De heilzame kracht van paarden

De heilzame kracht van paarden
De heilzame kracht van paarden

Le Bonheur dans le pré, Fontaine-l’Evêque

Badend in de volle natuur ligt Le Bonheur dans le pré. Het is een uniek herbronnings- en welzijnscentrum dat met de genezende kracht van paarden werkt. Deze bijzondere behandelingsmethode richt zich op mensen met speciale noden, zoals kinderen die zich in moeilijke situaties bevinden of volwassenen op zoek naar evenwicht.

Op deze idyllische plek ontvangt Marie-Noëlle Baudoux dan ook een divers publiek, waaronder mensen met een mentale en/of fysieke beperking, kwetsbare kinderen of volwassenen die aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken. Samen met haar team start ze behandelingen op met het paard als partner. De therapeutische omgang met paarden moet mensen helpen de moed te vinden (terug) zorg te dragen voor zichzelf en moeilijke momenten in het leven te overwinnen. “Je voelt je door het paard en de therapeut gesteund op lichamelijk en relationeel vlak, op het gebied van je zelfbewustzijn en zelfexpressie.

De behandeling komt niet van maar door het paard.

Er worden individuele en gezamenlijke sessies gehouden. Bij hippotherapie wordt het paard altijd als het ‘medium’ gezien, een levend hulpmiddel dat contact met de deelnemer(s) mogelijk moet maken. De duur en het verloop van de ontmoeting hangen van de behoeften van alle betrokkenen af, ook die van het paard. Verwacht dus niet dat er bij ‘Le Bonheur dans le pré’ een paard voor je klaarstaat en je zomaar in het zadel mag springen. “Een uur therapie betekent niet dat je een uur gaat paardrijden. Het is veel meer dan dat.

cheval-hippotherapie-bonheur-dans-le-pré
In het herbronningscentrum van Marie-Noëlle passen mens en dier zich aan elkaars ritme aan.

Rekening houden met de verschillen

De bewoners van het dagcentrum ‘L’Empreinte’ van de vzw Soleil Levant – ACIS, in Montignies-sur-Sambre – zullen vandaag zelfs helemaal niet paardrijden. Tijdens deze groepssessie brengen ze wel tijd door met het paard, maar dan op een andere manier. “De sessie begint van zodra ze in het centrum aankomen.” Nadat ze hun laarzen hebben aangetrokken, gaan Christophe, Rudy en Benoît naar het weiland om de paarden te begroeten. “Ik laat mijn gasten op hun eigen tempo naar de dieren gaan. Ze moeten de tijd nemen om gedag te zeggen en ze naar hen toe te laten komen”, licht Marie-Noëlle toe.

“Ik pas mijn sessie aan de wensen, voorkeuren en de gemoedsgesteldheid van elke persoon aan”

Wie bij haar behandeld wordt, kan dus gaan paardrijden maar kan het dier ook net zo goed alleen maar borstelen, zijn hoeven schoonmaken of het strelen. Omdat de gasten van L’Empreinte het centrum al enkele jaren aandoen, hebben ze ook al een band met de dieren. Christophe stapt bijna instinctief op Marley toe om hem gedag te zeggen, te aaien en gewoon bij hem te zijn. “Iedereen heeft wel zijn favoriet, die qua gedrag of karakter het best bij hem of haar past”, bevestigt Tifany Janssens, gespecialiseerd opvoedster bij de instelling.

cheval-hippotherapie-bonheur-dans-le-pré
Omdat het geen paardensportcentrum is, vereisen de activiteiten geen specifieke kennis van het paardrijden.

Elke dag is een evolutie

In het begin wilde hij niet eens in de buurt van het paard komen. Intussen gaat hij het al zelf halen in de wei en neemt hij het ook zelf mee naar de piste. Mensen die van nature erg angstig zijn, hebben veel baat bij hippotherapie. De sessies hebben een kalmerend effect. Bij hun terugkeer naar de instelling zijn ze veel rustiger.

Hoewel de directrice van het centrum haar gasten veel vrijheid laat, verliest ze hun veiligheid geen moment uit het oog. “Door de kudde te observeren, leren we ons publiek ook de fysieke signalen van paarden te herkennen en te begrijpen, aandacht te hebben voor hoe de paarden met elkaar omgaan en te onderscheiden welke gedragingen gevaarlijk kunnen zijn voor mensen”, vertelt Marie-Noëlle.

cheval-hippotherapie-bonheur-dans-le-pré
‘Le Bonheur dans le pré’ is een groen gebied van 4 hectare, pal in de Waalse natuur.

Een driehoeksrelatie

Met een opleiding tot paarden- en dierentherapeut op zak, biedt Marie-Noëlle zowel behandelingen voor therapeutische als preventieve doeleinden aan. Ze steunt daarbij op het principe van een driehoeksrelatie waarbij elke partij – het paard, de cliënt en de therapeut – een bepaalde rol heeft. Alle drie bevinden ze zich in een cocon met als belangrijkste doel het (terug)vinden van een gevoel van welbehagen. Tijdens deze behandeling is het dier een echte partner die in interactie staat met de cliënt, ook al gaat het dan om non-verbale communicatie. Door terug verbinding te maken met het leven, herstellen mensen ook de band met zichzelf.

Het paard als gids

Hippotherapie wordt ook gebruikt voor volwassenen die op zoek zijn naar een beter evenwicht in hun leven. Door het paard herontdekken ze zichzelf, ze vinden terug rust en leren hun emoties aangaan. ‘Le Bonheur dans le pré’ ontvangt mensen terwijl ze volop aan het worstelen zijn met vragen over de zin van het leven. Ze worden met de gepaste zorg en mits een luisterend oor begeleid door paard en therapeut die met name hun zintuigen prikkelen. Door te voelen, te ruiken, te horen en te kijken, worden cliënten zich ten volle bewust van het ‘hier en nu’. Mensen op zoek naar evenwicht, krijgen weer vertrouwen door hun eigen mogelijkheden en beperkingen te leren kennen en ze te omschrijven.

De kleine boerderijdieren groeien hier in alle vrijheid op. Cliënten kunnen al hun zintuigen gebruiken om ze te leren kennen.

Een gezellige beestenboel

Naast de paarden, biedt het centrum ook nog onderdak aan kleinere dieren, zoals honden, konijnen, cavia’s, katten en kippen. “Ze geven ons zoveel terug! Door de dieren voelen we ons geliefd en nuttig, ze zetten ons ertoe aan actiever te zijn, een band op te bouwen en een positieve relatie met onze omgeving te onderhouden”, besluit de enthousiaste therapeute nog. “Wie stage loopt bij ‘Le Bonheur dans le pré’ vindt het natuurlijke ritme van de tijd terug, leeft in de buitenlucht en op het ritme van de dieren.” Kortom, je keert terug naar de essentie.

Het centrum richt zich met de opleidingen stretching en paardenmassage ook tot de zorgprofessionals. Bedoeling is te leren hoe in dialoog te treden met het paard, door er ‘al voelend’ naar te luisteren en reële spanningen te kunnen opmerken.

Contact:

Le Bonheur dans le pré
Rue Emile Vandervelde, 352
6141 Forchies-la-Marche
+32 (0)497 47 38 31
www.lebonheurdanslepre.be

©Video/Reed & Jérôme Gobin