Gepersonaliseerde juwelen met een verhaal

Gepersonaliseerde juwelen met een verhaal
Gepersonaliseerde juwelen met een verhaal

Ambachtelijk juwelierster Géraldine Raulier maakt unieke juwelen op maat van haar klanten.

“Mensen komen naar mij met een heel specifiek project in gedachten. Het gaat vaak om een belangrijk moment in hun leven dat ze vaste vorm willen geven”, legt Géraldine uit. “Dat kan een huwelijk zijn, maar ook een sterfgeval, een grote verandering … het is een moment vol emotie. En dat moment willen ze laten vastleggen in een sieraad.”

Creativiteit en uitwisseling

Géraldine stemt het ontwerp van de sieraden af op die sleutelmomenten. Een goed gesprek en het uitwisselen van ideeën zijn daarvoor cruciaal. “Mijn klanten komen met hun verhalen, soms zonder dat ze precies weten wat voor soort sieraden ze willen. Wanneer we praten, komen er ideeën naar boven. Het is een echte samenwerking.”

Voor de verlovingsringen vraagt Géraldine bv. de bruid en de bruidegom naar hun idee over hen als koppel, de persoonlijkheid van elke partner en de symboliek van de verbintenis. Ze vraagt hen ook naar de waarden die hen dierbaar zijn, om woorden te koppelen aan dit belangrijke moment in hun leven en ze symbolisch te vertalen naar het uiteindelijke juweel.

Pierres-precieuses-exposees
De keuze van de materialen en de stenen hangt af van de emotie van het moment.

Aan die gesprekken ontspruiten schetsen voor sieraden waar Géraldine in haar atelier verder aan werkt, met uitzicht op de tuin. “Hier zie ik het veld en de tuin aangelegd volgens de logica van de permacultuur, het bos ook … hoe zou ik daar niet geïnspireerd door kunnen raken”, glimlacht ze. Haar creativiteit is geworteld in de wereld van de klant en in de natuur die hem omringt.

Op basis van schetsen wisselt ze meermaals van gedachten met de opdrachtgever. Pas nadat er overeenstemming is bereikt, giet de juwelierster het sieraad in de uiteindelijke vorm.

Goud dat van generatie op generatie overgaat

De keuze van de materialen, in overleg met de klant, is ook een belangrijke stap in het creatieproces.

9 van de 10 creaties van Géraldine zijn van goud. Die grondstof wordt op een ethische manier geselecteerd. Het goud is soms afkomstig van oude familiejuwelen of recuperatie, een aanpak waaraan Géraldine de voorkeur geeft. “Ik werk bijvoorbeeld graag met juwelen die een symbolische waarde hebben en van generatie op generatie overgegaan zijn. Ik heb klanten die me de trouwringen van hun grootouders brengen om die van hen te maken”, legt ze uit. “Goud kan oneindig worden gerecycleerd, het is een edel en duurzaam materiaal.”

or-en-train-de-fondre
Géraldine werkt graag op basis van een oud familiejuweel.

Als ze onvoldoende edelmetaal kan vinden via recuperatie, werkt Géraldine met fairtradeleveranciers. Ze heeft daarvoor trouwens de krachten gebundeld met een juwelierscollectief om Urcaguary Coop fairtradegoud aan te bieden tegen een aanvaardbare prijs.

Sommige juwelen zijn versierd met edelstenen. “Ik maak juwelen volgens de lithotherapeutische aanpak. Ik bied mijn klant de steen aan die het beste past bij de emotie die hij ervaart wanneer hij me komt opzoeken.”

Ruwe materie omvormen

Dan is het tijd voor het concrete handwerk. Géraldine installeert zich comfortabel achter haar werkbank en bewerkt de materialen. Ze smelt het goud of zilver, zet de stenen, polijst het metaal, krimpt het, hardt het enz.

Het is een werkje dat concentratie vergt. “Als ik in mijn atelier ben, zit ik in mijn bubbel. Dan moet niemand me lastigvallen. Dit precisiewerk helpt me te herbronnen en mijn batterijen op te laden. Heel weldadig.”

artisan-en-train-de-fabriquer-un-bijou
De vervaardiging van sieraden vergt precisie en concentratie.

De apotheose… presentatie van het juweel aan de klant

Tenslotte komt het hoogtepunt van de creatie van het juweel, wanneer Géraldine het afgewerkte stuk aan de klant kan presenteren. “Woorden schieten me tekort om dat bijzondere moment te beschrijven. Bij de voorstelling van het sieraad kom ik echt in het verhaal van de persoon voor wie ik vele uren heb gewerkt. De klant ziet op zijn beurt een belangrijk moment in zijn leven vaste vorm krijgen. Dat moment is bijzonder krachtig, het zit vol gevoelens, het is echt heel mooi”, legt ze uit.

Decouverte-du-bijou-par-la-cliente
Klanten zijn vaak ontroerd als ze het juweel zien zoals ze het zich hadden ingebeeld.

De reacties zijn uiteenlopend. Sommige mensen huilen, anderen zijn verbluft en allemaal bewonderen ze de creativiteit van Géraldine. Die uitwisseling zorgt voor een echte band tussen Géraldine en haar klant: “Net zoveel als ik aan de mensen heb gedacht toen ik het object ontwierp, zullen zij aan mij denken als ze het dragen.”

Kiezen voor een ambachtelijke juwelenmaker, geeft een menselijke kant aan de creatie van een sieraad.

Ontdek alle creaties van Géraldine op haar Instagram.

Contact :
Géraldine Raulier
Trieu Colinot, 21
6560 Solre Sur Sambre
+32.(0)499.239.288
info@geraldineraulier.be
https://www.geraldineraulier.be/

 

©Vidéo et images/Jérôme Gobin