Een dag in de Abdij van Chimay, een bedrijf als geen ander

Een dag in de Abdij van Chimay, een bedrijf als geen ander
Een dag in de Abdij van Chimay, een bedrijf als geen ander

Trappistenbieren en -kazen uit Chimay, Chimay

Elke dag bezoeken heel wat toeristen de abdij van Scourmont, in de gemeente Chimay. Ze willen het geheim ontdekken van het beroemde Chimay-bier, dat wereldwijd gekend is.

“Weet u waar Chimay-bier wordt geproduceerd?” vraagt een toerist aan de monnik die aan de receptie van de abdij van Scourmont zit. “Dat is wel degelijk hier, in de gebouwen naast de kerk en het klooster, maar de brouwerij is niet toegankelijk voor bezoekers. Ik raad u aan om het bos door te wandelen, en dan vindt u voor de parkeerplaats de Auberge du Poteaupré. Daar vindt u alle Chimay-producten, die u uiteraard kunt proeven”, antwoordde hij.

Broeder Edouard, die al jaren bij de receptie postvat, verwelkomt toeristen uit de hele wereld, die worden aangetrokken door dit zeer bijzondere bier. Hij is een van de 16 monniken in de abdijgemeenschap, tussen 46 en 105 jaar oud.

De monnikengemeenschap houdt zich niet alleen bezig met bidden, ze zetten ook vrijwillig het brouwproces voort zodat de traditie van het trappistenbier bewaard blijft.

chimay-connu-monde
De producten van Chimay zijn over de hele wereld bekend

Bier- en kaasproductie in het hart van de abdij

De trappistenbieren van Chimay worden gebrouwen in het hart van de abdij. Fabrice Bordon, woordvoerder van het bedrijf, toont de lokalen: de kuipen, het laboratorium voor het uitvoeren van dagelijkse tests, de reserves, enz. “Dit is de vergader- en proefruimte. Elke dag rond 11.30 uur testen verschillende experts verschillende bieren om met name de gisting en de constante smaak van het bier te controleren.”

Het trappistenbier wordt gebrouwen in het hart van de abdij onder toezicht van de monniken

De brouwerij is goed geïntegreerd in de architectuur van de abdij en is een echte productielocatie, uitgerust met de modernste technologieën. Hier wordt jaarlijks 180.000 hectoliter bier gebrouwen. Deze hoeveelheid komt overeen met 60 miljoen kleine flessen, die welbekend zijn op de markt. Het productieproces duurt ongeveer 5 weken. De bieren worden geëxporteerd naar 74 landen, voornamelijk Frankrijk, de VS en China. De Chimay Bleue is internationaal het meest succesvol.

De abdij produceert ook 960 ton kaas per jaar. “Het bedrijf haalt zijn voorraden bij de omliggende boerderijen van een zestigtal boeren. Het productieproces duurt ongeveer 4 weken.”

Chimay-futs-
De Chimay Bleue Grande réserve wordt enkele maanden bewaard in eikenhouten vaten

Een warm welkom voor toeristen

Wat ook nog bijzonder is: veel liefhebbers willen de productieplaatsen ontdekken. Het bedrijf heeft daarom een toeristische activiteit bedacht om op deze belangrijke vraag te antwoorden: het heeft de Espace Chimay Expérience gecreëerd die de geschiedenis vertelt via een interactieve tentoonstelling. Zo kwam ook de Auberge du Poteaupré tot stand. Hier worden bezoekers uitgenodigd om een biertje of een lokaal gerecht te proeven of kunnen ze uitrusten in een kamer op de bovenverdieping. Meer dan 2.000 toeristen komen er elk jaar op bezoek.

Tot slot onderscheidt het bedrijf zich ook door zijn manier van werken. De kantoren en bottelarijen bevinden zich op enkele kilometers van de abdij van Scourmont, in de industriezone van Baileux. Ze hebben 200 arbeiders, die hun schema’s opstellen volgens de filosofie van het klooster. “Wij werken van 7:00 tot 15:00 uur, vijf dagen per week. Rond 11.00 uur eten we soep. De medewerkers krijgen kisten met bier of kaas”, zegt Fabrice Bordon. “De werktijd is beperkt tot de uren van de abdij, zelfs als de productievraag toeneemt“.

Medewerkers ontvangen kisten met bier of kaas

 

moines-bieres-chimay-trappiste
Volgens de trappistenfilosofie houden de monniken van de abdij van Scourmont toezicht op de productie van de bieren

De winst gaat naar lokale sociale initiatieven

Geheel volgens de trappistenfilosofie gaat het grootste deel van de winst naar sociale initiatieven. De Fondation Chimay Wartoise werd opgericht om de distributie ervan te beheren. Deze selecteert lokale projecten op basis van hun maatschappelijke betrokkenheid. “90% van de winst van het bedrijf Chimay wordt beheerd door de Stichting. Deze laatste ondersteunde al meer dan 900 projecten in de regio”, zegt Fabrice Bordon.

Het bedrijf test al enkele jaren nieuwe manieren om het bier te bewaren. Het bedrijf biedt nu ook Chimay Bleue Grande Réserve-bieren aan. “Dit zijn Chimay Bleue-bieren die 4 maanden in eikenhouten vaten hebben gerijpt. Dit zijn oude cognac-, rum-of whiskyvaten die opnieuw worden gebruikt. Ze geven het biereen heel bijzondere smaak”, zegt hij.

Sommige bieren van enkele tientallen jaren oud, worden nog steeds in de kelders van de abdij bewaard. En slechts enkele uitverkorenen zullen ze kunnen proeven.

 

Contact :
Espace Chimay
Rue de Poteaupré, 5
6464 Bourlers
+32 (0)60 21 14 33
www.chimay.com

©Video/Reed & Leslie Artamonow