Deze pottenbakkers trotseren de Ikea-generatie

Deze pottenbakkers trotseren de Ikea-generatie
Deze pottenbakkers trotseren de Ikea-generatie

Pottenbakkerij, Châtelet

Bouffioulx is al meer dan 700 jaar een ronkende naam in de internationale pottenbakkerswereld. Het aloude ambacht levert unieke stukken op die tegelijk tijdloos en trendy zijn.

Het aardewerk van Bouffioulx is bovenal een echt streekproduct, gemaakt met lokale grondstoffen en vervaardigd uit ‘grès salé’ (steengoed met zoutglazuur). De klei uit België en Duitsland wordt handmatig bewerkt en eenmalig op hoge temperatuur gebakken.

Cette potière réalise des verres de bière personnalisés
Tot voor enkele jaren werd het aardewerk van Bouffioulx nog naar alle uithoeken van de wereld geëxporteerd.

Wanneer de temperatuur tijdens het bakken 1.260 graden bereikt, wordt er zeezout in de oven gegooid. Het gas dat daarbij geproduceerd wordt, geeft het vaatwerk zijn glanzende (geglazuurde) uitzicht. “We gebruiken een 100% natuurlijke grondstof en alle afval is ook recycleerbaar”, vertelt Didier Lardinois die al 49 jaar pottenbakker is. “Als het aardewerk gebarsten of gebroken is, kunnen we het opnieuw smelten en hergebruiken.”

In tegenstelling tot porselein of aardewerk met tinglazuur moet dit steengoed ook maar 12 uur gebakken worden. Daardoor blijft het energieverbruik tijdens deze fase beperkt.

De potten zijn bestand tegen de meest corrosieve zuren

Potten voor alle gebruik

De potten hadden vroeger vooral een decoratieve functie maar worden ondertussen steeds vaker als dagelijks gebruiksvoorwerp aangewend. Met name de ‘mugs’ (grote mokken) zijn een hit. “Tal van ondernemingen grijpen terug naar aardewerk om de (plastic) afvalberg te verkleinen. Ze vragen ons bv. leuke koffiekopjes te ontwerpen met het bedrijfslogo zodat ze geen wegwerpservies meer moeten gebruiken“, verduidelijkt Didier Lardinois.

Ook vanuit de horeca is de vraag groot. “Ik heb al verschillende bekers gemaakt voor Chimay en Orval. Een van mijn collega’s werkt voor Rochefort. Momenteel ben ik bezig aan bierkelken voor Waterloo. Ik fabriceer er 100.000 per jaar“, vervolgt hij.

Verres de bière personnalisés en train de sècher

Het steengoed dat voor het aardewerk wordt gebruikt, is bovendien ‘onbederfelijk’, zoals dat heet. Dat betekent dat het tegen allerhande vloeistoffen bestand is. “In de vorige eeuw werden de potten uit ons ‘gres’ onder meer gebruikt om er het zuur in te bewaren waarmee foto’s ontwikkeld werden“, geeft Didier Lardinois een treffend voorbeeld. Ze kunnen voor van alles en nog wat gebruikt worden.

Unieke objecten

Heel wat pottenbakkers zijn inmiddels ook keramist. Door er hun eigen creatieve stempel op te drukken, is geen enkel stuk hetzelfde. “Elk stuk is uniek, met een eigen ziel“, legt pottenbakster Gwendoline Evrard uit. “Wie een stuk aardewerk koopt, kiest een welbepaald exemplaar dat hem of haar bevalt. De relatie met het voorwerp verandert helemaal. We hechten er meer aan, het is waardevol. Het stuk is weliswaar bedoeld voor de verkoop, maar we zijn trots dat we het kunnen tentoonstellen, als een kunstwerk.”

Many designers are turning towards potters for their creations. There are some very different techniques, such as the one called paper clay. “The clay is as fine as paper,” she continues, “the objects are superb.”

Het steengoed kan niet alleen in tal van vormen maar ook in allerlei kleuren uitgevoerd worden.

Pots réalisés en grès salé
Liefhebbers van aardewerk kopen kommen en borden uit terracotta vaak in een opwelling omdat het hen iets doet.

Items voor het nageslacht

Lang geleden werd het pottenbakken nog aangeleerd op school. Vandaag is dat niet meer zo. Kinderen kunnen er nochtans heel wat vaardigheden mee ontwikkelen zoals behendigheid en verbeeldingskracht.

Boetseren met klei kan zelfs de allerkleinsten boeien. “Het productieproces geeft een goed gevoel en geeft een andere kijk op consumptie. Deze objecten zijn waardevoller. Het zijn voorwerpen die we van generatie op generatie willen doorgeven.”

Het hele jaar door organiseren de pottenbakkers initiatielessen. In juli komt het hele dorp een weekend lang tot leven tijdens het jaarlijkse Pottenbakkersfeest.

Tour de potiers attire de nombreuses personnes
Het pottenbakken spreekt tot de verbeelding van kinderen en jongvolwassenen.

Contact: 

Poterie Lardinois
avenue E. Vandervelde, 41
6200 Bouffioulx
+32 (0)71/39.68.41
info@la-poterie-lardinois.eu
www.la-poterie-lardinois.eu

Poterie Dubois
Rue E. Hermant 20
6200 Bouffioulx
+ 32 (0) 71 38 17 61
www.poteriedubois.be

Poterie Biron
Rue de la Maladrerie, 17
6200 Châtelet
+32 (0)71/38.08.21 / +32 (0)477/46.85.25
info@poteriebiron.be
www.poteriebiron.be

Poterie silico alumineux JS- Vanespen
Facebook

©Photos et vidéos/Reed et Jérôme Gobin