In deze didactische brouwerij leert u bier maken met lokale hop

In deze didactische brouwerij leert u bier maken met lokale hop
In deze didactische brouwerij leert u bier maken met lokale hop

Breng eens een zaterdag door in brouwerij Brootcoorens in Erquelinnes. Het is een zonderlinge plek met een unieke en gezellige sfeer waar liefhebbers van lokaal en ambachtelijk bier elkaar vinden.

“We hebben hier al veel mensen over de vloer gehad die willen leren brouwen. Recent nog een Spaans koppel. 6 maanden lang zijn ze hier elke zaterdag geweest om te begrijpen hoe een brouwerij werkt. Ze willen hun eigen brouwerij beginnen in Spanje”, zegt Alain Brootcoorens, initiatiefnemer van het Brootcoorens-brouwerijproject. “Ik vind dat je het brouwsel moet kunnen ruiken en het volledige proces moet doorlopen. Je moet die totaalervaring kunnen beleven in een brouwerij.”

Alain Brootcoorens waardeert met name de output van kleine, niet-gestandaardiseerde producties, waaronder brouwerijproducten. In 2000 sloegen hij en een vijftiental vrienden de handen in elkaar om een bier te produceren dat ze samen l’Angelus doopten.

De inspiratie voor de naam van het bier kwam van de kerk een paar honderd meter verderop. Hij verwijst naar het gelijknamige gebed waarvoor de klokken dagelijks luiden.

biere-naturelle-presentation
L’Angélus is een blond bier, vervaardigd op ambachtelijke wijze.

Een 100% natuurlijk bier

Onder de naam ‘Jurande de l’Angélus’ maakt de vriendengroep een smakelijk bier zoals ze het zelf graag drinken. “Ik noem het een natuurlijk bier omdat het alleen bestaat uit de vier basiselementen: gerstemout, hop, gist en water”, legt hij uit. “Het water is niet behandeld en er is geen suiker aan toegevoegd. De smaak is louter afkomstig van het brouwproces.”

Het bier wordt alleen op zaterdag gebrouwen door vrijwilligers uit de vriendengroep. Afhankelijk van de planning van de bestellingen wordt er om de twee tot drie weken gebrouwen.

Jaarlijks wordt 100 tot 200 hectoliter bier ter plaatse gebrouwen, gebotteld en geëtiketteerd.

Bier leren brouwen

De brouwerij staat open voor het publiek en bezoekers worden uitgenodigd om mee te helpen. Heel wat mensen die geïnteresseerd zijn in de bierproductie komen de kunst van het brouwen hier bij Alain leren..

Alain en train de brasser
In deze brouwerij kun je van A tot Z leren hoe bier wordt gebrouwen.

Ondanks de vriendelijke en ontspannen sfeer wordt de productie van het bier nauwgezet gecontroleerd. “Om bier te maken moeten de temperatuurniveaus en het alcoholgehalte regelmatig gecontroleerd worden. Het brouwproces duurt 10 tot 12 uur voor een productie van ongeveer 800 liter. Zich vergissen is geen optie. Je moet de evolutie van het product tijdens de fabricage aanvoelen.”

Het commerciële aspect van de brouwerij komt op de tweede plaats. Met de opbrengst van de bierverkoop kunnen ze het project verbeteren en evenementen organiseren. “We maken bier om het te delen en plezier te maken. Het project is zo opgezet dat we meteen kunnen stoppen als we dat willen, zonder schulden en zonder iemand iets verschuldigd te zijn.”

De productie is hoofdzakelijk bedoeld voor lokale klanten die het kopen in de brouwerijwinkel of in een van de verkooppunten die het aanbieden.

Het eerste didactische hopveld

In 2003 plantte de raad van gildemeesters van l’Angélus het eerste educatieve hopveld in Wallonië aan. “Een eeuw geleden had elk dorp zijn eigen brouwerij en hopveld. Hop is een plant van hier. We vinden wilde exemplaren langs de velden die getuigen van ons brouwersverleden. Met ons didactische hopveld wilden we de band met het verleden herstellen. Het gewas vereist een bijzondere techniek.”

Plant d houblon
De hopplanten worden 7 tot 8 meter hoog.

Het hopveld telt meer dan 300 hopplanten die tot 8 meter hoog kunnen worden. De teelt vindt plaats van februari tot september. De ‘Buvrine-hop’ die bekend staat als een van de beste Belgische hopsoorten en die door veel brouwers wordt begeerd, groeit hier ook, maar de precieze locatie ervan in het hopveld wordt geheimgehouden.

Er werden ook talrijke variëteiten fruitbomen aangeplant, sommige zeldzaam, waaronder hoogstamappelbomen, Chinese moerbei, kweeperen, mispels … Daar komen nog aromatische planten bij die worden gebruikt om nieuwe bierrecepten uit te werken.

Jarenlang nodigde de brouwerij scholen uit de omgeving, aan beide kanten van de grens, uit om de leertuin te ontdekken. Tijdens de oogst hielpen de leerlingen de kleine bloemetjes met de hand plukken.

Altijd boeiende ontmoetingen

De brouwerij en het hopveld zijn vooral een voorwendsel om mensen te ontmoeten en van gedachten te wisselen. “Wij nemen onszelf niet al te serieus. We willen vooral fijne momenten beleven met interessante mensen. Onze manier van werken is nogal surrealistisch! Maar we zijn er al 20 jaar en het werkt nog altijd”, lacht hij.

Façade de cette brasserie pas comme les autres
Deze lokale en ambachtelijke brouwerij is in de eerste plaats een ontmoetingsplek.

De brouwerij biedt ook brouwen op maat aan. Geïnteresseerden kunnen hier hun eigen brouwsel maken, met advies van de brouwmeester. Ze kiezen het recept, de fles en het etiket.

Op de site worden tal van evenementen georganiseerd, zoals het Hopfeest en de deelname aan ‘Beau Vélo de Ravel’. “We hebben ondertussen al meer dan 6.000 fietsers op het terrein verwelkomd.”

De bijzondere brouwerij trekt nieuwsgierigen en hopliefhebbers uit België en elders aan.

Contact :
Brasserie Brootcoorens of brasserie d’Erquelinnes
Rue de Maubeuge, 197
6560 Erquelinnes
Tél. +32 479 88 78 35
https://bierenaturelle.be/