Een dag met uitzonderlijke producenten

Een dag met uitzonderlijke producenten
Een dag met uitzonderlijke producenten

Bois Roussel, Montigny-Le-Tilleul

We brachten een dag door in het huis van Bois Roussel, een vzw uit Montigny-Le-Tilleul die mindervalide meerderjarigen opvangt volgens drie criteria: tevredenheid in het werk, integratie in de maatschappij en het welzijn van de mensen.

De 36-jarige Tiziana is mindervalide en bezoekt het centrum al enkele jaren. Vandaag neemt ze deel aan de workshop appelsap maken. “Ik sluit de flessen met de dop en stop ze in een krat,” zegt Tiziana.

Samen met 4 andere mindervaliden en een begeleider-plantenkweker maakt ze appelsap van a tot z, volgens haar sterktes en zwaktes.

handicap-fromage-Montigny
Deze buitengewone mensen vervaardigen kaas die ze elke vrijdag verkopen in hun winkeltje in Montigny-le-Tilleul

Bevredigend werk, meer dan een bezigheid

Deze workshop moet de deelnemers een gevoel van tevredenheid geven via het werk en de specifieke taken die ze tot een goed einde brengen. Daarom wordt hij uitgewerkt met het oog op de ‘buitenwereld’. “Eerst worden de mensen die de appels brengen onthaald door de werkers, die ze helpen om de kratten te lossen,” vertelt Quentin Denuit, begeleider en verantwoordelijk voor de workshop. “Daarna wassen en persen de werkers de appels, pasteuriseren ze en gieten dan het sap in flessen of BIB’s. Eenmaal het sap klaar komen de mensen het halen voor een democratische prijs per liter. De mensen van buitenaf zijn ons echt dankbaar voor dit werk,” benadrukt hij.

De buitenwereld erkent het belang van het werk en zorgt dat mindervaliden zich echt nuttig kunnen maken

Elke werker voert dus een taak uit in de productie van appelsap. Het proces wordt ook nog eens erkend door het FAVV. De hygiëneregels, die van toepassing zijn op alle voedingsproducten, worden nageleefd.

Nog twee andere productieworkshops worden erkend door het FAVV: de kaas- en honingmakerij. Net als met het appelsap maken de werkers de kaas van a tot z en zorgen ze het hele jaar door voor de ruche, ook wanneer de honing wordt geoogst.

clients-bois-roussel-bouteille
Klanten brengen hun appels naar Bois Roussel, die de buitengewone mensen dan persen en bottelen

Een sterke band tussen producent en consument

Om de verschillende producten van Bois Roussel te verkopen, houden de werkers elke vrijdag van 9 u tot 15.45 u een winkeltje open in het centrum. Daar stallen ze de producten uit, verwelkomen en bedienen ze de klanten en maken ze de rekening op. “Sommige mensen met autisme staan in voor de kassa en hebben zo leren tellen. Indrukwekkend hoe ze zich van de taak kwijten en hoeveel vooruitgang ze in enkele maanden tijd maken,” vertelt Julie, begeleidster en kaasboerin in Bois Roussel.

Bois Roussel is ook de officiële leverancier van de Chevaliers de l’Abbaye d’Aulne. Het maakt voor hen twee kazen met dezelfde naam.

Bois Roussel is de officiële leverancier van de kaas van de Chevaliers de l’Abbaye d’Aulne

Nog meer contact met de buitenwereld via schoolbezoeken. “Veel klassen van het 3de en 5de leerjaar in de gemeente brengen een bezoek aan Bois Roussel en maken kennis met de verschillende workshops,” zegt Jean- Marie Grimard, directeur van het centrum. En hij voegt er nog aan toe: “De kinderen stellen vragen over de productie aan de werkers, die ze met plezier beantwoorden en zich gewaardeerd voelen. Een werker vertelde me heel trots dat een kind hem meneer had genoemd.”

travailleur-Roussel-compétences-handicap-Montigny
Elke werker neemt deel aan de activiteit van het Bois Roussel naargelang zijn mogelijkheden

Zich leren uitdrukken via kunst en sport

In het Centrum vinden er talloze evenementen plaats om het werk van deze buitengewone volwassenen in de kijker te zetten. Naast productie zijn er bijvoorbeeld ook workshops die in het teken staan van expressie. “Hier uiten de deelnemers wat ze voelen via toneel, muziek, beeldende kunst, pottenbakkerij enz. Elk werk wordt bijvoorbeeld tijdens een tentoonstelling getoond aan het publiek. We sleepten meermaals de Grand Prix de la Chanson in Charleroi in de wacht,” vertrouwt Agnès Genicq, begeleidster verantwoordelijk voor de creatieve workshop, ons toe.

Een andere workshop focust dan weer op sport. Soms nemen de werkers deel aan de paralympics.

De mindervaliden van Bois Roussel laten zich vaak opmerken door hun fantastische prestaties tijdens verschillende wedstrijden

Maar er vinden ook vele gezellige momenten plaats in het Centrum zoals een kerstfeest, een tentoonstelling en wedstrijden. Vaak helpen de werkers, het personeel en de naaste families mee met het organiseren van de evenementen.

créatif-bois-roussel-Montigny-emotion
Dankzij de creatieve workshop van Bois Roussel in Montigny kan elke werker uiting geven aan zijn gevoelens

Activiteiten die het welzijn van de werkers bevorderen

Bois Roussel is vooral begaan met het welzijn van de werkers. De workshops duren maximaal twee uur. Het aantal bewoners is beperkt tot 24, zodat er niet te veel deelnemers zijn per workshop. Er wordt een workshop ’s morgens en een in de namiddag georganiseerd. ’s Middags nuttigen de werkers een volledige maaltijd, die ze zelf hebben bereid tijdens de kookworkshop.

Bovenop de verschillende workshops gaan de werkers elk jaar op vakantie, als beloning. Een tiental dagen trekken werkers en personeel er samen opuit om het er eens goed van te nemen. “De werkers kiezen zelf wat ze willen doen: op restaurant, een wandeling, een bezoek … Zo bezochten we onlangs een dierenpark,” vertelt Jean-Marie Grimard.

Van de 24 werkers leven 4 in een woning die onder toezicht staat van het Centrum. “Ik wil mijn eigen boontjes leren doppen. Ik woon momenteel bij mijn ouders maar wil graag leren koken en dingen alleen doen. Kortom, ik wil op eigen benen staan. Ik vind dat belangrijk, vooral wanneer mijn ouders er niet meer zijn,” vertelt Delphine Dewinter, die een maand geleden bij Bois Roussel aankwam.

Bois Roussel wil de bewoners onder meer ook begeleiden naar meer autonomie, ieder op basis van zijn mogelijkheden.

Contact :
Le Bois Roussel
Rue de Marchienne 32
6110 Montigny-le-Tilleul
+32 (0)71 51 13 71
leboisroussel@gmail.com
www.leboisroussel.be

©Video/Reed & Jérôme Gobin