Deze bedrijven uit Charleroi Métropole doen het uitstekend in het buitenland

Deze bedrijven uit Charleroi Métropole doen het uitstekend in het buitenland

Misschien zeggen hun namen je niets, maar deze lokale bedrijven exporteren hun producten en expertise naar het buitenland, waar ze ruime erkenning genieten.

Ontdek deze kleine pareltjes waar we trots op mogen zijn.

Een van de eerste videogame-ontwikkelaars in België

Appeal Studios, gevestigd in Charleroi, was bij de eerste bedrijven in België die zich in de wereld van de videogames waagden. Het team zet code om in betoverende, speelse universa.

Onlangs werd de studio onderdeel van THQ Nordic AB, binnenkort de Embracer Group. Dit Zweedse gamedistributiebedrijf heeft onder meer de rechten gekocht van twee filmreeksen met naam en faam: The Lord of the Rings en The Hobbit.

Een van de grootste bierexporteurs

De onderneming Bières et Fromages de Chimay is een regionale trots en is internationaal bekend om haar kazen en, vooral, haar bieren. Ze exporteert haar hopdranken naar meer dan 74 landen over de hele wereld.

Niettegenstaande het exportsucces heeft het bedrijf zijn lokale wortels weten te behouden. Geniet van het bier dat rechtstreeks uit het vat wordt geschonken in de herberg Poteaupré, slechts enkele honderden meters verwijderd van de Abdij van Scourmont, waar de bieren worden gebrouwen.

Terwijl ze trouw blijft aan de traditionele recepten, heeft de onderneming Chimay haar activiteiten goed weten te ontwikkelen en dat komt nu de economie van de hele regio ten goede.

De flaconleverancier van L’Oréal

Gerresheimer, gevestigd in de voormalige glasfabriek van Momignies, maakt flacons, tubes en potten van glas bedoeld voor parfumerie, cosmetische en farmaceutische producten.

Het bedrijf, dat actief is in 15 landen over de hele wereld, heeft meer dan 700 werknemers in dienst in Momignies, in het uiterste zuiden van de Metropool Charleroi. Op de site wordt cosmetisch glas vervaardigd dat bedoeld is voor parfums, lichaamsverzorgingsproducten en andere schoonheidsproducten.

De staalspecialist

De groep Aciers Grosjean, die al meer dan 30 jaar actief is, is gespecialiseerd in de productie van (half)afgewerkte producten van dit materiaal. Hij heeft ondertussen 4 winkels in België en Frankrijk, en wordt langzaam maar zeker een internationale referentie.

Hij koopt en verkoopt zijn staalproducten voornamelijk in de Europese Unie, maar ook in nog een vijftiental andere landen. Hoewel de groep over verschillende magazijnen beschikt, staan de belangrijkste magazijnen in Charleroi en Antwerpen. De groep recycleert ook overtollig of afgeschreven staal voor de auto-industrie, de bouwsector en de elektromechanica.

Hightechvezel uit onze regio

Het bedrijf Skylane Optics is gespecialiseerd in optische communicatie. Het levert aan meer dan 40 landen transceivers, een cruciale glasvezeltechnologie die o.a. voor internettoegang zorgt.

Het bedrijf, dat aanwezig is in 8 landen, heeft zijn laboratorium ingericht in een oude boerderij midden in het platteland in Walcourt. Dit onderzoeks- en ontwikkelingscentrum excelleert op wereldniveau en streeft ernaar aan de top te blijven door de nieuwe technologieën op de voet te volgen en zich voor de lange termijn als een partner van zijn klanten te positioneren.

Dankzij zijn optische expertise kan het laboratorium van Skylane Optics zijn klanten superieure kwaliteitsproducten leveren.

Referentie in gentherapie

Delphi Genetics, installée au BioPark de Charleroi , vient d’être rachetée par Catalent, un géant américain, spécialisé dans le traitement pharmaceutique. 

Cette entreprise, en tant que sous-traitant, s’est spécialisée dans le traitement de maladie à travers un nouveau processus technologique : elle introduit des gènes dans l’organisme pour soigner des maladies, telles que des cancers. 

Een van de beste ijzerrecycleerders

Het bedrijf Comet, gevestigd in Châtelet, is gespecialiseerd in de handel van ferro- en non-ferrometalen en hun afgeleide producten.

Het staat vooral bekend om zijn expertise in ijzerrecyclage. Het bedrijf slaagt erin bijna 100% van de grondstoffen, afkomstig van afgedankte voertuigen of elektronische apparatuur, te recupereren en een tweede leven te geven.

Comet slaagt erin bijna 100% van het ijzermateriaal te recycleren

De leider in farmaceutische analyse

Quality Assistance is in enkele jaren de referentie geworden voor de farma- en biotechsector. Het voert in opdracht onderzoek uit en verricht geavanceerde analyses voor farmaceutische bedrijven.

Het bedrijf, dat al 40 jaar gevestigd is in Thuin, ontwikkelt een nieuwe opleidingshub, waar het nog eens een honderdtal hoogwaardige profielen extra zal tewerkstellen. In totaal zullen er meer dan 350 mensen werken.

Een onmisbare pijler van de hedendaagse architectuur

Fixinox staat bekend om zijn bevestigingssystemen voor grote gebouwen, die gevels versterken en funderingen consolideren.

Het bedrijf neemt deel aan grote en architectonisch gedurfde bouwprojecten. De stabiliteit van de beroemde politietoren in Charleroi wordt bijvoorbeeld gewaarborgd door de producten die het bedrijf heeft ontwikkeld. Ook de ontwerpers van andere symbolische gebouwen, in alle uithoeken van Frankrijk, Qatar, Polen en Spanje, vertrouwen op Fixinox.

Andere buitengewone bedrijven

We kunnen niet alle exportbedrijven van de metropool opsommen, maar we moeten toch minstens deze toppers binnen hun domein vermelden, allemaal gevestigd in Charleroi Métropole:

  • Dirty Monitor, bekend om hun buitengewone videomapping,
  • de fantastische animatie- en grafische studio Dreamwall,
  • Univercells, het bedrijf dat vaccins toegankelijk maakt voor iedereen,
  • de Thales-groep, gespecialiseerd in cyberbeveiliging voor de lucht- en ruimtevaartindustrie,
  • en ten slotte nog de referentie in spoorvervoer en -mobiliteit, Alstom.
Alstom ontwikkelt wereldwijd projecten voor de spoorwegsector.