van bij u.

Reis naar de boomtoppen in de Aquascope de Virelles

Op zoek naar een ontspannende ervaring midden in de groene natuur? De activiteiten van de Aquascope zullen u zeker kunnen bekoren. Beleef een uitzonderlijke reis in dit immense natuurreservaat met zijn talloze gemakkelijk toegankelijke wandelingen. Tijdens deze mooie wandelingen langs het meer kunt u niet alleen tijdelijke tentoonstellingen bezoeken, maar ook een didactische bijenkorf, een etno-botanische tuin waar u alles leert over het gebruik van planten, enzovoort. Eindig uw dag bij een maaltijd in la Cantine, een restaurant dat werkt met lokale producten, en geniet van het panoramische uitzicht over het meer.

De Aquascope Virelles heeft als missie toerisme, onderwijs en milieubescherming te combineren.

Smelt voor de honing en de bijen in Lobbes

Dit kleine museum, dat is opgericht en wordt uitgebaat door vrijwilligers, is gratis toegankelijk voor bezoekers die alles te weten willen komen over dit diertje dat onontbeerlijk is voor het leven op aarde. Le musée du miel et des abeilles (het honing- en bijenmuseum) is tegelijkertijd didactisch en interactief. Tijdens uw bezoek wordt u begeleid door een professionele imker die met plezier al uw vragen zal beantwoorden. U leert er alles over het leven van de bijen aan de hand van een bijenkorf achter glas en in bepaalde periodes van het jaar kunt helpen bij de honingoogst.

Bijenlarven scheiden hormonen af die gunstig zijn voor het menselijk lichaam.

Ontdek de grootste geheimen van de drukkunst in Thuin

La Maison de l’Imprimerie (Drukkerijmuseum) is een levendig, niet te missen museum, dat is toegespitst op beroepen die met papier werken en hun geschiedenis. Wilt u meer weten over letterzetten, gravure of boekbinden? Dan bent u hier aan het juiste adres. Onder begeleiding van gidsen-animatoren leert u alles over de productie van perkament of over het drukken van teksten zoals vroeger. Een magische activiteit, perfect geschikt voor kinderen. Met de indrukwekkende collectie oude machines die nog steeds werken, maakt u spelenderwijs een sprong in de tijd.

Beheer de magie van de aarde in het Pottenbakkershuis in Châtelet

La Maison de la Poterie (het Pottenbakkershuis) brengt hulde aan de pottenbakkers van gisteren en vandaag. Deze tempel van de geschiedenis van de keramiek is gevestigd in de oude pottenbakkerij Guerin de Bouffioulx. Het is ook een van de laatste drie artisanale pottenbakkerijen die nog actief zijn in Châtelet. Ter plaatse kunt u voor een zeer democratische prijs aan de hand van een scenografisch parcours de grote evoluties volgen, van de industriële productielijnen tot het ambachtelijke vakmanschap, twee activiteiten die mee zorgden voor de reputatie van Châtelet en Bouffioulx.

Het is vandaag de dag het grootste en een van de belangrijkste fotografiemusea in Europa (6000 m²)

Ontdek de wereld zonder het Fotografiemuseum van Charleroi te verlaten

Het grootste fotografiemuseum van Europa zit vol verrassingen. Met een aantrekkelijke programmatie, die zowel de meest veeleisende bezoekers als geïnteresseerde leken aantrekt, biedt het Musée de la Photographie (Fotografiemuseum) in alle seizoenen een andere blik op onze wereld. In het park van 85 hectare vol opmerkelijke bomen die zijn opgenomen in de erfgoedinventaris, kunt u uw bezoek afsluiten met een mooie, verkwikkende wandeling.

Laad u weer op in het Musée du Malgré-tout

Het Musée du Malgré-Tout (Museum ondanks alles) is gevestigd in de lokalen van de voormalige elektriciteitscentrale van Treignes en heeft zijn naam ontleend aan het nabijgelegen gehucht. Elk jaar biedt het de bezoekers die geïnteresseerd zijn in lokale archeologie twee tijdelijke tentoonstellingen met internationale uitstraling bovenop de vaste collectie. Het is vooral een onmisbare plek om meer te leren over de evolutie van de mens en zijn technieken in de prehistorie. In het park vindt u reconstructies van oude woonsten. U kunt er ook het hele jaar door deelnemen aan animaties en workshops voor groot en klein.

Zich verbazen, leren, experimenteren of originele avonturen beleven… In Charleroi Métropole en zijn talloze originele musea is er altijd wel iets te beleven.