Droombedden voor magische nachten

Droombedden voor magische nachten
Droombedden voor magische nachten

Valt je kind moeilijk in de armen van Morpheus of kruipt het elke nacht je bed in? Probeer dan een bedhut, een tentbed of zelfs een wagonbed, ontworpen door de lokale firma  Mathy by Bols uit Mariembourg. Voortaan geen excuses meer!

Jules Mathy en Jean-Marie Bols ontmoetten elkaar in 1985. De eerste produceert houten speelgoed, de tweede verkoopt kwaliteitsmeubelen. Samen lanceren ze een leuk en creatief bedrijf in houten meubels.

“De afgelopen tien jaar hebben we vooral veel succes gehad met onze bedhut. Oorspronkelijk stelde de ontwerper zich een verwaaide hut voor, zonder duidelijke structuur, met scheef gezaagde planken”, zegt Jean-Marie Bols, oprichter van Mathy by Bols. “Alsof we net planken hadden geraapt op het strand na een storm en die tegen elkaar hadden genageld. Hij had zijn ontwerp geïllustreerd met een afbeelding van een surfershut in Miami. Maar in de praktijk wordt de bedhut wel heel mooi afgewerkt zonder zichtbare schroeven; bijzonder inspirerend.”

Bedenkers van originele meubelen

Het bedrijf focust op de creativiteit en originaliteit van de producten. In de loop der jaren heeft Mathy by Bols een hele reeks creatieve meubels ontwikkeld. Bv. diverse modellen bedden in de vorm van een boomhut, met een glijbaan om ’s morgens naar beneden te komen; de droom van elk kind! Andere creaties plaatsen het kind in een tent, onder een constructie van hout en doek, of laten het ’s nachts op reis gaan aan boord van een caravan, een wagon of een woonwagen.

lit-en-cabane
De bedhut is het populairste meubelstuk bij de particulieren

Sinds kort produceert het bedrijf ook meubelen afgestemd op de pedagogische voorschriften van Montessori. Zo stelt het Discovery-model het kind in staat zijn omgeving te verkennen terwijl het zich veilig voelt. Het bed staat dicht tegen de grond en de randen zijn aan de uiteinden verhoogd om het kind te beveiligen en het in staat te stellen zijn knuffeldieren dicht bij zich te hebben. Om de verbeelding te stimuleren, doet het ontwerp denken aan een onbepaald mobiel voorwerp. Je kunt er een trein in zien, een speeder, de ‘crèmekar’ van de ijscoman of die van de melkboer.

Bovendien is elk meubel ontworpen om met het kind mee te evolueren. Het meubilair past zich aan zijn behoeften en verlangens aan. “Een cosleepingbed – een veilige structuur die aan het bed van de ouders wordt vastgemaakt – kan naderhand bv. worden gebruikt als een bank of bureau.”

Mathy by Bols produceert ook boomvormige boekenrekken, bureaus, kasten enz., altijd met een vleugje originaliteit.

Een optimaal productiemodel

Geconfronteerd met de internationale concurrentie, heeft Mathy by Bols zijn productiesysteem geoptimaliseerd. Het heeft zich ontwikkeld op basis van twee prioriteiten, aan de ene kant de kringloopeconomie en aan de andere kant bekwame vaklui. “We houden geen onverkochte voorraad aan. We produceren volgens de vraag, maar snel en doeltreffend”, zegt Jean-Marie Bols.

Met die productiestrategie zijn alle gepersonaliseerde meubelen beschikbaar binnen de twee weken na de bevestiging van de bestelling.

Elke medewerker is polyvalent en vult verschillende werkposten in, afhankelijk van de orders.

De productieplanning wordt opgemaakt in twee fasen van elk 2 weken: de eerste fase bestaat uit het aanleggen van de voorraad onderdelen en grondstoffen terwijl de orders binnenlopen; de tweede fase dient om de producten die de vorige 2 weken zijn besteld, af te werken, te assembleren en hun uiteindelijke look te geven. “We hebben meer dan 20.000 verschillende meubelreferenties. Elk exemplaar is anders door zijn vorm, zijn kleur, zijn grootte, …”, legt Jean-Marie Bols uit.

Elke twee weken komen er tussen de 40 en 80 bestellingen binnen in de werkplaats. Ze moeten 2 weken later klaar zijn voor verzending. “Al onze medewerkers zijn polyvalent. Dankzij hun vaardigheden kunnen ze in korte tijd verschillende onderdelen maken. De productie wordt georganiseerd en opgevolgd met een computerprogramma.”

Een kwalitatieve aanpak op maat

Alle grondstoffen worden streng geselecteerd op hun kwaliteit. Afhankelijk van het model kiest het bedrijf voor massief grenenhout uit Scandinavië, berkenmultiplex, lindenhout of, voor bepaalde stukken, MDF met een zeer hoge dichtheid en een zeer laag formaldehydegehalte.

De onderdelen worden in de fabriek geassembleerd met een systeem van onzichtbare schroeven om de stevigheid van de montage te garanderen.

De maatwerkmeubelen worden zoveel mogelijk in de fabriek geassembleerd om hun stevigheid te garanderen.

“Voor stapelbedden garanderen we een montage in 20 minuten. De meubelen kunnen zonder problemen gemonteerd en gedemonteerd worden. Ze worden regelmatig aangetroffen op tweedehandssites, in tegenstelling tot de producten van de meeste van onze concurrenten.”

In de toekomst wil het bedrijf zelfs nog meer aanpasbare producten aanbieden. Momenteel kunnen klanten het model en de kleur kiezen. Binnenkort zullen ze elk meubelstuk kunnen aanpassen aan de grootte van de in te richten ruimte.

Contact:
Mathy by Bols
Chaussée de Roly, 26
5660 Mariembourg
00 32 60/31.30.30
info@mathy-by-bols.be

©Photos et vidéo/Jérome Gobin