Op bezoek bij twee zadelmakers

Op bezoek bij twee zadelmakers
Op bezoek bij twee zadelmakers

Cuir Concept Fontaine-L’Évêque

Nooit gedacht dat we zo’n vindingrijkheid zouden aantreffen bij het maken van … een motorzadel.

Het type leer, de kleur, de snit, de vorm, het materiaal, de dikte, hoe alles aan elkaar wordt gezet … het wordt hier allemaal op maat van de klant gekozen“, vertelt Valérie Francq, zadelmaakster bij Cuir Concept in Leernes. Eén ding is duidelijk: “Alles aan een motorzadel is personaliseerbaar”.

Partner en collega-zadelmaker Alain Francq kan dat enkel maar beamen: “Niets geeft me meer voldoening dan een fabrikant die me een motor komt brengen met de boodschap dat ik ‘carte blanche’ heb. Dat je helemaal je eigen ding kan doen, geeft je vleugels. 

Selle en train d'être cousue
Een aangepast zadel vermindert de belasting van de rug en de benen.

Ieder zijn eigen zadel

Het atelier Cuir Concept is al 35 jaar gespecialiseerd in de maatbekleding van motorzadels. Naast het esthetische aspect moet het zadel bovenal comfortabel zitten voor de motard. Er wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw van de klant en zijn of haar specifieke behoeften.

Alain en Valérie Francq maken er een erezaak van hun klanten op voorhand uitgebreid te ontmoeten. “We vragen onze klanten ons uit te leggen wat ze storend vinden aan hun zadel. We laten hen plaatsnemen op de motor en bekijken wat er aangepast kan worden. Ons doel is onze klanten zo goed en zo comfortabel mogelijk te laten zitten. We passen het zadel zo aan dat de rug, billen, benen enz. zo weinig mogelijk belast worden“, vertelt Alain.

Selles fabriquées artisanalement
Het schuim, de stoffen, de naden, de motieven … Elke motard kiest het zadel dat bij hem of haar past.

Comfort voor alles

Op basis van de vraag bewerken de zadelmakers de schuimlaag om het zadel harder of minder hard te maken, vullen bepaalde delen wel of niet op, herwerken de vorm, plaatsen het zadel lager of hoger, bevestigen ze een antisliplaag enz. Ze gebruiken verschillende materialen om een optimaal comfort te garanderen. “Elk stuk is uniek omdat het precies op maat van de motard wordt gemaakt“, verduidelijkt Valérie.

Met een gepersonaliseerd zadel wordt reizen een stuk comfortabeler.

Zodra het zadel goed zit, wordt er naar het design gekeken, opnieuw al naargelang wat de voorkeur van de klant. De klant kiest de kleur van de stof, de snit enz. De zadelmakers kunnen op eenvoudig verzoek ook bepaalde motieven borduren. “Sommige klanten willen graag het merk van hun motor op hun zadel. Andere hebben liever een apart motief zoals een fee of een doodskop. Zo heb ik er recent nog eentje gemaakt“, vertelt Valérie terwijl ze haar creaties toont.

Mensen zoals u en ik

Net als hun motors zijn ook de – hoofdzakelijk mannelijke – klanten erg gevarieerd. Naast de bekende merken BMW en Harley-Davidson werken Alain en Valérie ook aan zadels voor oldtimers. “Het beeld van de motard zoals we dat op tv te zien krijgen, gaat hier niet op. Wij hebben klanten die hun motor gebruiken om naar hun werk te rijden en een ‘nette’, meer klassieke stijl zoeken. Daarnaast zijn er die graag ‘cruisen’ in hun vrije tijd, waar het zadel wat fantasierijker mag zijn. Maar waar ze hun motor ook voor gebruiken, ze zijn er allemaal door gepassioneerd“, geeft Valérie nog aan.

Sellier en train de rouler à moto
Deze zadelmakers zijn in België de enige die gespecialiseerd zijn in motorzadels.

De klanten komen uit heel België, van Antwerpen tot Aarlen. Sommige zakken zelfs vanuit Frankrijk of Luxemburg naar Leernes af. Deze zaak is in ons land de enige die gespecialiseerd is in de bekleding van motorzadels. “We werken binnen een zeer specifiek vakgebied  en we staan 100% garant voor ons werk. Onze zadels zijn bestand tegen wind, regen en zon. De kwaliteit is voor ons primordiaal“, aldus nog Alain.

De zadels zijn volkomen weerbestendig.

Om hun naambekendheid te vergroten zijn Alain en Valérie Francq ook op heel wat motorbeurzen met oldtimers aanwezig.

Zadels en meer

Alain en Valerie hebben recent ook een ‘budgetzadel’ ontwikkeld. De ‘stoplichten’ of knipperlichten kunnen daar rechtstreeks ingewerkt worden. “Klanten hoeven niet langer naar een garage. Ze moeten enkel hun zadel bevestigen en de stekkers insteken“, aldus nog Alain.

Valérie maakt, naast de zadels, ook motorhelmen op maat. Ze bekleedt ze met leer of beschildert ze met ‘vintage’ belettering.

Casque dont le lettrage a été personnalisé
Ook de motorhelmen kunnen gepersonaliseerd worden.

Contact:
Alain et Valérie FRANCQ
29, rue de la grande Marlière
6142 Leernes
+32 (0)496/131810
info.cuirconcept@gmail.com
www.cuirconcept.net