Daarom koopt u kaas best bij een lokale producent

Daarom koopt u kaas best bij een lokale producent
Daarom koopt u kaas best bij een lokale producent

Vraagt u zich af waar u in de streek een goede, ambachtelijke kaas kunt vinden? Zoek dan niet verder. Charleroi Métropole telt heel wat hoevewinkels. De producenten verkopen er hun producten rechtstreeks aan u. Wij bezochten de Ferme Van Landschoot in Rèves.

De Ferme Van Landschoot heeft zich helemaal toegelegd op de zuivelproductie. De boerderij beschikt over een honderdtal hectare landbouwgrond en een kudde van 120 koeien. Ze maakt al meer dan 30 jaar kaas. Voor een product van topkwaliteit wordt, van bij de voeding van de koeien tot de verkoop van de kaas, aan alles gedacht.

De verzorging van de dieren komt op de eerste plaats. Hun welzijn is het allerbelangrijkst voor veehouder Erwin Van Landschoot, want dat heeft een directe impact op de melk. “Een gezonde koe geeft kwaliteitsmelk”, vat hij het in een zin samen.

vaches-dans-l-etables
De koeien stappen zelf naar een melkrobot om te worden gemolken.

In hun stal vinden ze borstels om tegenaan te schurken en matrassen om op te rusten. De ruimte wordt met ventilators verlucht om het er aangenaam koel te houden. “Koeien gedijen het best bij een temperatuur van 8 graden. Temperaturen boven de 25 graden zijn heel onaangenaam voor hen. Ik probeer hier zomer en winter de gepaste temperatuur te creëren zodat ze zich altijd opperbest voelen”.

Lokaal en verser dan vers

De koeien gaan zelf naar een melkrobot om te worden gemolken. Dat kunnen ze dus dag en nacht, de klok rond. “Het hangt van elke koe af hoe vaak ze gemolken wordt. Als ze net gekalverd heeft, zal ze eerder vaker komen, zo’n 4 tot 5 keer per dag. Haar uier is dan erg gespannen en door het melken kan ze die spanning direct verlichten. Na deze zogeheten lactatiefase neemt het aantal melkbeurten weer af tot 2 à 3 keer per dag”, vertelt hij.

We rekenen op gemiddeld 2,8 melkbeurten per koe per dag, zo legt de veehouder uit.

Een deel van de melk gaat direct naar het kaasatelier om te worden verwerkt. De rest wordt aan een extern melkbedrijf verkocht.

Het verwerkingsatelier bevindt zich net naast de stal, in een specifiek lokaal dat verbonden is met een grote melkleiding. “U ziet het, zodra een koe gemolken wordt, komt de melk via een directe lijn hier binnen. De melk wordt warm verwerkt zonder dat ze eerst vervoerd of bewaard moet worden. Dat heeft twee belangrijke voordelen, de goede eigenschappen van de rauwe melk blijven behouden en de impact op het milieu blijft beperkt”, zegt Sophie Van Landschoot-Depuydt, kaasmaakster en boekhoudster van opleiding.

In dit atelier worden een tiental producten op artisanale wijze bereid. Een deel van de room wordt tot boter gekarnd, waarna de rest van de melk in een groot vat belandt voor de wrongel en de verse kaas. De kazen krijgen onder de pers hun vorm. De yoghurts in wording worden verwarmd en vervolgens natuur aangeboden of met een smaakje afgewerkt.

le-fromage-en-train-de-saffiner
De kaas krijgt zijn volle smaak na 4 tot 6 weken rijpen.

Kaas met de hand gemaakt

Sophie is bijna elke dag in het atelier te vinden. “Ik heb veel geleerd van mijn schoonmoeder die me de verschillende recepten heeft bijgebracht. Daarnaast heb ik ook lessen gevolgd. Zo heb ik me kunnen verdiepen in het rijpingsproces van de kazen”, vertelt ze.

In het aanbod zitten verschillende verse en geaffineerde kazen. De verse kazen (ongerijpte kaas en wrongel) zijn al na 1 tot 2 dagen klaar. De zachte kazen (gerijpte verse kaas en de ‘crémeux’ in dezelfde stijl als camembert) blijven 2 tot 3 weken in de kelder rusten. De halfharde kazen, van hetzelfde type als gouda, moeten 4 tot 6 weken rusten voor ze gegeten kunnen worden.

De rèvois kan natuur worden gekocht of met look, fijne kruiden, basilicum, komijn, sjalot, bier enz. al naargelang de voorkeur.

“Als ik er een moet aanraden, dan onze zachte, volle melk witschimmelkaas. Hij doet denken aan een neufchâtel of chaource en is heel zacht maar tegelijk bijzonder smaakvol. U kunt ermee koken of er gewoon van genieten op een boterham. Al kunt u er natuurlijk beter gewoon een paar proeven om u echt een idee te vormen.”

Producente Sophie controleert zelf het rijpingsproces van elke kaas met de hand.

Producten rechtstreeks van bij de producent

De ambachtelijke producten worden verkocht op de wekelijkse markten in de streek, in Fleurus, Carnières en Chapelle-lez-Herlaimont.

U kunt ze ook in de hoevewinkel kopen die van woensdag tot zaterdag open is. “Ik vind het heel fijn de klanten te ontmoeten. Ik weet voor wie ik mijn producten maak. Ik praat met hen over wat zij lekker vinden en wat ze wel eens zouden willen proeven. Ik neem mijn tijd om zo’n dingen met hen te bespreken. Sommige van hen ken ik ook van de crèche van mijn zoontje. Ze wonen hier in het dorp”, aldus nog Sophie.

De klanten komen uit de omgeving. De buurtwinkel zorgt voor een echte interactie.

Er worden ook andere lokale hoeveproducten verkocht, zoals melk, boter, choco en yoghurt. De winkel heeft zijn aanbod ook uitgebreid met andere streekproducten. Klanten vinden er geitenkaas van een boerderij uit Jumet, aardbeienconfituur, bier, appelsap, eieren, de bekende ‘tarte al djote’ (een taart met gefermenteerde kaas en snijbiet) enz.

“We wilden ons aanbod diversifiëren om onze klanten een plezier te doen maar ook om een echt netwerk van lokale handelaars uit te bouwen.”

In totaal werken 3 mensen rechtstreeks voor de boerderij. De inrichting ervan maakt dat beroeps- en privéleven perfect op elkaar kunnen worden afgestemd. “Onze kleine jongen houdt van het leven op de boerderij. Dat is een geluk met alle tijd die we hier doorbrengen. Hij komt dus vaak gewoon mee”, lacht Sophie.

Rest nog een ding voor wie de kazen eens wil proeven … naar de boerderij afzakken of een plaatselijke markt bezoeken.

Sophie-au-comptoir-des-fromages
Ook heel wat inwoners van de aanpalende gemeenten hebben de hoevewinkel al ontdekt.

Contact:
Ferme Van Landschoot
Rue du Berger, 8
6210 Rèves
071/84.40.55

©Vidéo/Jérôme Gobin